Quantcast

Prezidentė: miškų reformą reikia pagrįsti

  • Teksto dydis:

Reformą reikia paaiškinti ir įtikinti jos nauda, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė, Vyriausybės planams pertvarkyti urėdijas susidūrus su kliūtimis Seime.

„Miškų reforma – pirmasis pavyzdys, kad patyrimo, kaip daryti reformas, mažoka, tiek Vyriausybėje su naujais jaunais ministrais, tiek Seime. Čia elementariausia taisyklė – reikia pirmiausia turėti aiškią reformos eigą, pagrįstą tikslais ir poreikiais, antra, pristatyti ir įtikinti ir politikus, ir Seimą, ir visuomenę, ir sektoriaus žmonės, taigi pradėti nuo reformos pagrindimo“, – ketvirtadienio rytą LRT radijo transliuotam interviu sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, nepagrindus ir nepaaiškinus reformos, be reikalo kyla sumaištis, o tuo netrunka pasinaudoti pertvarkas stabdyti suinteresuotos grupės.

„Mes kartais girdime, kaip pradedamos reformos – atimti, apmokestinti, atleisti, ir tada prasideda – kalbame ne apie reformą, o arba apie instrumentą, arba apie pasekmes, ir mėginama gąsdinti žmones, o tie, kas turi interesą, kad reformos nevyktų, tuo naudojasi. Toks vaizdas, kas ne nuo to galo pradedame diskusijas. Reikia kalbėti su sektoriumi, žmonėmis, pagrįsti ir įtikinti. Dabar yra daug įvairių spėlionių, manipuliacijų informacija“, – kalbėjo šalies vadovė.

Kol kas Vyriausybės teikiamą urėdijų reformą Seime tvirtai palaiko tik opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Trečiadienį Seime Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos deleguotas premjeras Saulius Skvernelis reformos reikalingumu mėgino įtikinti savo frakciją. S.Skvernelis po posėdžio žurnalistams sakė manantis, kad „valstiečiai“ palaikys urėdijų pertvarką, kai ją svarstys Seimas, frakcijos vadovas Ramūnas Karbauskis savo ruožtu žada paramą per projekto pateikimą.

Koalicijos partneriai socialdemokratai, taip pat opoziciniai liberalai ir „tvarkiečiai“ kritikuoja pertvarką ir ketina jos nepalaikyti, jei nebus priimti jų patobulinimai.

Vyriausybė trečiadienį galutinai pritarė urėdijų pertvarkai, numatančiai, kad vietoj dabar veikiančių 42 urėdijų bus įsteigta viena valstybės įmonė „Lietuvos valstybiniai miškai“. Ministrų kabinetui sprendžiant dėl urėdijų reformos, šalia Vyriausybės rūmų protestavo nedaug visuomeninės organizacijos Lietuvos žaliųjų judėjimas suburtų žmonių, jie prieštaravo reformai teigdami, kad dabartinė sistema yra efektyvi ir gera.

Aplinkos ministerija teigia, kad urėdijų sujungimas į vieną įmonę leis efektyviau naudoti valstybinių miškų turtą. Dabar visus valstybinius miškus valdo Generalinė miškų urėdija ir 42 miškų urėdijos. 2018 metais Lietuva siekia tapti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos nare, tam, pasak Vyriausybės, būtina pertvarkyti urėdijas.

Praėjusi Vyriausybė planavo sustambinti urėdijas, tačiau tam pasipriešino Seimas ir įstatymu įtvirtino, kad šalyje privalo būti 42 urėdijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Janina

Janina portretas
Nuo konservatorių ir parėjo šita miškų reformos užgaida po prezidentės sparneliu. Anokia paslaptis. Skvernelis dabar tik ant to ir laikosi.

de

de portretas
lauk kol neliks nei vieno medžio
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių