Quantcast

Politologai: Lietuvos ir Lenkijos santykiuose lūžio tikėtis neverta

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir Lenkijos prezidentų pirmasis dvišalis susitikimas gali duoti postūmį glaudesniam dialogui, bet lūžio tarpvalstybiniuose santykiuose tikėtis neverta, sako politologai.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Politologijos katedros vedėjas Andžejus Pukšto atkreipė dėmesį, kad Dalios Grybauskaitės ir Andrzejaus Dudos (Andžejaus Dudos) pokalbis regioniniame susitikime Kroatijoje neatstoja valstybinio vizito.

„Tai antros pakopos vizitas, kai prezidentai susitinka pasikalbėti, bet tai neatstoja oficialaus vizito į šalį, kai parodomas ypatingas dėmesys šaliai, aptariama daug klausimų“, – BNS sakė A.Pukšto.

Jo teigimu, santykiai aukščiausiam lygmenyje šiuo met yra labai šalti, nes oficialūs vizitai nevyksta nei prezidentų, nei premjerų, nei užsienio reikalų ministrų lygiu.

Anot A.Pukšto, stipresnių santykių pokyčių galima tikėtis nebent po Lietuvos Seimo rinkimų spalio mėnesį.

„Džiugu, kad dialogas prasideda, nes opių ir bendrų klausimų tarp dviejų valstybių tikrai yra labai daug. Galima tikėtis, kad gal kažkoks postūmis bus ir toliau bendrauti mūsų prezidentams, bet aš noriu priminti, kad Seimas, kuris baigia kadenciją, irgi nepasižymi aktyvumu santykiuose su Lenkija. Ko gero, naujam išrinktam Seimui viena pirmų užduočių bus atstatyti ryšius su Lenkija“, – kalbėjo VDU atstovas.

Rytų Europos studijų centro direktorius politologas Linas Kojala pažymi, kad šalys jau pakankamai ilgai „išgyvena šaltuko būseną“, o tai įrodo ir A.Dudos pasirinkimas pirmajam savo vizitui į užsienį pasirinkti Estiją. Konservatyvios „Įstatymo ir teisingumo“ partijos iškeltas A.Duda Lenkijos prezidentu prisaikdintas pernai rugpjūčio 6 dieną.

„Yra dvišaliai klausimai, kurie jau yra įsisenėję ir akivaizdu, kad nei viena pusė kol kas nėra linkusi pakeisti tos dinamikos, t.y. priimti konkrečių sprendimų, be kurių tas santykių atšilimas yra sunkiai įsivaizduojamas. Kita vertus, reikia pasidžiaugti, kad kalbant paie saugumo santykius, ir NATO viršūnių susitikimo Varšuvoje kontekste, ir kalbant tarptautinuose formatuose, Lietuvos ir Lenkijos pozicijos ne tik persidengia, o yra pakankamai vieningai bendradarbiaujama. Manau, reikia skirti kelis lygmenis, tame aukščiausiame lygmenyje šaltuko tam tikro yra ir nuolat prisimenamos tam tikros dilemos, tačiau praktiniame, pragmatiniame, racionaliame lygmenyje šalių bendradarbiavimas yra pakankamai sėkmingas, nepaisant to, kad galbūt tai nėra apipinama pačia gražiausia retorika“, – BNS sakė L.Kojala.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
D.Grybauskaitė paprašė JAV karius dislokuoti arčiau mūsų sienos: Tai D.Grybauskaitė pareiškė ne labiausiai tikėtinam būti JAV prezidento pareigose respublikonų kandidatui Donaldui Trumpui, bet šiandieniniam Lenkijos prezidentui. Visada.D.Grybauskaitė ne į tą dūdą pučia. Geriau būtų paprašiusi Lenkijos karius patalpinti Prezidentūros rūmuose Vilniuje. Visgi, senas, gražiai lenkų pastatytas, miestas. Rusija daugelį metų negalėtų suprasti, kas čia darosi. Tai puiku, juk netikėtumas yra svarbiausias pliusas hibridiniame kare (prisimenate Krymą?). Na ir simpatiški lenkų kariūnai laiku padavinėtų kavą D.Grybauskaitei. Daug pliusų. Gal matote kokių nors minusų? Daugiau apie tai, guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

Bijūnas

Bijūnas portretas
Pagalvojau, kad lenkai anuomet mums su Vilniumi padarė tą patį, ką dabar Putinas ukrainiečiams su Krymu. Ir mes nebenorėjom su lenkais vienoje valstybėje ar sąjungoje būti... Apie kokį lūžį galima kalbėti? Tegu pirma atsiprašo, nuostolius atlygina.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių