Quantcast

Prezidentė įspėja: referendumui nėra ruošiamasi

Referendumui dėl dvigubos pilietybės nėra ruošiamasi, teigia prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pasak šalies vadovės, valdančiųjų iniciatyva keisti Referendumo įstatymą ir taip mažinti keliamą kartelę referendumui dėl pilietybės ne tik atvirai prieštarauja Konstitucijai, bet ir ją išdarko.

„Manau, kad nesiruošiama (referendumui - ELTA). Manau, kad ieškoma lengvesnių išimčių, kurios praktiškai atvirai prieštarauja Konstitucijai. Manau, kad tai yra klaida, ir politikai turi prisiimti atsakomybę už referendumo organizavimą, už žmonių įtikinėjimą, o ne buldozeriu darkyti Konstitucijos“, - LRT radijui ketvirtadienį kalbėjo šalies vadovė.

D. Grybauskaitė ragino rimtai ruoštis referendumui ir pabrėžė, kad Lietuvos žmonės tam yra pribrendę.

„Palinkėčiau rimtai ruoštis referendumui. Esame tam pribrendę, o svarbiausia, privalome ir turime pasitikėti savo Lietuvos žmonėmis ir jų sprendimu“, - sakė D. Grybauskaitė ir pabrėžė, kad į klausimą dėl dvigubos pilietybės turi atsakyti Lietuvos piliečiai.

„Viskas priklauso nuo Lietuvos žmonių. Tai Lietuvos žmonių apsisprendimas. Lietuvos žmonės balsavo už Konstituciją, Lietuvos žmonės turės balsuoti referendume“, - LRT radijui sakė D. Grybauskaitė, akcentuodama, kad sprendžiant šiuos klausimus negalima išardyti ir darkyti Konstitucijos.

„Tai turi daryti Lietuvos žmonės, o ne politikai ir jokiu būdu ne lengvinant arba iškraipant, arba išdarkant mūsų šalies Konstituciją. Žmonės ją priėmė, žmonės ir turi spręsti, kaip ji turi atrodyti“, - apibendrino D. Grybauskaitė.

Birželio 21 d. Seimas po svarstymo pritarė Teisės ir teisėtvarkos komiteto patobulintam Referendumo įstatymo 7 straipsnio pakeitimo projektui, kuriuo siūloma mažinti kartelę referendumui dėl Konstitucijos 12 straipsnio - dėl pilietybės.

Referendumo pataisas inicijavę valdančiųjų politikai tikino, kad jų siūlymui alternatyvų nėra, ir aiškino, kad nepriėmus pataisų sunku bus išsaugoti ir emigruojančius piliečius, ir pačią tautą.

Anot valdančiųjų, pakeitus Referendumo įstatymą tam, kad sprendimas dėl dvigubos pilietybės būtų priimtas, reikėtų kur kas mažiau rinkimuose dalyvaujančių piliečių.

Valdančiųjų inicijuojami pakeitimai leistų sprendimą privalomajame referendume dėl Konstitucijos pirmojo skirsnio 12 straipsnio laikyti priimtu, jei tam pritarė daugiau kaip pusė piliečių, dalyvavusių referendume, bet ne mažiau kaip 1/3 piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Dabartiniame referendumo įstatyme rašoma, kad privalomasis referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvavo daugiau kaip pusė piliečių, o tam, kad sprendimas referendumu būtų priimtas, reikia daugiau kaip pusės piliečių, turinčių rinkimų teisę, pritarimo.

Tad tam, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės pavyktų, nepakeitus Referendumo įstatymo, reikėtų apie 1,3 mln. piliečių sutikimo.

ELTA primena, kad referendumą dėl dvigubos pilietybės įteisinimo ketinama organizuoti kartu su Prezidento rinkimais 2019 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
pardavei LIETUVĄ,tai varyk arklius toliau.Reikėjo apsispręsti,kas brangiau,ar LIETUVA ar šaibos.

...

... portretas
Prisiekę svetimiems nebėra lietuviais, kokia nauda mums iš to kad juos FORMALIAI laikysim savo piliečiais? - jie juk mums NIEKO, bet iš mūsų ttai REIKALAUS visko!

Algis

Algis portretas
I.3 mln pilieciu sutikimo reikia? Abejoju ar tiek gyvena Lietuvoje zmoniu. Jei nebus dvigubos pilietybes tai su laiku lietuviai isnyks, nes labai daug zalos jau padaryta atstumiant tautiecius su nuostata kad iki 1990 isvyke kuo tai nusipelne gaut dvigubos pilietybes bet po siu metu jau kitokie lietuviai, neaisku kam atstovauja prezidente jei aiskiai pries savo tautieciu issaugojima...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių