Quantcast

Premjeras: seniūnų darbo efektyvumą galima pagerinti ir be tiesioginių rinkimų

  • Teksto dydis:

Vyriausybė iš esmės pritaria siūlymui didinti seniūnų veiklos efektyvumą, tačiau tai neturėtų būti daroma įteisinant tiesioginius jų rinkimus ar kuriant dvisluoksnį savivaldybių biudžetą, sako premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

Anot jo, tikslinant galiojančius įstatymus reikia tobulinti, decentralizuoti savivaldybių institucijų formavimą ir perduoti daugiau įgaliojimų seniūnijoms.

„Mes iš esmės sutinkame su ta mintimi, kad reikia padidinti seniūnų veiklos efektyvumą, perkeliant jų atsakomybės bei atskaitomybės svorio centrą iš savivaldybės administracijos į vietos bendruomenę. Bet mes manome, kad tai įmanoma įgyvendinti tobulinant ir decentralizuojant savivaldybių institucijų formavimą ir perduodant įgaliojimus ir funkcijas vietos savivaldos subjektams - seniūnijoms“, - antradienį LRT radijui sakė ministras pirmininkas.

„Greitesnis šios problemos sprendimas galimas patobulinant galiojančius įstatymus“, - teigė jis.

Premjeras atkreipė dėmesį, kad seniūnijos bendruomenė ir šiuo metu dalyvauja skiriant seniūną - įstatymai numato, kad seniūną skiria komisija, sudaryta iš septynių narių, kurių keturi yra bendruomenių išrinkti atstovai.

Pasak A.Butkevičiaus, leidžiant seniūnijoms turėti savo biudžetus būtų grįžtama į praeitį, nes tokia situacija buvo „sovietiniais laikais“. Anksčiau jis teigė, kad tokiu būdu pablogėtų finansų valdymas ir atsirastų galimybės didėti korupcijai.

Vyriausybė pirmadienį nusprendė nepritarti Seime svarstomai idėjai įteisinti tiesioginius seniūnų rinkimus. Neigiama išvada Konstitucijos pataisai patvirtinta Ministrų kabineto pasitarime. Išvada patvirtinta nepaisant Darbo partijos pasipriešinimo.

Pagal įvairių partijų atstovų Seimui svarstyti pateiktas Konstitucijos pataisas seniūnai būtų renkami ketveriems metams. Kaip ir per savivaldybių tarybų rinkimus, balsuoti galėtų Lietuvos piliečiai ir kiti nuolatiniai administracinio vieneto gyventojai. Iniciatorių nuomone, tokios Konstitucijos pataisos seniūnams ir seniūnijoms suteiktų konstitucinį statusą, garantuotų realią savivaldą ir renkamų pareigūnų atskaitomybę bendruomenėms. Kartu siūloma nustatyti, kad seniūnijos turėtų savo biudžetą.

Kovo mėnesį po pateikimo už tokią Konstitucijos pataisą balsavo 50 parlamentarų, penki buvo prieš, 35 susilaikė. Konstitucijos pataisoms priimti reikia 94 parlamentarų balsų. Neigiama Vyriausybės išvada nėra įpareigojanti.

Šiuo metu seniūnai yra karjeros valstybės tarnautojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

blogai

blogai portretas
seniūnas turi dirbti toje seniūnijoje, kurioje gyvena ir išrinktas jos gyventojų, taip pat ne amžinas karaliukas.

juokas ima

juokas ima portretas
Kai seniūnijai vadovauja žmogus, kuris gyvena kitam miesto gale ir apie seniūniją nutuokia tik pagal popierius...

pypenas

pypenas portretas
Kas rinks aukšto rango valdininkams balsus jeigu bus tiesioginiai seniūnų rinkimai-parankiniai turi tarnauti valdžiai????????????????
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių