Quantcast

Prieš metinį pranešimą – D. Grybauskaitės pastarųjų metų darbų akcentai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė prieš metinį pranešimą, kurį skaitys antradienį, pateikia svarbiausių pastarųjų metų savo darbų apžvalgą.

Prezidentūros išplatintoje D. Grybauskaitės ketvirtųjų antros kadencijos metų darbų apžvalgoje pateikiama vykusių vizitų, inicijuotų įstatymų projektų, Seimui ratifikuoti teiktų teisės aktų statistika bei svarbiausi darbai, kuriuos inicijavo arba prie kurių prisidėjo D. Grybauskaitė.

Prezidentės atliktų darbų ir pasiektų rezultatų apžvalgoje - kova su sukčiais šalies viduje, siekis stiprinti vaikų apsaugą, dėmesys kariniam ir energetiniam valstybės saugumui bei aktyvios užsienio politikos dėka auganti tarptautinė pagarba ir dėmesys Lietuvai.

Tarp išskirtų prezidentės darbų - padidintos baudos už visas nusikalstamas veikas ir ypač sugriežtinta atsakomybė už korupcinio pobūdžio nusikaltimus. Atkreipiamas dėmesys, kad priimtos prezidentės inicijuotos pataisos, kuriomis teisėsaugai sudaryta galimybė už akių teisti didelę žalą nusikaltimais padariusius ir į užsienį pabėgusius asmenis.

Taip pat pažymima, kad prezidentės iniciatyva nutraukta „amžinų vadovų“ tradicija valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse.

Pateiktame prezidentės darbų sąraše taip pat pabrėžiama, kad per pastaruosius D. Grybauskaitės prezidentavimo metus Lietuva atsidūrė tarp pažangiausių ir ekonomiškai stipriausių valstybių pasaulyje.

„Tapome Ekonominės plėtros ir bendradarbiavimo organizacijos nare - tai reiškia daugiau įtakos pasaulyje, aukštesnius finansinius reitingus, didesnį ekonomikos konkurencingumą“, - rašoma Prezidentūros išplatintame pranešime.

Taip pat primenami ir konkretūs darbai, prie kurių prisidėjo D. Grybauskaitė. Pranešime pabrėžiama, kad prezidentės pastangomis po susitikimo su Europos Komisijos vadovu nuo liūčių nukentėjusiems Lietuvos žemdirbiams skirta 9 mln. eurų ES paramos.

Tarp išskirtų svarbiausių darbų ir įvykių pastaraisiais prezidentavimo metais daug dėmesio skirta valstybės saugumo klausimams.

Prezidentūros išplatintame pranešime pabrėžiama, kad prezidentės vadovaujama Valstybės gynimo taryba priėmė sprendimą, jog 2030 m. krašto apsaugos sistemos finansavimas sieks ne mažiau kaip 2,5 proc. BVP. Taip pat, kad buvo pasirašyta bendra Lietuvos, Latvijos, Estijos ir JAV vadovų deklaracija, kuria sutarta, kad JAV toliau tęs karinių pajėgų dislokavimą Baltijos šalyse ir kartu ieškos sprendimų dėl oro gynybos.

Taip pat akcentuojama, kad prezidentė savo sprendimais prisidėjo stiprinant Lietuvos oro gynybą - primenama, kad Lietuva perka vidutinio nuotolio oro gynybos sistemas „Nasams“.

Dėmesys atkreipiamas ir į prezidentės iniciatyvą užtikrinti saugius Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbus bei siekį užsitikrinti daugiau tiekėjų gamtinių dujų terminalui esančiame Klaipėdoje.

„Prezidentės vizito Vašingtone metu pasirašyta sutartis su JAV dujų tiekėju - tai dar vienas žingsnis konkurencingesnei regiono dujų rinkai kurti“, - rašoma Prezidentūros pranešime.

Tarp prezidentės išskirtų darbų - daug dėmesio socialinės atskirties mažinimui bei vaikų teisių apsaugai.

Pranešime teigiama, kad, įsigaliojus prezidentės inicijuotoms įstatymų pataisoms, užtikrinta, jog bet kuriuo paros metu skubiai iš šeimos paimtas vaikas bus apgyvendintas ne įstaigose, o šeimose.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad, įsigaliojus prezidentės inicijuotoms pataisoms, įsivaikinti tapo lengviau.

Prezidentės pastarųjų metų darbų sąrašas užbaigiamas pozityviais akcentais, kad Lietuva tapo gerbiama ir vertinama pasaulyje.

„Nepriklausomos valstybės atkūrimo proga Lietuvą pasveikinti jau atvyko 20 valstybių ir ES vadovų, tarp jų Švedijos, Norvegijos ir Nyderlandų karališkosios poros. Antrąjį pusmetį laukiama dar 12 valstybių lyderių, tarp jų - Prancūzijos prezidento E. Macrono, Italijos prezidento S.Mattarellos“, - pabrėžiama pranešime.

Taip pat akcentuojama, kad prezidentės ir Lietuvos katalikų Bažnyčios pastangomis Lietuvą aplankys popiežius Pranciškus.

Antradienį Seimo plenariniame posėdyje prezidentė D. Grybauskaitė skaitys devintąjį metinį pranešimą.

Metiniame pranešime, kaip įpareigoja Lietuvos Respublikos Konstitucija, prezidentė apžvelgs padėtį Lietuvoje, šalies vidaus ir užsienio politiką. Tai jau devintasis šalies vadovės metinis pranešimas.

Prezidentės atliktų darbų statistika (2017 07 12-2018 06 11).

37 užsienio valstybių ir tarptautinių organizacijų vadovų ir pareigūnų vizitai į Lietuvą.

86 susitikimai su užsienio šalių atstovais, iš jų - 34 su prezidentais, 21 - su premjerais, 3 - su parlamentų pirmininkais, 22 - su tarptautinių organizacijų ir institucijų vadovais, 6 - su monarchais.

23 vizitai į užsienį, 8 Europos Vadovų Tarybos susitikimai, dalyvavimas 9 tarptautinėse konferencijose, tarp jų prestižiniame Davoso forume.

Pateikti 9 Prezidentės inicijuoti įstatymų projektai, priimti 7.

Pateikti Seimui ratifikuoti 22 tarptautiniai teisės aktai.

Paskirta 10 naujų teisėjų ir 21 teisėjas perkeltas į aukštesnės pakopos teismus.

Paskirta 15 teismų vadovų, iš kurių 7 - teismų pirmininkai, 2 - teismo skyriaus pirmininkai, 6 - teismo pirmininko pavaduotojai.

Atleista 17 teisėjų, iš kurių 1 - už teisėjo vardo pažeminimą.

Suteikti 53 pirmieji leitenanto laipsniai, 3 pulkininko ir 1 brigados generolo laipsnis.

Gauti 4276 asmenų kreipimaisi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R. G.

R. G.  portretas
Anonimai, še 30 Judo rublių... Nedėl Karbauskio, o už Lietuvos šmeižimą.

Ričas

Ričas  portretas
Nestumk tų rusų. O gal Kremlius puola? O gal Kremlius geras? Nepuolė Krymo, Donecko. Nepuolė Sirijos opozicijos. Neverbavo Wagnerio ´dobrovolcų´ grupės. kurių apie 200 sunaikino JAV? Rusai nepuola, jie tik rinko Leniną, Staliną, o dabar Vladimirovičių 82 proc. palaikymu. Bet ji nepuola, jie sako: „Mir vo vciom mire" (Taika visame pasaulyje - Gruzijoje, Ukrainoje, Sirijoje).

truksta

truksta portretas
tik /darbo/ partijos su ju /darbais/ kagi emeliuska agurkinis jau raito rankoves tik ? nuo kokiu tupyje prades ?.......
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių