Quantcast

Prezidentė vyksta į energetikai skirtą Europos vadovų tarybos posėdį

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį vyks į Briuselį, kur dalyvaus Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime.

Jame šalių vadovai aptars Europos Sąjungos (ES) energetinio saugumo stiprinimo priemones bei ES klimato, energetikos politiką. EVT taip pat bus kalbama apie Bendrijos ekonominę būklę, užsienio politikos klausimus, pranešė Prezidentūra.

Pasak D.Grybauskaitės, didelė Europos šalių priklausomybė nuo vieno išorės energetikos tiekėjo stabdo ES ekonomikos augimą ir kelia grėsmę jos energetiniam saugumui. Jos teigimu, dėl to energetinio savarankiškumo stiprinimas, vidaus rinkos sukūrimas bei energetinės infrastruktūros vystymas tarp ES valstybių yra svarbus ne tik Lietuvai, bet ir visoms Europos šalims.

ES vadovai taip pat kalbėsis apie energijos naudojimo efektyvumą, atsinaujinančių energijos šaltinių vartojimo skatinimą ir aptars priemones, skirtas išmetamųjų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekiui sumažinti.

Susitikime bus aptariama ir padėtis Ukrainoje bei trišalių Europos Komisijos, Ukrainos ir Rusijos derybų dėl dujų tiekimo Ukrainai atnaujinimas. Valstybių vadovai kalbės ir apie bendras ES šalių priemones kovai su Ebolos virusu , tarptautines pastangas sustabdyti teroristinę „Islamo valstybės" grupuotę.

Penktadienį šalies vadovė dalyvaus euro zonos vadovų susitikime. Tai pirmas kartas, kai į euro zonos šalių susitikimą įtraukiama ir Lietuva.

„Lietuvos įsiliejimas į euro zoną yra ryžtingų mūsų šalies sprendimų įvertinimas. Įsivedusi eurą, Lietuva taps lygiaverte bendros euro zonos šalių finansų politikos formuotoja“, - teigė D.Grybauskaitė.

Lietuvą eurą įsives nuo 2015 metų sausio 1 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių