Quantcast

Prezidentė: siūlymas pareigūnams ginti šalies vadovų autoritetą – buka priemonė

Žmogaus teisių gynėjai kritikuoja Vidaus reikalų ministerijos pateiktas įstatymo pataisas, kurios įpareigotų Vadovybės apsaugos departamentą saugoti prezidento, Seimo pirmininko ir premjero autoritetą.

Įstatymą siūloma papildyti nuostata, kad departamentas galėtų šalinti „rizikos veiksnius, galinčius neigiamai paveikti vadovybės autoritetą“.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto atstovė Mėta Adutavičiūtė sako, kad tokia abstrakti formuluotė gali sukurti prielaidas riboti politikų kritiką.

„Formuluotė palieka labai daug erdvės intepretacijoms ir atveria plačias galimybes nepagrįstai apriboti saviraiškos laisvę“, – BNS sakė teisininkė.

„Konstitucija garantuoja kiekvienam žmogui teisę laisvai ir nevaržomai kritikuoti valdžios institucijų darbą. Ar šiuo atveju taikant tokią įstatymo nuostatą itin kritiška publikacija valstybės vadovų atžvilgiu nebūtų laikoma tokiu rizikos veiksniu, už kurį VAD pareigūnai galėtų skirti įspėjimą?“, – svarstė M. Adutavičiūtė.

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte Vidaus reikalų ministerija teigia, kad naujų nuostatų atsiradimą lėmė „geopolitiniai pokyčiai bei sparčiai tobulėjančios technologijos“.

VAD direktoriaus pavaduotojas Paulius Nemira dienraščiui „Lietuvos žinios“ pateikė pavyzdį, kad įstatymas leistų įspėti vadovus, jei su jais norėtų nusifotografuoti nepageidaujamas asmuo.

„Norime, kad mums būtų suteikta teisė kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, kai šalia valstybės vadovų atsiduria nepageidautinas kitos valstybės atstovas ir nori kartu nusifotografuoti, o vėliau tą fotografiją naudoti nežinia kokiais tikslais, perspėti nesifotografuoti. Tačiau tai spręstų pats saugomas asmuo“, – sakė P. Nemira.

Prezidentė: šis siūlymas – buka policinė priemonė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pareiškė, kad Vyriausybės siūlymas įpareigoti VAD saugoti šalies vadovų autoritetą yra buka policinė priemonė.

„Nežinau, ar juoktis, ar verkti, bet manyčiau, kad valstybės vadovo, taip pat ir prezidento autoritetas, priklauso nuo prezidento darbų, o ne nuo policinių priemonių kiekio“, – žurnalistams Vilniuje sakė šalies vadovė.

Žinote, yra net juokinga komentuoti nuo bukumo ir neraštingumo, kurį girdžiu ir matau šiame pasiūlyme.

„Žinote, yra net juokinga komentuoti nuo bukumo ir neraštingumo, kurį girdžiu ir matau šiame pasiūlyme“, – pridūrė ji.

V. Pranckietis lauks daugiau informacijos

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis kol kas nekomentuoja Vyriausybės siūlymo įpareigoti VAD saugoti šalies vadovų autoritetą, sako lauksiantis daugiau informacijos.

„Kol kas Seimo pirmininkas nesiima vertinti pateiktų VAD įstatymo pataisų projekto. Lauksime Seimo Teisės departamento išvadų, taip pat Vyriausybės paaiškinimų dėl diskusijas keliančių projekte minimų sąvokų ir formuluočių bei pataisos tikslų“, – BNS ketvirtadienį sakė parlamento vadovo atstovė spaudai Karolina Frolovienė.

Premjeras žada taisymus

Premjeras S. Skvernelis žada, kad prezidentės ir žmogaus teisių gynėjų kritikuojamas siūlymas įpareigoti VAD saugoti šalies vadovų autoritetą bus pataisytas jį svarstant Seime.

„Matant, kokias diskusijas sukėlė teisės akto formuluotė, tampa akivaizdu, kad ją reikia taisyti – ir tai bus padaryta“, – ketvirtadienį BNS sakė ministro pirmininko atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Premjero atstovas sako, kad siūlomomis pataisomis nesiekiama riboti šalies vadovų kritikos.

„Pavyzdžiui, jei su saugomu politiku nori nusifotografuoti nežinomas asmuo, o VAD darbuotojai žino, kad šio asmens reputacija kelia rimtų abejonių, jie turėtų apie tai įspėti politiką, prireikus – ir patį asmenį“, – kalbėjo T. Beržinskas.

„Jei vyksta vizitas ir saugomam politikui siūloma aplankyti įmonę, o VAD turi informaciją, kad jos savininkas siejamas su nusikalstamu pasauliu, jam buvo keliamos bylos dėl mokesčių vengimo - VAD privalo apie tai informuoti politiką“, – tvirtino jis.

„Jei su saugomu asmeniu kontakto siekia asmuo, siejamas su Lietuvai nedraugiškos valstybės specialiosiomis tarnybomis arba valdžios institucijomis – VAD taip pat privalo informuoti politiką. Jei saugomas politikas naudojasi privačios gydymo įstaigos paslaugomis, kuri įtariama piktybiškai nemokanti mokesčių, kurioje dirba nelegalūs darbuotojai – VAD vėlgi turi informuoti. Tokių ir panašių situacijų gali būti daug“, – teigė S. Skvernelio atstovas.

Vyriausybės pateiktomis pataisomis taip pat siūloma įpareigoti saugoti prezidentą, Seimo pirmininką ir premjerą nuo neteisėto informacijos apie juos, institucijas ir valstybės reikalus rinkimo techninėmis priemonėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ko jūs visi puolat prezidentę, tokio proto kaip ji tai jūms toli,jūs patys esate KGB, pavydyte jai ir aišku. Geriau tai milicininkai kurie iš vien veikia su nusikaltėliais žūdikais,kokia teisėsauga,argi ji gina dorą,sąžiningą žmogų.Jūs gal irgi esate iš tų kurie padedate tiems nusikaltimams.

ir

ir portretas
tai kgb...istinio mastymo idijotas gali taip kalbet kaip pasake L. laikrascio komentaras globeju prieplaka kuri reiketu pakeist kol dar /nepriskalde malku/...kaip terorizmo atakos......

Anonimas

Anonimas portretas
Čia tipo bus iš serijos leptelsi ką apie prezidentę ir atvažiuos VAD "berniukai" su "beizbolkėm" ? Ar kaip prie Stalino, anekdotą pasakei apie prezidentę ir važiuoji i Lukiškes 15-ai metų? Tikrai demokratiškėjam ne dienom o valandom... šiaurės Korėjai ar Iranui tuoj bus iš mūsų ko pasimokinti....
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių