Quantcast

R. Šalaševičiūtė: situacija Sveikatos apsaugos ministerijoje gerėja

  • Teksto dydis:

Situacija Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) gerėja, o nurodytus trūkumus bus siekiama ištaisyti, į Valstybės kontrolės pastabas atsako naujoji sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

„Išvadose yra konstatuojama, kad, palyginti su praėjusiais metais buvusiomis audito išvadomis, šiais metais nustatyta gerokai mažiau pažeidimų, daug kas buvo ištaisyta, todėl nepasakyčiau, kad tos išvados Sveikatos apsaugos ministerijos atžvilgiu yra labai liūdnos. Jos gal liūdnos, bet nelabai liūdnos, nes progresas yra“, - ketvirtadienį BNS sakė R.Šalaševičiūtė.

Sveikatos apsaugos ministerijos praėjusių metų finansinį auditą atlikusi Valstybės kontrolė tvirtina, kad ministerija valstybės biudžetui padarė per 3 mln. litų žalos.

„Dėl neatsakingo ministerijos požiūrio į valstybės lėšų ir turto valdymą valstybė patiria žalą ir negauna galimų pajamų“, – kalbėdama apie audito rezultatus sakė valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

Pasak ministrės, visų audito išvadose nurodytų padalinių bus prašoma paaiškinimų, taip pat sudaromas planas, kaip įgyvendinti rekomendacijas.

„Aš asmeniškai labai gerbiu Valstybės kontrolę ir neabejoju, kad tie trūkumai, kurie įvardyti, tokie buvo, ir reikia juos pripažinti. Visų padalinių, kurie įvardyti, bus paprašyta paaiškinimų, kodėl nustatyti vieni ar kiti trūkumai, bus paprašyta pateikti planus, kad ištaisytų tuos trūkumus“, - kalbėjo R.Šalaševičiūtė.

Valstybės kontrolė tvirtina, kad teismui pripažinus SAM kaltę vienašališkai nutraukus sutartį su elektroninę sveikatos sistemą diegti turėjusia bendrove teko sumokėti 3 mln. 38 tūkst. litų skolą ir avansą už darbus, kurių pritaikyti nėra ir nebus galimybės. SAM atsakyme BNS pažymima, kad po Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimo ministerijoje buvo pradėtas patikrinimas, bet valstybės tarnautojai, dėl kurių kaltės padaryti pažeidimai, nebedirbo.

„SAM kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl SAM tarnautojų galbūt padarytų nusikalstamų veikų vykdant Paslaugų pirkimo sutartį įvertinimo ir ikiteisminio tyrimo pradėjimo, tačiau Generalinė prokuratūra ikiteisminį tyrimą atlikti atsisakė“, - pažymima ministerijos atsakyme.

Valstybės kontrolė audito išvadose taip pat nurodo, kad teismams pripažinus neteisėtais Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos darbuotojų ir Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos vadovo ir darbuotojų atleidimus, dar 309 tūkst. valstybės lėšų panaudota sumokėti už priverstines pravaikštas, teigiama audito išvadose.

Audito metu taip pat nustatyta, kad Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras nesiėmė pakankamai veiksmingų priemonių atsisakyti nebūdingos veiklos – elektros energijos tiekimo ir šalto vandens pardavimo fiziniams asmenims ir 101,9 tūkst. litų sumokėjo už šių žmonių neapmokėtas komunalines paslaugas.

Vertindami valstybės turto valdymo teisėtumą, auditoriai nustatė, kad ministerijai neįregistravus patikėjimo teisės į valstybei nuosavybės teise priklausančius pastatus - poilsiavietes Neringoje ir Latežerių kaime - valstybė negavo 173,6 tūkst. litų pajamų už turto nuomą.

Siekiant teisėto ir racionalaus valstybės biudžeto lėšų naudojimo, Valstybės kontrolė Sveikatos apsaugos ministerijai pateikė rekomendacijas su terminais nustatytiems trūkumams šalinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių