Quantcast

A. Pranckevičius apie „Brexit“: lietuviai emigrantai gali jaustis saugiai

Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius sako, kad lietuviai, gyvenantys Jungtinėje Karalystėje, gali jaustis saugiai.

Galima garantuoti, kad Lietuvos piliečiams, kurie gyveno iki „Brexit“ bei kurie atvyks per pereinamąjį laikotarpį, bus užtikrintos visos teisės. Pasak diplomato, daugiausia neaiškumo kelia tai, kas įvyks po pereinamojo laikotarpio. Bet, pasak A. Pranckevičius, piliečių teisių klausimas yra svarbus abiem pusėms, todėl ir ateities derybose tikimasi šį klausimą išspręsti be didesnių konfliktų.

„Visiškas aiškumas yra iki 2019 metų kovo 29 dienos, kai Jungtinė Karalystė nustoja būti ES nare ir prasidės pereinamasis laikotarpis (2020 m. gruodžio 31-ąją - pereinamojo laikotarpio pabaiga. - ELTA). Šiuo laikotarpiu visi ES piliečiai išlaikys visas savo teises Jungtinėje Karalystėje. Atitinkamai Jungtinės Karalystės piliečiai naudosis tomis pačiomis teisėmis Europos Sąjungos šalyse. Kalbame apie penkis milijonus žmonių, kurie gyvena arba Jungtinėje Karalystėje, arba ES“, - Eltai sakė Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas.

Reikėtų nerimauti, kas vyks po pereinamojo laikotarpio. Šiuo metu tarp šalių vyksta dar tik pradinės diskusijos.

Pasak diplomato, kas bus po pereinamojo laikotarpio, dar sunku prognozuoti. Derybos dėl ateities po tranzicijos laikotarpio dar tik prasidėjusios. O dar nėra išspręstas šiuo metu „Brexit“ opus Airijos/Šiaurės Airijos klausimas. Bet, pasak EK atstovybės Lietuvoje vadovo, piliečių teisių klausimas yra svarbus abiem pusėms, todėl ir ateities derybose tikimasi šį klausimą išspręsti be didesnių konfliktų.

„Šiandien būtų per anksti nuspėti, ar hipotetiškai kalbėti dėl piliečių teisių reguliavimo ateities santykių sutartyje. Norisi tikėtis, kad tiek Jungtinės Karalystės vyriausybė, tiek ES stengsis išlaikyti abipusę piliečių teisių apsaugą. Ir kuo mažiau sukelti nepatogumo bei nerimo, nežinomybės žmonėms. Nes kiekvienai vyriausybei yra svarbiausios jų piliečių teisės. Matant dabartinę derybų patirtį ir tai, kad dėl piliečių buvo susitarta greičiausiai ir tai buvo lengviausias derybų objektas, lyginant su finansiniais įsipareigojimais ar Šiaurės Airijos klausimu, yra vilties, kad ir ateityje dėl piliečių teisių pavyks susitarti. Niekas nenori, kad piliečiai taptų šios sudėtingos situacijos įkaitais“, - sakė A. Pranckevičius.

Tuo tarpu ES vyriausiasis derybininkas „Brexit“ klausimais Michelis Barnier sako, kad jau galime garantuoti, jog Lietuvos piliečiams, kurie gyveno iki „Brexit“ bei kurie atvyks per pereinamąjį laikotarpį, bus užtikrintos visos teisės. Bet reikėtų nerimauti, kas vyks po pereinamojo laikotarpio. Šiuo metu tarp šalių vyksta dar tik pradinės diskusijos.

Šiuo metu ES siekia, kad Airijos atsiskyrimo klausimai bei santykių ateitis derybose eitų iš eilės, dėl to, kol neišspręsti pagrindiniai sunkiausi atsiskyrimo klausimai, sunkiai vyksta derybos dėl ateities.

Pagrindinis principas, kaip kad sutarta Išstojimo sutarties projekte - visi ES piliečiai ir jų šeimos nariai, teisėtai gyvenantys Jungtinėje Karalystėje iki pereinamojo laikotarpio pabaigos, t. y. iki 2020-12-31, turės teisę įgyti laikiną gyventojo statusą penkeriems metams. Visi, kurie bus gyvenę 5 metus, turės teisę įgyti nuolatinio gyventojo statusą.

Visi ES piliečiai, įgiję laikiną ar nuolatinį statusą gyventi Jungtinėje Karalystėje, turės tokias pat socialines, darbo, mokymosi teises, kokias turi dabar.

2018 metų rudenį numatoma „Brexit“ derybų pabaiga. 2019 m. kovo 29 d. - paskutinė JK narystės ES diena. 2020 m. gruodžio 31-ąją - pereinamojo laikotarpio pabaiga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių