Quantcast

S. Skvernelis J. Petrauskienės smerkti neskuba

  • Teksto dydis:

Premjeras Saulius Skvernelis švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės elgesį žada vertinti po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimų.

„Ministrė pateikė man paaiškinimus ir manau, kad dabar reikėtų sulaukti VTEK sprendimo. Tyrimas pradėtas, ministrė teikia visą informaciją reikalingą, bendradarbiaus, bus sprendimas galutinis, tada galėsime konkrečiau pasakyti“, – Vyriausybėje po susitikimo su ministre sakė premjeras.

Kartu jis ragina, jog šeima turėtų atsisakyti dalyvavimo viešuosiuose pirkimuose švietimo sektoriuje.

„Aš ministrei pakartojau, kad bet kokiu atveju, ateityje reikia kalbėtis su sutuoktiniu, kalbėtis apie galimas rizikas, nes tai, kas buvo įprasta ministrei iki tampant ministre, atsiranda kitų reikalavimų“, – sakė jis.

Ministrė pateikė man paaiškinimus ir manau, kad dabar reikėtų sulaukti VTEK sprendimo. Tyrimas pradėtas, ministrė teikia visą informaciją reikalingą, bendradarbiaus, bus sprendimas galutinis, tada galėsime konkrečiau pasakyti.

„To reikia vengti ir rinktis, galbūt, kitas veiklos sritis, dalyvauti kituose konkursuose, kurie tiesiogiai ar netiesiogiai nėra susiję su Švietimo ir mokslo ministerija“, – pridūrė S. Skvernelis.

Premjeras sako, kad pirkimus turėtų įvertinti VTEK, „o jei dar kažkokių abejonių dėl skaidrumo kyla – ir pati Viešųjų pirkimų tarnyba“.

„Jei bus bet kokių abejonių, kad buvo pasielgta netinkamai, nekalbu jau, jei neteisėtai, tai bus padaryti labai aiškūs sprendimai. Bet norisi priimti objektyvius sprendimus“, – aiškino premjeras.

Pati J. Petrauskienė žadėjo pateikti visus atsakymus VTEK.

„Vyro įmonė veikia nuo 2010 metų, nuo 2012 metų yra sutartys su įvairiomis tiek viešojo, tiek privataus sektoriaus įstaigomis šioje srityje ir aš, deklaruodama vyro darbovietę, nurodžiau, kokiose srityse įmonė veikia. Kokios sutartys, informacija yra viešai prieinama ir ji buvo prieinama nuo 2012 metų“, – tikino J. Petrauskienė.

Pasak jos, vyro įmonė švietimo srityje per veiklos laikotarpį yra sudariusi 53 sutartis, trys įstaigos, su kuriomis sudarytos sutartys, yra pavaldžios ministerijai.

Savo ruožtu S. Skvernelis sako, kad tiki ministre, jog ji nežinojo apie vyro įmonės dalyvavimą minėtuose konkursuose.

„Tikėjimas – subjektyvus dalykas. Iš principo manau, kad visi žmonės yra dori ir sąžiningi ir jei jie sako, reikia tuo tikėti, kol nėra kitokių aplinkybių. Per tą laiką, kiek teko dirbti su ministre, nebuvo nė vieno bandymo apgauti ar sakyti netiesą“, – aiškino jis.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį pranešė, kad imsis tyrimo, ar J. Petrauskienė nepažeidė įstatymo, jos vyro įmonei laimint viešuosius pirkimus ministerijai pavaldžiose įstaigose.

Anot komisijos, tyrimo metu bus vertinama, ar ministrė laikėsi pareigos vengti interesų konflikto, nusišalinti nuo sprendimų Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM) bei pavaldžiose įstaigose, jei jie susiję su sutuoktinio verslo interesais.

Taip pat bus aiškinamasi, ar ministrė nepažeidė reikalavimų, įpareigojančių deklaruoti interesus.

Tyrimas pradėtas gavus pranešimą, kad J.Petrauskienės vyras Evaldas Petrauskas valdo uždarąją akcinę bendrovę "Ecotour", kuri dalyvauja ir laimi ŠMM pavaldžių ir kitų įstaigų viešuosius pirkimus, tačiau sandorių ministrė nėra deklaravusi.J.Petrauskienė yra deklaravusi tik vyro įmonę.

Centrinio Viešųjų pirkimų portalo duomenimis, bendrovė "Ecotour" nuo 2012-ųjų su valstybinėmis įstaigomis yra sudariusi keliolika sutarčių, kurių vertė viršija 100 tūkst. eurų.

Turi tirti atitinkamos struktūros

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės galimą interesų konfliktą turi tirti atitinkamos struktūros.

„Turi tirti atitinkamos struktūros, manau, ministrė yra iškviesta į Seimą, irgi aiškins šią situaciją. O šiaip, be jokios abejonės, kad skaidrumas ir interesų konfliktas, ypač aukščiausio lygio politikų lygmenyje, turėtų būti su labai padidintais aiškiais reikalavimais ir kriterijais“, – žurnalistams ketvirtadienį Seime sakė prezidentė, paklausta, kaip vertina švietimo ir mokslo ministrės situaciją.

Konservatoriai prašo VPT pateikti informaciją

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Agnė Bilotaitė ir Edmundas Pupinis kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) dėl viešumoje pasirodžiusios informacijos apie UAB „Ecotour“ dalyvavimą viešuosiuose pirkimuose bei įmonės laimėtus konkursus. Šie pirkimai sukėlė abejonių dėl galimai neskaidriai vykdytų viešųjų pirkimų konkursų.

Pasak A. Bilotaitės, siekiant išgyvendinti korupciją ir nepotizmą, pavyzdį pirmiausia turėtų pademonstruoti Vyriausybės atstovai. „Tačiau realybė, regis, kitokia. Kaip matome iš žiniasklaidoje skelbiamų duomenų, kyla įtarimų, ar viešųjų pirkimų konkursai, kuriuos vykdė Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžios įstaigos, organizuoti skaidriai“, - sakė Seimo narė.

Pasak Seimo Švietimo ir mokslo komiteto nario E. Pupinio, matant, kad švietimo sistemoje padėtis įtempta, mokytojų darbo apmokėjimui trūksta lėšų, būtų nepateisinama ir tiesiog nusikalstama, jei paaiškėtų, kad ministrės sutuoktinis pelnėsi švietimo biudžeto sąskaita.

„Ministrė privalo pateikti visus atsakymus iš iškilusius klausimus, išsklaidyti kilusias abejones. Tuo tarpu mes sieksime, kad visuomenė sužinotų tiesą“, - pabrėžė Seimo narys.

Šios įmonės vadovas yra švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės sutuoktinis Evaldas Petrauskas, o jo vadovaujama įmonė dalyvavo viešųjų pirkimų konkursuose, kuriuos įgyvendino Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžios įstaigos. Taip pat įvertinus šias aplinkybes bei žinomą informaciją Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pradėjo tyrimą dėl švietimo ir mokslo ministrės nedeklaruotų vyro įmonės laimėtų viešųjų pirkimų.

Seimo nariai VPT prašo išsiaiškinti, ar nuo 2016 m. gruodžio, kai ministrės pareigas pradėjo eiti J. Petrauskienė, UAB „Ecotour“ pagrįstai laimėjo daugybę viešųjų pirkimų konkursų, kuriuos įgyvendino Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžios įstaigos.

„Tyrimas būtinas siekiant išsklaidyti visuomenei kilusius įtarimus dėl galbūt neskaidriai ir neracionaliai naudojamų valstybės biudžeto lėšų, nes tai sudaro prielaidas korupcijai ir piktnaudžiavimui“, - rašoma kreipimesi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

apgailėtinos aukos

apgailėtinos aukos portretas
Visi dabartinės valdžios ,,profesionalai''-aukos.Aukų valdžia.Gal baikit aukotis,o imkitės darbų.

aš portretas
Skvernelio reikalas, smerkia ar ne, bet dvigubų standartų saviems taikyti negalima - jei ant tiek neatsakinga šita moteriškė ir apsimeta nežinanti, kuo jos vyras užsiima, tegul neužima tokių pareigų ir niekas nesiknaisios jos gyvenime. Labai gera pozicija - aš nežinojau.

taip

taip portretas
socmafija dangsto savus /runkelius/ ......
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių