Quantcast

Prancūzijos ir Lietuvos finansų ministrai tarėsi dėl investicijų skatinimo

  • Teksto dydis:

Lietuvos finansų ministras Rimantas Šadžius ir jo kolega iš Prancūzijos Michelis Sapinas (Mišelis Sapenas) siekia, kad 300 mlrd. eurų vertės Europos ekonomikos skatinimo, arba vadinamasis Junkerio planas būtų įgyvendintas dar šiemet.

„Tema, kuri mus vienija, tai yra pagalba investicijoms, investicijų pritraukimas ir taip vadinamas Junkerio planas. (...) Šiuo požiūriu mes visiškai vienodos nuomonės tiek dėl pačių principų, tiek dėl priemonių, kad kiek galima greičiau ir efektyviau Junkerio planas būtų įgyvendintas jau šiais metais“, - penktadienį po susitikimo su R.Šadžiumi žurnalistams Vilniuje sakė M.Sapinas.

R.Šadžius žurnalistams teigė taip pat pritariantis siekiui Junkerio planą įgyvendinti dar šiemet.

„Aš taip pat laikausi, ir visi ministrai Europos šalių konsensusu yra pritarę, kad Junkerio plano teisinė bazė turi būti priimta įmanomai greičiau. Dabar vyksta derybos su Europos Parlamentu ir Latvija kaip pirmininkaujanti šalis yra išsikėlusi sau ambicingą tikslą pasiekti šitų teisės aktų priėmimą iki birželio mėnesio, bet, kiek aš žinau, Europos investicijų bankas, bendraudamas su Vokietija, Prancūzija ir Italija, jau svarsto avansavimą kai kurių projektų. Tai yra apie darbo pradžią dar iki galo nepatvirtinus šių teisės aktų“, - kalbėjo R.Šadžius.

Anot jo, Junkerio plano įgyvendinimas būtų signalas finansų rinkoms, kad Europos ekonomika turi augimo potencialą.

Investicijų planu tikimasi pritraukti apie 300 mlrd. eurų privačių investicijų, įkuriant Europos strateginių investicijų fondą (EFSI). Jis turėtų būti įkurtas iš Europos investicijų banko skirtų 5 mlrd. eurų, dar 16 mlrd. eurų skiriant iš ES biudžeto. Komisija skaičiuoja, kad bendra 21 mlrd. eurų garantija per trejus metus pritrauks 300 mlrd. eurų privačių lėšų. Briuselis ragina prisidėti ir valstybes nares.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių