Quantcast

R. Valatka: net jei socialdemokratai laimės rinkimus, A. Butkevičius premjeru nebus

Iki Seimo rinkimų liko šešios savaitės, tačiau apžvalgininkų teigimu, to visiškai nematyti. Politikai tapo pasyvūs ar vykdo „nematomas“ rinkimines kampanijas? Kokios valdančiosios koalicijos galima tikėtis žvelgiant į partijų ir politikų reitingus? Kas galėtų užimti ministro pirmininko kėdę? Apie visa tai, laidoje „Dėmesio centre“ pokalbis su politikos apžvalgininku Rimvydu Valatka, „Lietuvos ryto“ apžvalgininku Vytautu Bruveriu ir sociologu Vladu Gaidžiu.

 

– Pone Valatka, žiūrint paskutinius apklausų duomenis matyti, kad socialdemokratai, vis dar populiariausia partija. Tačiau bendrai partijos populiarumas mažėja, o jos pirmininko Algirdo Butkevičiaus – ypač ženkliai. Kaip manote, kokios partijos galimybės pasiekti geriausią rezultatą šiuose rinkimuose, abiejuose turuose?

– Jei reikėtų statyti lažybose už pirmą vietą, tai nesiryžčiau už socialdemokratus statyti didelės sumos. Apskritai Lietuvos visuomenė yra tokia inertiška. Jei anksčiau pokyčiai būdavo greiti ir staigūs, tai dabar ta inercija tęsiasi jau kokius 4-5 mėnesius.

– Kritimo tendencija yra pavojinga, tai norite pasakyti?

– Taip, bet paskutinis mėnuo, ar tiksliau savaitė, kai jau nebebūna jokių sociologinių apklausų, tai būdavo didžiausias pokytis ir dažniausiai ne į naudą tiems, kurie buvo valdžioje. Bet prisiminkime praėjusių rinkimų rezultatus: konservatoriai, kurie buvo valdžioje per pačią krizę – jų rezultatas neypatingai daug skyrėsi nuo tada, kai jie užėmė pirmą vietą. Taigi, visko gali būti. Man tik vienas šių rinkimų bruožas yra labai įdomus: jei dabar pereičiau per miestą, peržiūrėčiau portalus, Facebook`ą ir man reikėtų parodyti, kad vyksta rinkimai, aš nerasčiau argumentų. Vienu metu buvo pasirodę visokie Majauskų portretai, t. y. konservatorių, bet dabar ir tie išnyko. Toks įspūdis, kad po Eligijaus Masiulio ofenzyvos, Vytauto Gapšio ofenzyvos, net ir tie, kurie turėjo pinigų, juos užkasė kur nors sode giliai po obelimi ir nutarė geriau nieko neveikti, kad tik prie jų nelįsti. Tai iš esmės politika ir taip buvo nusususi, tai dabar jos nebėra išvis. Na, nebent paskutinis mėnuo parodys kitaip.

– Pone Gaidy, grįžkime prie socialdemokratų. Ar ta tendencija, apie kurią kalba R. Valatka išties tokia pavojinga?

– Tikrai, jie per gana trumpą laiką prarado trečdalį savo balsų. Tai yra vienas iš trijų didžiausių pokyčių, šalia valstiečių iškilimo ir Liberalų sąjūdžio kritimo. Kas bus pirmas, kol kas tikrai sunku pasakyti. Kaip taisyklė, ta kritimo tendencija yra labai pavojinga. Teko bendrauti su užsienio ekspertais, tai pamenu tokį sakinį, kad nesvarbu, koks tai yra taškas, tiesiog paimkime liniuotę ir pažiūrėkime, kas bus per rinkimus. Yra toks liniuotės dėsnis.

– Pirma vieta rinkimuose nėra tik tam tikras lenktynių momentas, tai ir tarsi nerašyta teisė imtis politinės iniciatyvos ir pradėti kurti būsimą valdžią, koaliciją. Pone Bruveri, kas jūsų nuomone turi didesnes galimybes užimti pirmąją vietą? Valstiečiai, socialdemokratai ar Tėvynės sąjunga?

– Iš to trejetuko, kuris greičiausiai ir turėtų užimti prizinę pakylą, aš mažiausiai statyčiau už valstiečius.

– Kodėl? Dėl to, kad neturi kandidatų apygardose?

V. Bruveris: Manau, kad užimti pirmą vietą vis dar geresnius šansus turi socialdemokratai. Aišku, ta kritimo tendencija, tai, kad jie nebeturi jokios vidinės potencijos, noro ir valios kovoti dėl išlikimo valdžioje tikrai atrodo labai pavojinga. Ji ypač bus pavojinga, jei rudenį teisėsauga pasibels į raudona socialdemokratine rože puoštas duris. Tai būtų galutinis smūgis. Bet žiūrėdamas į dabartinę konjunktūrą, manau, vis dar didesnius šansus laimėti pirmą vietą turi socialdemokratai, antrą – konservatoriai, trečią – valstiečiai ir žalieji. Visuose rinkimuose daug lemia vienmandatės apygardos, bet šituose lems ypatingai daug. O valstiečiai ir žalieji iš šio trejetuko vienmandatėse turėtų būti silpnesni už pirmąsias dvi sistemines partijas. Nors bendras atotrūkis tarp visų partijų turėtų būti labai nedidelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Norma

Norma portretas
Šį kartą Valatka teisus, nors jis pats taip pat niekam nereikalingas.

...

... portretas
Ne iš visur išmestam val_k* kalbėt.

TAM: atrodo

TAM: atrodo portretas
Jeigu būtų pinigų tai ir keltų pensijas. Jeigu b9tų pinigų visi norėtų būti geresniais. Nes dabar pakėlus po metų gali tekti jas vėl mažinti. Tokia realybė.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių