Quantcast

Premjeras: signalai dėl 2 proc. įsipareigojimo iš JAV siunčiami jau seniai

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad JAV gynybos sekretoriaus Jameso Mattiso (Džeimso Matiso) perspėjimas NATO narėms dėl 2 proc. įsipareigojimo buvo tikėtinas, nes signalai iš JAV šiuo klausimu siunčiami jau seniai.

Kartu iš dviejų dienų vizito Briuselyje grįžtantis premjeras telefonu BNS sakė, kad Lietuva jau kitąmet pasieks 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) lygį ir šiuo metu dėl dėmesio gynybai yra įvardijama kaip pavyzdys kitoms valstybėms.

„To buvo galima tikėtis ir nujausti, tai ne naujiena, iš Jungtinių Valstijų tie signalai jau seniai pasiekia. Mes apie tai kalbėjome ir su Europos Komisijos pirmininku Jeanu - Claude'u Junckeriu (Žanu - Klodu Junkeriu), apie gynybos reikalus, Europos reikalus, galimybes efektyviau naudoti lėšas gynybai“, – sakė premjeras.

„Manau, kad kiekviena valstybė tuos įsipareigojimus turi vykdyti, Lietuva yra viena iš tų, kuri kitais metais turės 2 proc., savo įsipareigojimą įvykdys, ir kitoms valstybėms kryptis yra aiški“, – pridūrė Vyriausybės vadovas.

JAV gynybos sekretorius J.Mattisas trečiadienį kalbėdamas NATO gynybos ministrams Briuselyje perspėjo NATO nares, kad Vašingtonas „mažins savo įsipareigojimus“ Aljansui, jeigu narės nedidins savo finansinio indėlio.

„Amerikiečiai mokesčių mokėtojai nebegali nešti neproporcingos Vakarų vertybių gynybos naštos dalies. Amerikiečiai negali rūpintis jūsų vaikų ateitimi labiau, nei jūs patys“, – sakė JAV gynybos sekretorius.

Vašingtonas seniai reikalauja, kad NATO narės turi skirti gynybai du procentus BVP, bet šį lygį palaiko tik nedaugelis, nors dėl to susitarta per NATO viršūnių susitikimą Velse dar 2014 metais.

Pernai 2 proc. BVP arba daugiau skyrė JAV, Didžioji Britanija, Estija, Graikija ir Lenkija. Rumunija teigia šį rodiklį pasiekusi 2017 metais. Kitais metais 2 proc. BVP gynybai žada skirti Lietuva ir Latvija.

Per dviejų dienų vizitą Briuselyje gynybos bei kitus klausimus S.Skvernelis aptarė su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu, Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku, Europos Komisijos pirmininku Jeanu - Claude'u Junckeriu.

„Mes tikrai esame vertinami, ir NATO buvo pasakyta, mūsų pozicijos ir proveržis kalbant apie kariuomenės moderzinavimą, finansavimą yra vertinami labai pozityviai. Lietuva įvardijama kaip pavyzdys kitoms valstybėms“, – apie gynybos klausimus sakė S.Skvernelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių