Quantcast

Premjeras perspėjo ministeriją dėl valstybės tarnybos pertvarkos

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis trečiadienį perspėjo Vidaus reikalų ministeriją (VRM) dėl pasekmių, jei ši tinkamai nepasiruoš įgyvendinti valstybės tarnybos pertvarkos.

Vyriausybė trečiadienį jau trečią kartą atidėjo klausimą dėl valstybės tarnautojų pareigybių aprašymo ir vertinimo metodikos.

Ši metodika atnaujinta rengiantis kitąmet įsigaliojančiai valstybės tarnybos reformai.

Pasak Vyriausybės kanclerio Algirdo Stončaičio, klausimą paprašyta atidėti ketvirtam kartui, nes jo vis nepavyksta suderinti tarp ministerijų atstovų.

„Mes vakar turėjome labai didžiulę diskusiją tarpinstituciniame (pasitarime – BNS) ir kadangi šiandien nėra vidaus reikalų ministro ir viceministro, kuris yra tiesiogiai atsakingas už šito teisės akto rengimą, tai yra priimtas siūlymas tarpinstituciniame (pasitarime), jog kitam posėdžiui (...) ministras asmeniškai pristato (klausimą) ir einame prie sprendimo. Kitaip bus problemų“, – Vyriausybės posėdyje sakė kancleris.

Sutikęs atidėti klausimą, premjeras pareiškė, jog daugiau minimas klausimas „nebus atidedamas jokiais pagrindais“.

„Arba jūs (Vidaus reikalų ministerija) sugebėsite įstatymą ir poįstatyminius aktus įgyvendinti, o jeigu ne, tai bus tam tikros pasekmės tada“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Kitąmet įsigaliojančiuose įstatymų pakeitimuose numatyta, kad nustatant darbo užmokestį konkrečiam valstybės tarnautojui daugiau sprendimo galios turės jo vadovas.

Vidaus reikalų ministerija žada visus reformą įgyvendinančius teisės aktus parengti laiku ir teigia, kad tam ruošiamasi atsakingai.

„Šiuo metu baigiamos rengti net penkios poįstatyminių teisės aktų grupės. Reikia suprasti kokia tai apimtis – pirmą kartą per nepriklausomybės laikotarpį iš esmės imamasi reformuoti valstybės tarnybą“, – BNS sakė vidaus reikalų ministro atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius.

„Kai kurie klausimai dėl juridinės technikos stringa derinimo procedūrose, tačiau visas procesas kontroliuojamas ir teisės aktai bus parengti bei priimti laiku. Valstybės tarnybos pertvarka yra pagrindinis VRM uždavinys, todėl tam metamos didžiausios pajėgos. Galime patikinti, kad tam atsakingai ruošiamasi ir viskas bus padaryta laiku“, – pridūrė jis.

Pagal priimtą pertvarką, valstybės tarnautojo pareiginė alga bus skaičiuojama bazinį dydį dauginant iš nustatyto koeficiento arba koeficientų intervalo.

Jeigu pareiginė alga nustatoma iš koeficientų intervalo, konkretų koeficientą parinks valstybės tarnautoją į pareigas priimantis asmuo.

Pertvarka taip pat numato, kad tarnautojo darbo užmokestį sudaro pareiginė alga, priemokos ir priedas už tarnybos stažą bei apmokėjimas už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties, viršvalandinį darbą ir budėjimą.

Šiuo įstatymu atsisakyta kvalifikacinių klasių, jos taip pat turėdavo įtakos tarnautojo darbo užmokesčiui.

Priemokas tarnautojas, kaip ir dabar, gaus už pavadavimą, papildomą darbą, o už vienus tarnybos metus jam bus skaičiuojamas vieno procento pareiginės algos priedas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių