Quantcast

R. Karbauskis: atsakomybę už etatinio apmokėjimo klaidas turi prisiimti ir prezidentė

Atsakomybę už etatinio mokytojų apmokėjimo modelio klaidas turi prisiimti ir prezidentė Daia Grybauskaitė, pasirašiusi pataisas dėl jo įvedimo, sako Lieuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis.

„Dabar, kada ta reforma padaryta, sakoma, čia viskas blogai, aš žinau, kaip reikia padaryti, aš dabar ištaisysiu. Prezidentė pasirašė įstatymo projektus ir dėl reformos be jokių pastabų. Jei žinojai ir pasirašei, neįspėjai nieko, tokiu atveju prisiimi atsakomybę“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

„Šiuo atveju mes visi, ir prezidentė taip pat, turi prisiimti atsakomybę už tas klaidas, kurios padarytos. Jos bus ištaisytos“, – teigė „valstiečių“ vadovas.

Prezidentė pasirašė įstatymo projektus ir dėl reformos be jokių pastabų. Jei žinojai ir pasirašei, neįspėjai nieko, tokiu atveju prisiimi atsakomybę.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį LRT laidai „Dienos tema“ kritikavo valdančiuosius, teigdama, jog užuot bendravusi su įvairių sričių specialistais, visuomenės atstovais, Vyriausybė arogantiškai buldozeriu stumia reformas. Anot jos, taip buvo patvirtinta ir mokytojų etatinio apmokėjimo tvarka.

D. Grybauskaitės teigimu, „suvėlimo ir chaoso per tą arogantišką visažiniškumą yra ne tik švietime, bet ir kitose srityse“. Prezidentė teigė siūliusi savo pagalbą švietimo ir mokslo ministrei, premjerui dėl etatinio mokytojų apmokėjimo modelio, bet sulaukė atsakymo, kad susitvarkys patys.

„Šnekant apie pasiūlymus švietimo klausimu, reikia pasakyti, kad ji savo pirmus pareiškimus darė, kai jau buvo pasirašytas protokolas tarp pofsąjungų ir Švietimo ministerijos, kaip reikia taisyti įstatymus ir sutvarkyti etatinio apmokėjimo tvarką“, – į kritiką atsako R. Karbauskis.

„Jos pataisų pagrindu bus priimtas įstatymas, kuriuo etatinio apmokėjimo klaidos bus ištaisytos, tai yra normalus procesas, yra daroma didžiulė reforma, kurios Lietuva nesiėmė dešimtmečiais, latviai ir estai tai padarė daug seniau. Ir prezidentė niekada jokiai valdžiai tokių pretenzijų nereiškė, kad jos nedarė tų reformų“, – kalbėjo „valstiečių“ vadovas.

Dalis mokytojų, reikalaudami tobulinti etatinį darbo apmokėjimo modelį, nuo lapkričio 12 dienos yra paskelbę neterminuotą streiką. Keliasdešimt mokytojų įsikūrė ir nesitraukia iš Švietimo ir mokslo ministerijos.

Mano, kad prezidentė turėjo gauti pažymą

Apie grėsmę nacionaliniam saugumui liudijančią slaptą pažymą skaitęs R. Karbauskis mano, kad prezidentė D. Grybauskaitė irgi turėjo gauti šį dokumentą.

„Mane stebintų, jei prezidentė tos pažymos negavo, nes pagal logiką, tai ją turėjo gauti“,- ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Komentuodamas šalies vadovės interviu LRT jis sakė, kad „liko nustebęs ir nesupratęs“ jos kalbos.

„Nieko nesupratau, ką turėjo omenyje prezidentė, šnekėdama apie slaptą pažymą, apie kažkokius konservatorius ir jų ryšius su Rusija, nes tai, ką aš skaičiau, jei ji tai turėjo omenyje, tai nieko bendro neturi su tuo, ką ji pasakė. Tai, kas parašyta pažymoje, kurią man teko skaityti, manau, tą turėjo omenyje ir premjeras, tai ten šnekama apie visai kitus dalykus, aišku, apie labai rimtas grėsmes nacionaliniam saugumui“, - sakė R. Karbauskis.

Jam susidarė įspūdis, kad prezidentė, kritiškai kalbėdama apie valdančiuosius, reiškia nepasitenkinimą dėl to, kad rinkimų nelaimėjo Liberalų sąjūdis.

„Suprantu, kad buvo noras, kad rinkimus laimėtų Liberalų sąjūdis, tai neįvyko ir atitinkamai tas pojūtis nepasitenkinimo išliko“,- svarstė R. Karbauskis.

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas R. Karbauskis trečiadienį sakė, kad premjeras Saulius Skvernelis kreipėsi į slaptąsias tarnybas, jo nuomone, pagrįstai, nes „tai yra grėsmė nacionaliniam saugumui“, primena ELTA.

„Akivaizdžiai yra įvardinti asmenys, kurie tą grėsmę sukelia. Aš manau, kad mūsų tarnybos turi labai atsakingai į tai reaguoti. (...) Aš galiu tik pasakyti tiek, kad tai, apie ką šnekama tuose tekstuose, yra grėsmė nacionaliniam saugumui, kuri susijusi su nestabilumu valstybėje“ - trečiadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių