Quantcast

R. Vilpišauskas: ES ir Britanijos derybos greitos nebus

  • Teksto dydis:

Nors ES vadovai teigia norintys kuo greičiau pradėti ir užbaigti Britanijos pasitraukimo procesą, derybos, anot politologo Ramūno Vilpišausko, greitos ir sklandžios nebus. Ir tam labiausiai trukdys kiekvienos šalies užsienio politika.

„Tarsis 27 ES šalys ir Britanija. Tos 27 šalys dar turės tarpusavyje susitarti ir jų poziciją vėliau atstovaus Europos Komisija. Bet kiekviena šalis, viena vertus, galvos apie ekonominę naudą, kaip suderėti tokį santykių statusą, kuris būtų joms ekonomiškai naudingas; pačiai Britanijai irgi būtų naudinga išlaikyti prekybą be kliūčių.

Kita vertus, bus žiūrima į savo vidaus politiką. Žinome, kad kitąmet rinkimai bus Vokietijoje ir Prancūzijoje. Abejose šalyse, ypač Prancūzijoje, labai aktyvūs euroskeptiški judėjimai, euroskeptiškos partijos. Jos neabejotinai atidžiai stebės derybas ir bet kas, kas bus laikoma nuolaida Britanijai, euroskeptiškas partijas sustiprins“, – teigia VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovas R. Vilpišauskas.

Jo manymu, derybos bus nelengvos ir Britanijos vidaus politikos požiūriu.

„Tie, kas ragino išstoti, dabar turės duoti greitų rezultatų tiems rinkėjams, kurie parėmė išstojimo perspektyvą. Prognozuočiau, kad pirmiausia bus žiūrima į imigrantų srautus, nes tai buvo turbūt karščiausia tema ir pagrindinis agitavusių už išstojimą argumentas.

Tad jei britai jau dabar pradės griežtinti imigracijos sąlygas, tai reiškia, kad jie nebebus bendrosios rinkos dalimi. Norvegijos scenarijus iškart bus atmestas. Į tai greičiausia ES šalys reaguos įvesdamos apribojimus prekybai prekėmis. Ir čia tikrai nebus lengvų derybų, ir tas noras, kad jos įvyktų greitai ir sklandžiai, greičiausiai bus nerealizuotas“, – sako R. Vilpišauskas. 

Be to, jis atkreipia dėmesį, kad Britanijos parlamente du trečdaliai narių palaikė narystę ES: „Tai susiklostys savotiška situacija, kai parlamentas turės ratifikuoti tai, kas bus susiderėta. Ir aš nesu tikras, kad tai bus lengva.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

olia

olia portretas
nulems sekantis referendumas.viskas keisis I ES bendrijos pozicijos sustiprinima.pusgalviai itrauke savo sali ipajuokos objekto pozicija po tiek metu pabudo ir prisidirbo 'I kelnaites'.

...

... portretas
CHA: "Tos 27 šalys dar turės tarpusavyje susitarti ir jų poziciją vėliau atstovaus Europos Komisija. Bet kiekviena šalis, viena vertus, galvos apie ekonominę naudą, kaip suderėti tokį santykių statusą, kuris būtų joms ekonomiškai naudingas; pačiai Britanijai irgi būtų naudinga išlaikyti prekybą be kliūčių" - tame ir BĖDA, kad Britanija turi SAVO interesus, o toji ES - ne, ES - kiekviena šalis tik dėl savęs... turėsim situaciją, kad būtent GB sieks kažkaip tą ES suvienyti
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių