Quantcast

Premjero pareiškimas dėl italų ministrės nustebino Lietuvos parlamentarus

  • Teksto dydis:

Lietuvos Seimo narius nustebino premjero socialdemokratų vadovo Algirdo Butkevičiaus pareiškimas, kad Lietuva nekritikuoja Italijos užsienio reikalų ministrės Federicos Mogherini (Federikos Mogerini) kandidatūros į Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovo pareigas.

Seimo Europo reikalų komiteto vicepirmininkas „tvarkietis“ Andrius Mazuronis BNS sakė, kad komitetas ne kartą kalbėjo apie F.Mogherini kandidatūrą ir ji sulaukdavo kritikos. Liepos 16-ąją komiteto nariams buvo pristatyta Lietuvos pozicija šiuo klausimu ir parlamentarai jai neformaliai pritarė.

„Ta pozicija buvo išsakyta Seimo komitete vienbalsiai. Premjero vietoje aš taip nebūčiau sakęs. Be to, labai kritišką poziciją dėl šios ministrės esu girdėjęs ne tiek iš prezidentės, kiek iš Lietuvos užsienio reikalų ministro“, - sakė A.Mazuronis.

Jis priminė, kad Lietuvos poziciją prieš vykstant į neeilinį Europos Vadovų Tarybos posėdį pristatė Vyriausybės atstovas - užsienio reikalų viceministras.

Kitas Europos reikalų komiteto narys konservatorius Audronius Ažubalis ketvirtadienį išplatintame pareiškime tvirtino, jog premjero pareiškimas rodo „visišką nepagarbą konstitucinei nuostatai, jog pagrindinius užsienio politikos klausimus sprendžia prezidentas“.

„Antra, tokie pareiškimai griauna Lietuvos, kaip rimtos ir veiksmingos valstybės, įvaizdį užsienio partnerių akyse. Trečia, tokie pareiškimai rodo geopolitinės padėties nesuvokimą ir abejingumą Lietuvai ir visam regionui ypač aktualiu ES užsienio politikos klausimu“, – sakė A.Ažubalis.

Nuostabą dėl premjero pareiškimo išsakė ir opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius. Anot jo, vos prieš savaitę pats A.Butkevičius išsakė gana griežtą poziciją, kad nerems Italijų socialistų kandidatės F.Mogherini kandidatūros į ES užsienio politikos vadovo pareigas.

„Tai buvo bendra ir suderinta Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos pozicija reaguojant į įvykius Ukrainoje bei minėtos politikės prorusišką elgesį pastaruoju metu. Tai teisinga pozicija, kurios principingai laikosi ir mūsų prezidentė Dalia Grybauskaitė“, - teigė opozicijos lyderis.

„Tačiau vakar premjeras staiga pakeitė nuomonę ir pareiškė, kad jis F.Mogherini kandidatūroje nieko blogo nemato, o prieš ją pasisako ne Lietuva, o tik prezidentė. Absurdiškas ir labai nesolidus premjero elgesys nesilaikant bendros šalies užsienio politikos krypties (ją pirmiausiai formuoja prezidentas) ir labai pavojingas žingsnis, jeigu Algirdo Butkevičiaus dėka Lietuva kandidate į svarbiausią ES užsienio politikos postą palaikys proputinišką asmenybę“, - pareiškė A.Kubilius.

Trečiadienį Briuselyje Lietuvos Vyriausybės vadovas sakė, kad Lietuva nekritikuoja F.Mogherini kandidatūros.

„Matot, Lietuva ir nekritikavo, aš galiu pasakyti, čia buvo prezidentės tokia pozicija, bet jinai buvo išsakyta dėl to, kad reikalinga pirmiausia vertinti kompetenciją žmonių, parinktų į atsakingas pareigas. Negaliu aš apie ją kalbėti, asmeniškai aš jos nepažįstu“, - trečiadienį žurnalistams Briuselyje sakė A.Butkevičius.

Jis teigė F.Mogherini kandidatūrą aptaręs su EP Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos vadovu ir išgirdęs, esą italų ministrė kritikuojama nepagrįstai.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad kai kurie pretendentai į ES užsienio politikos vadovo pareigas išsako „atvirai prokremlišką“ politiką, todėl yra visiškai nepriimtini. Praėjusią savaitę paskelbtame interviu prezidentė sakė, kad Baltijos šalims ir Lenkijai ypač svarbu, jog ES vyriausiasis įgaliotinis laikytųsi neutraliai konfliktų atžvilgiu.

D.Grybauskaitė ir Lietuvos URM iki šiol atsisakė viešai komentuoti konkrečią kandidatūrą. Tačiau būtent A.Butkevičius liepos 15 dieną interviu LRT radijui viešai patvirtino apie nepritarimą Italijos ministrei: „Kiek aš žinau, Italijos užsienio reikalų ministrės kandidatūra nebus palaikyta“.

Anot diplomatų, Baltijos šalys ir Lenkija Italijos ministrę kritikuoja dėl nepakankamos patirties ir pernelyg prorusiškos pozicijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

busas

busas portretas
ka amerika liepia, ta ir vapa.

mirta

mirta portretas
lietuva trecio pasaulio salis, todel jai nesvarbu europos ateitis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių