Quantcast

Prezidentūra: už 2 mln. galima sukurti „kiaurą rėtį“, o ne balsavimo sistemą

Prezidentės patarėjas vidaus politikai Mindaugas Lingė suabejojo valdančiųjų galimybėmis įgyvendinti saugų būdą balsuoti internetu.

Pasak jo, žinant geopolitinę situaciją ir didėjantį kibernetinių atakų skaičių regione, būtų atsainu ignoruoti ir pakankamai neįvertinti saugumo klausimų.

M. Lingė teigė, kad abejonių kelia Vyriausybės kalbos, jog balsavimo internetu sistemos sukūrimui reikėtų tik 2 mln. eurų.

Prezidentės patarėjas sakė, kad norvegai vien balsavimo internetu sistemos testavimui išleido 25 mln. eurų. Galiausiai, teigė M. Lingė, identifikavus sistemos trūkumus užtikrinant saugumą, Norvegijoje nuspręsta jos atsisakyti.

„Mūsų Vyriausybės parengto projekto autoriai sako, kad užteks pas mus 2 mln. visai balsavimo sistemai sukurti, įgyvendinti ir apsaugoti. Tai tikrai nekelia pasitikėjimo“, - antradienį „Žinių radijui“ kalbėjo M. Lingė, pridurdamas, kad taip valdantieji rizikuoja suskurti „kiaurą rėtį“ primenančią balsavimo sistemą, keliančią riziką visai demokratijai.

Vasario 28 d. Vyriausybė pritarė įstatymo projektui, reglamentuojančiam piliečių balsavimą rinkimuose internetu, ir pateikė projektą svarstyti Seimui. Anot projekto iniciatorių, įteisinta galimybė balsuoti internetu padidintų rinkėjų aktyvumą. Tuometinė teisingumo ministrė Milda Vainiutė teigė, kad preliminariai tai turėtų kainuoti apie 2 mln. eurų.

Tuo tarpu vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas yra pareiškęs, kad skeptiškai vertinantis galimybę suteikti piliečiams teisę balsuoti internetu. Pasak jo, kol nėra absoliučios saugumo garantijos, rinkimai turi vykti tradiciniu būdu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

IT

IT portretas
Jei sistemą kurs studentai, o pelną pasidalins IT bendrovės, nenuostabu kad bus skylių. Bet viskas įmanoma net ir keliems programuotojams, kurie gerai žino sritį ir saugumo reikalavimus.Sudėtingesnė dalis, balsavimo skaidrumo stebėjimas, bet tam irgi galima rasti sprendimų. Tik klausimas ar bandoma kurti rimtą sistemą ar pasinaudoti Norvegijos atveju: net nereikia kad sistema veiktų, bet visiems bus darbo už 2mln kol paaiškės kad nesaugu ir bus atmesta.

Karolis

Karolis portretas
Balsavimą internetu galima įtraukti į elektroninę bankininkystės sistemą. Kas turi, tas saugiai naudoja, kas ne - eina į aktų sales balsuoti. Ar būtina kiekvienai močiutei suteikti galimybę balsuoti internetu, kuria vistiek nepasinaudos? Nežinau kiek yra turinčių ir mokančių naudotis el. paslaugomis, bet turbūt skaičius yra pakankamas. Saugumas? Jei sistema bus bankinėje sistemoje, arba kitoje sistemoje kurios saugumas jau yra aukšto lygio problemų nekils. Ką tai duotų? dirbantys užsienyje, daug keliaujantys, jauni žmonės balsuotų greitai ir patogiai.

Nuomone.

Nuomone. portretas
Sitiek programisiu ir jie sugeba viskaKas paneigs ,kad valdantieji tuom nori pasinaudoti per rinkimus.Dar nori pasinaudoti milijonais.Tegu deda savo milijonus kur nori,one mokesciu moketoju.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių