Quantcast

R. Malinauskas po apklausos STT: esu visiškai ramus

Įtarimų prekyba poveikiu ir papirkimu sulaukęs Druskininkų meras Ričardas Malinauskas teigė esąs visiškai ramus.

Tai jis sakė žurnalistams Vilniuje po apklausos Specialiųjų tyrimų tarnyboje.

„Turim laiko, susipažinsim, žiūrėsim, diskutuosim, svarstysim, ruošimės pokalbiams (...) aš esu visiškai ramus (...) Šiais laikais niekas nestebina, viskas faina“, – sakė R. Malinauskas.

R. Malinauskas teigė, jog reikia būti „pasiruošus viskam“.

„Aš manau, kad prie tų aplinkybių, kurios yra, gyvenimas toks, kad reikia būti pasiruošus viskam, o dabar ruošimės tikrai ateičiai, diskusijoms, dar kalbėsim daug, pasakosim daug, viskas bus gerai“, – teigė Druskininkų meras.

Įtarimai prekyba poveikiu ir papirkimu

Druskininkų merui Ričardui Malinauskui ir jo patarėjui Aivarui Kadziauskui teisėsauga ketvirtadienį pareiškė įtarimus prekyba poveikiu ir papirkimu, pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

„Druskininkų meras ir jo patarėjas įtariami prekyba poveikiu ir papirkimu, veikiant organizuotoje grupėje“, – rašoma STT pranešime spaudai.

A. Kadziauskas buvo sulaikytas, merui skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir nebendrauti su tam tikrais asmenimis.

Jiems įtarimai pareikšti netrukus po to, kai Vyriausioji rinkimų komisija panaikino teisinę neliečiamybę. Jie imunitetą turėjo kaip kandidatai savivaldos rinkimuose.

Įtarimų turinio teisėsauga kol kas nekomentuoja. Anksčiau STT vadovas Žydrūnas Bartkus teigė, jog yra duomenų, kad buvo mokėti kyšiai vadinamojo Vijūnėlės dvaro byloje.

Abiejų įtariamųjų namuose buvo atliktos kratos.

Ketvirtadienį Vilniaus centre sulaikytas R. Malinausko patarėjas A. Kadziauskas. Gedimino prospekte A. Kadziauską pareigūnai išlaipino ir automobilio ir nuvedė į tarnybinį automobilį.

„Pareigūnai prie automobilio prišoko lyg žvėrys, išlaipino patarėją ir nusivedė į savo automobilį“, - trumpai pasakojo lrytui.lt R. Malinauskas ir pridūrė, jog sulaikymui jis pats yra pasiruošęs - susidėjęs visus daiktus.

Kratos namuose

Vykstant tyrimui dėl teisėjų korupcijos, Druskininkų mero Ričardo Malinausko ir jo patarėjo namuose buvo atliktos kratos, pranešė politikas.

„Pagal teismo nutartį vakar mano namuose buvo atlikta krata, kaip ir mano patarėjo Aivaro Kadziausko“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė meras.

Spaudos konferenciją surengęs meras taip pat apkaltino kelis politikus ir prokurorus organizuojant susidorojimą ir pareiškė, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja spaudė teisėjus. Šalies vadovės atstovai tai pavadino melu.

R. Malinauskas kalbėjo likus keliolikai minučių iki Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimo panaikinti jam teisinę neliečiamybę.

To paprašė teisėsauga, kad galėtų pareikšti merui įtarimus dėl korupcijos.

Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovo Žydrūno Bartkaus teigimu, teisėsauga įtaria, kad mokėti kyšiai vadinamojoje Vijūnėlės dvaro byloje.

R. Malinauskas turi neliečiamybę kaip kandidatas į Druskininkų merus.

Meras patvirtino gavęs teisėsaugos šaukimą į apklausą ir nurodė, kad jos laikas yra derinamas.

„Jeigu bus pareikšti įtarimai man korupcija, tai bus tiesiog absurdas, kuris anksčiau ar vėliau išaiškės“, – kalbėjo kurorto vadovas.

„Aš nepažįstu nė vieno žmogaus, kuris buvo paminėtas žiniasklaidoje vakar apie sulaikymus ir taip toliau, bet esu įsitikinęs, kad bent jau dalis jų yra sulaikyta todėl, kad jie nepakluso nurodymams“, – pridūrė jis.

Šiuo metu byloje yra įtariami 26 asmenys, tarp jų – aštuoniems teisėjams ir penkiems advokatams.

Mero patarėjas A. Kadziauskas teigė kol kas nebuvęs apklaustas.

Įtariama, kad sutartų kyšių suma galėjo siekti 400 tūkst. eurų. Anot prokuratūros, konkretūs kyšiai svyravo nuo vieno tūkstančio iki 100 tūkst. eurų.

Meras įtarimus jo atžvilgiu vadina „aukščiausių politikų afera“ ir desperacija, kad Lietuva dėl Vijūnėlės dvaro gali pralaimėti bylą Strasbūro teisme.

„Norėčiau pasakyti, kad Lietuva, ko gero, priėjo aklavietę su šita afera. Sakiau, sakau ir sakysiu, ir esu garantuotas, ir žinau, kad nė vieno pažeidimo Vijūnėlės dvaro dokumentacijoje ir visuose kituose dalykuose nėra ir nebuvo. Visa tai buvo sufabrikuota žmonių su aiškiais interesais“, – kalbėjo R. Malinauskas.

Jis teigė, kad prieš Druskininkų savivaldybę susidorojimas vykdomas jau aštuonerius metus, o to iniciatoriai yra vietos liberalai Juozas Šarkus, Valdas Trinkūnas, prokurorai Marius Šalčius ir Irmantas Mikelionis.

Druskininkų meras apkaltino prezidentės vyriausiąją patarėją teisės klausimais Rasą Svetikaitę darius spaudimą teisėjams.

„Pagal mūsų duomenis, visi teisėjai buvo spaudžiami arba netiesiogiai, arba per teismų vadovus Svetikaitės“, – teigė jis.

BNS paklausus apie šį pareiškimą, prezidentės spaudos tarnyba nurodė, kad „tai melas“, ir plačiau nekomentavo.

R. Malinauskas taip pat kaltino Seimo narį liberalą Vitalijų Gailių klastojus dokumentus ir siuntinėjus nurodymus teisėsaugai.

Meras tvirtino, kad naujausi teisėsaugos įtarimai susiję su artėjančiais savivaldos rinkimais.

Panaikinta neliečiamybė

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį panaikino Druskininkų mero Ričardo Malinausko neliečiamybę teisėjų korupcijos byloje.

Prokurorų prašymu taip pat panaikinta jo patarėjo Aivaro Kadziausko neliečiamybė.

Sprendimas buvo priimtas bendru sutarimu.

Prokuroras Martynas Jovaiša prašė klausimą svarstyti uždarame posėdyje, tačiau sutarta neviešinti prokurorų kreipimosi turinio ir sprendimą priimti viešai.

Pareigūnai teigia įtariantys, kad mokėti kyšiai vadinamojoje Vijūnėlės dvaro byloje.

„Dabar vykstančio ikiteisminio tyrimo metu yra surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių įtarti, kad R. Malinauskas ir kitas asmuo dalyvavo nusikalstamas veikas“, – žurnalistams sakė prokuroras.

Jis sakė  šiuo metu negalintis atsakyti, ar teisėsauga sulaikys R. Malinauską.

„Pagal šiandien duotą leidimą panaikinus neliečiamybę teisėsaugos institucijos įgyja teisę sulaikyti ar kreiptis į teismą suėmimo, tačiau, ar tai bus daroma, negalėčiau komentuoti“, – teigė M. Jovaiša.

Jis patvirtino, kad įtarimai susiję su kyšininkavimu, bet nekomentavo, apie kokio dydžio kyšį kalbama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įžūlumui ribų nėra

Įžūlumui ribų nėra portretas
Malinauskas ramus, bet ne kaip belgas. Matyt, kad kaltas.

...

... portretas
Tas 'nekaltumas' KAINUOJA, o dabar paprasčiausiai kainos išaugo.

o

o portretas
Mqn idomu kokiu principu atrinko tuos kurie skaitosi kalti,o malinauska berods ir pries anuos rinkimus puole,tai kodel liko sausas jei kaltas,sunku kazkuo tiketi,patiketi
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių