Quantcast

Politologai: Ukrainos atsigręžimas į Rytus mažai tikėtinas

  • Teksto dydis:

Ukrainos atsigręžimas į Rytus prezidentu išrinkus politikos naujoką komiką Volodymyrą Zelenskį mažai tikėtinas, bet klausimas kyla kitas – kiek sparčiai šalis judės į priekį su reformomis, sako politologai.

„Kalbant apie Ukrainos tolesnę kryptį, viena vertus, prognozuoti sunku, nes V. Zelenskis yra visiškai nepatikrintas kandidatas, mažai kalbantis apie užsienio politiką, kita vertus, Ukraina visgi jau yra kelyje į Vakarų Europą,“, – BNS sekmadienį sakė Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala.

Anot jo, šiuo metu kyla kitas klausimas – kokia bus vykdoma šalies vidaus politika.

„Tik klausimas, ar ši administracija bus ta, kuri  žengs ryžtingus žingsnius į priekį, ar iš esmės stagnuos, bet atsigręžimo į Rytus, manau, kad tikėtis nereikėtų“, – pažymėjo politologas L. Kojala.

Politologas Laurynas Jonavičius sako, jog kitas svarbus žingsnis, parodysiantis Ukrainos kryptį, bus parlamento rinkimai spalį.

„P. Porošenko paskelbė, kad nesitraukia iš politikos, kovos dėl Rados ir bus stipri opozicija V. Zelenskiui, ir vėlgi rinkimai spalį bus dar vienas svarbus indikatorius, kuris pagal tai, kokia sistema Ukrainoje, parlamentinė-prezidentinė, nebe prezidentinė, lems labai daug ką“, – BNS sakė L. Jonavičius.

„Užsienio politikos kursas, tikėtina, nesikeis. Būtų ganėtinai keista ir sunku naujam prezidentui, žinant priešpriešą tarp Vakarų ir Rusijos ,staiga atsigręžti į Rusiją. Ukraina pakankamai  susivienijusi dėl to, kad Rusija yra agresorius“, – pažymėjo užsienio politikos ekspertas.

Anot jo, svarbiau bus, kaip klostysis situacija vidaus politikoje – ar bus judama reformų kryptimi, „kaip bus įgyvendinami dalykai, kurie pačią Ukrainą daro europietiška ar vakarietiška iš vidaus“.

„Kova su korupcija, galių pasiskirstymas formaliame ir neformaliame lygyje, kiek išliks oligarchų įtaką, tas daug lems, bet kalbant apie užsienio trajektoriją labai svarbių pokyčių nebus“, – kalbėjo L. Jonavičius.

Ukrainoje pasibaigus balsavimui paskelbti rinkėjų apklausų rezultatai rodo, kad prezidento rinkimų antrąjį ratą triuškinamai laimėjo jokios patirties politikoje neturintis komikas V. Zelenskis.

Kaip rodo nacionalinė balsavusių rinkėjų apklausa, už V. Zelenskį balsavo apie 73,2 proc. rinkėjų, o perrinkimo siekusį dabartinį prezidentą Petro Porošenką palaikė 25,3 procento balsavusių rinkėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Melskitės melskitės, juk žinot kieno motina viltis.

Nereikia buti politologu

Nereikia buti politologu portretas
Vienas parašenko pakeistas kitu parošenko. Gal politologas mum papasakotu KAS stovi už naujo porošenkos:)

TvartelioZinios

TvartelioZinios portretas
Ar kamsamolcias anksciau nesake kad visa Ukraina palaiko parasenkos ferma???
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių