Quantcast

Premjeras: ketinimų derėtis su Rusija V. P. Andriukaitis neturėjo

  • Teksto dydis:

Lietuvos premjeras teigia, kad šalies deleguotas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą, neketino derėtis su Rusija dėl maisto produktų embargo panaikinimo kai kurioms šalims.

„Kalbėjausi vakar su ponu Andriukaičiu ir jis man išdėstė tas mintis, kad jokių nebuvo norų, ketinimų, kad būtų galima kelioms ES šalims atskirai sudaryti sutartis, susitarti su Rusija, kad būtų galima eksportuoti maisto produktus į Rusiją. Ir aš manau, kad artimiausiu metu tas tikrai nebus daroma“, – interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė Algirdas Butkevičius.

Jo teigimu, skaitant ES Sveikatos ir maisto saugos generalinio direktorato vadovas Ladislavo Miko laišką Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos („Rosselchoznadzor“) vadovui Sergejui Dankvertui, jį galima „dvejopai suprasti“.

„Aišku, juo pasinaudojo, aš manau, Rusija. Tame pareiškime galima dvejopai suprasti: iš vienos pusės, lyg tai kad būtų galima grįžti prie galimybės ,atitinkant sanitarinius reikalavimus, eksportuoti į Rusiją maisto produktus“, – sakė A.Butkevičius.

Jo teigimu, apie dvišales sutartis rašte nekalbama, tačiau „potekstę galima tokią turėti“.

Sausio viduryje Berlyne susitikę L.Miko ir S.Dankvertas tarėsi dėl embargo atšaukimo. Kaip rašoma L.Miko laiške S.Dankvertui, pagal Rusijos draudimo atšaukimo mechanizmą ES išduotų veterinarijos sertifikatus, o Rusija, atlikusi patikras, spręstų, kurios valstybės narės juos atitinka.

V.Andriukaitį griežtai sukritikavo opozicijoje esantys konservatoriai ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, apkaltinę jį ES vienybės skaldymo. Pats eurokomisaras kaltinimus griežtai atmeta ir tikina, kad ES vykdomoji institucija ragina ES valstybes su Rusija kalbėti vienu balsu. Jis teigia, kad techniniai pokalbiai su Maskvos pareigūnais vyko tik dėl fitosanitarijos reikalavimų, bet ne dėl politinio embargo.

Rusija maisto produktų importą iš ES uždraudė po to, kai Vakarai įvedė jai sankcijas dėl intervencijos Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Renė

Renė portretas
Tokį europarlamentarą vyti lauk iš bet kurio parlamento !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių