Quantcast

Prezidentė: legaliai Britanijoje gyvenantiems lietuviams nėra ko baimintis

Britai referendume dėl narystės Europos Sąjungoje (ES) balsavo prieš valdžią, prieš politinį elitą, LRT RADIJUI sako prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovė pabrėžia, kad tai yra perspėjimas, nes daugelyje šalių vykdomos su žmonių interesais prasilenkiančios reformos, tačiau priduria, kad Jungtinė Karalystė nuo Europos šalių, tarp jų ir Lietuvos, per daug nenutols.

Vykstate į Europos Vadovų Tarybą, kur didžiausias dėmesys bus skiriamas Didžiosios Britanijos apsisprendimui. Kokias išvadas dėl tokio Britanijos žmonių sprendimo turėtų padaryti Europa?

– Referendumo reikšmė labai didelė ir perspėjanti visus europiečius, visas šalis. Tai rezultatas to, kad tarp žmonių ir elitinės politikos atsiranda didžiulė takoskyra. Žmonės įsivaizduoja, kaip turi vykti gyvenimas, o elitinė politika arba politikai mano, kad jie žino geriau, ir mėgina jėga primesti savo supratimą, reformą, modelį, neklausydami, ką galvoja žmonės, ir jų negirdėdami.

Tai pastebima praktiškai visur ir tai sukelia labai stiprias antieuropines nuotaikas. Dažniausiai nacionaliniai politikai sako, kad tai [valstybėse kylančios problemos – LRT.lt] ateina iš Briuselio, nors iš Briuselio ateina daug mažiau. Tai dažniausiai yra pačių nacionalinių politikų vykdomi veiksmai. Tokia situacija sukūrė precedentą ir tai pasireiškė būtent Didžiojoje Britanijoje.

Žmonės balsavo prieš valdžią, prieš politinį elitą, o ne už kažką. Tiesiog tai buvo protesto balsai. Tai yra perspėjimas, nes daugelyje šalių vykdomos reformos arba kažkokie sprendimai dažniausiai daromi, deja, neatsižvelgiant į žmonių supratimą, interesus, rūpesčius, poreikius. Tą patį dabar turime ir Lietuvoje.

– Per tradicinį susitikimą su mūsų šalyje akredituotais valstybių ambasadoriais sakėte, kad Jungtinė Karalystė išlieka svarbi Lietuvos ekonominė ir saugumo partnerė, kad dabar svarbiausia saugoti Lietuvos verslo ir Jungtinėje Karalystėje gyvenančių lietuvių interesus. Kokios pasekmės gali būti ten esantiems 200 tūkst. lietuvių migrantų?

– Pirmiausia norėčiau pasakyti – kad ir kaip vyktų skyrybos, kiek ilgai jos vyktų, vis tiek santykiai su Jungtine Karalyste išliks ypatingi ir turės specialų statusą. Bet kokiu atveju ji liks artima Europos ekonominei erdvei. Kad ir koks modelis – norvegiškas, šveicariškas, dar kitoks – bus naudojamas, bet kokiu atveju Jungtinė Karalystė išliks ir ekonomine, ir saugumo partnere kaip NATO narė visoms Europos šalims narėms.

Tikrai nereikia manyti, kad nutrūks visi ryšiai ir Jungtinė Karalystė nuplauks kažkur toli, tikrai taip neįvyks. Ji liks ten, kur yra, mūsų santykiai išliks svarbūs. Pokyčiai įvyks, jie, ypač mėginimas rasti tą naują bendradarbiavimo modelį, bus skausmingi. Tai tikrai gali pasireikšti įvairiomis – ir populistinėmis, ir negatyviomis – formomis, Kaip matome, jau pradeda lįsti tas nacionalizmo pasireiškimas ir neapykantos pliūpsniai vienų kitiems.

Visa tai reikia suprasti, nueiti per šį laikotarpį ir vertinti tai, kad kartu, kad ir kokia būtų ta bendrystė, ateityje ji vis tiek išliks. Nors ir sala, bet Didžioji Britanija niekur toli nenuplauks. Esame šalia, geopolitiniai iššūkiai mums vienodi, o Jungtinėje Karalystėje legaliai dirbantiems ir gyvenantiems lietuviams nėra ko baimintis.

– Dabar daug kas klausia, ar referendumas Jungtinėje Karalystėje, britų apsisprendimas nenustelbs Europos saugumo klausimo?

– Manau, kad didele dalimi nustelbs, nors pirmoji mūsų susitikimo dalis bus skirta išklausyti NATO generalinį sekretorių ir pasitarti, pasidalinti nuomonėmis dėl susitikimų Varšuvoje. Tarsimės, kokie galimi sprendimai, nes geopolitinė situacija, kad ir kaip būtų, aplink mus įkaitusi tiek saugumo, tiek migracijos srityje, tiek dėl santykių su Rusija. Vis dėlto pagrindinė tema bus Didžiosios Britanijos žmonių apsisprendimas ir „Brexit“. Turėsime priprasti, kad ši situacija, ko gero, vyraus ilgai ir mums jos fone reikės spręsti ir kitus klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Q#Q

Q#Q portretas
Ji mano,kad naujieną pasakė ir kad Britanijoje gyvenantys ir dirbantys lietuviai šito nežinojo?Kaip visada pavėlavo ir ne į temą pasakė.

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Net geriausi politikos apžvalgininkai bijo pastebėti dramblį kambaryje: Tai Vokietija. Anglai, sukurstę konfliktą su škotais dėl buvimo ES, tampa nuliu Europos politikoje [1]. Vokietija pagaliau užima jai deramą vietą Europos ir pasaulio politikoje, kaip turtingiausios pasaulio rinkos ir visos Europos Sąjungos vadovė. Atkreipkite dėmesį, Vokietija nenori NATO manevrų prie Rusijos sienų, net vadina tai karo kurstymu. Lietuvos valdžios veiksmai visiškai netinka prie naujos ES vadovybės politikos. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

Tikrai

Tikrai portretas
Ne tau spresti- yra ko bijoti ar ne!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių