Quantcast

Politologai apie D. A. Barakauską: bus tik blogiau

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas savo ar ne savo noru turėtų netekti posto, mano politologai. Kitu atveju ne tik jis pats sulauks dar daugiau problemų, bet ir bus daroma žala Vyriausybės įvaizdžiui bei jo paties partijai.

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas savo ar ne savo noru turėtų netekti posto, mano politologai. Kitu atveju ne tik jis pats sulauks dar daugiau problemų, bet ir bus daroma žala Vyriausybės įvaizdžiui bei jo paties partijai.

Pats trauktis nenori

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką praėjusiais metais Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) vykdytiems viešiesiems pirkimams, pareigūnai atliko keliolika kratų penkių asmenų gyvenamosiose ir darbo vietose bei partijos "Tvarka ir teisingumas" būstinėje. Du iš šių asmenų yra ėję politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigas VRM.

Vidaus reikalų ministras D.A.Barakauskas atsistatydinti neketina, argumentuodamas, kad buvę jo politinės komandos nariai dabar ministerijoje nebedirba.

Tačiau atsistatydinti ministrui linkėtų ir Seimo opozicija, ir politologai, ir net kai kurie valdančiosios koalicijos partneriai.

Partija turėtų įvertinti

Politologas Tomas Janeliūnas mano, kad pirmiausia pats ministras turėtų parodyti, kad turi atsakomybės jausmą. Jeigu taip neįvyktų, turėtų būti paskelbta partijos pozicija, kadangi ji atsakinga už VRM. Vadovaujantis politine logika, partija turėtų įvertinti, kokią žalą jai daro toks abejojimas, blaškymasis ar ministro su klibančia reputacija palikimas poste. Galiausiai, jeigu nei pats ministras, nei partija to nepadarytų, premjeras turėtų spręsti, ar visai Vyriausybei nekenkia, kai ministras nežino, kas vyksta jo kieme ir neprisiima atsakomybės už rimtus įtarimus, metamus jo buvusiems bendražygiams.

"Argumentai, kad politinio pasitikėjimo tarnautojai nebedirba ministerijoje, atsakomybės nepanaikina, nes tai buvo ministro priežiūros sritis, jis turėjo žinoti, kas darosi jo ministerijoje, – komentavo T.Janeliūnas. – Juo labiau kad tai nėra vien tik asmeniniai dalykai, o, kaip galima įtarti, susiję su ministerijos vykdytais projektais, galimai ir su kažkokiais partijos nešvariais darbais. Sunku įsivaizduoti, kad ministras savo pavaldiniams galėtų leisti taip savivaliauti be savo žinios. Tad arba jis nekontroliuoja savo pavaldinių ir neturi komandos, kuria galima pasitikėti, taigi yra prastas vadovas, arba jis kažką žinojo, įtarė, bet toleravo. Tai nepateisinama."

Politologas Lauras Bielinis taip pat įsitikinęs, kad D.A.Barakauskas turėtų prisiimti atsakomybę, kad nesugebėjo parinkti žmonių, kurie dirbų skaidriau ir atsakingiau: veikla, kurią tiria STT, vyko jo vadovaujamoje institucijoje, ir įtariamieji yra jo dirbti pasikviesti žmonės.

Premjeras sulauktų paramos

Premjeras A.Butkevičius kol kas nesiima ryžtingesnių veiksmų dėl ministro, nes vengia įtampos tarp koalicijos partnerių, mano T.Janeliūnas. Jis galimai laukia, kad nuo spendimo priėmimo jį išgelbėtų patys "Tvarkos ir teisingumo" nariai.

Jeigu ministrui pirmininkui vis dėlto tektų priimti šį sprendimą, jis sulauktų gana aiškios paramos iš prezidentūros, įsitikinęs politologas. "Tai būtų ir tam tikras ženklas visuomenei, kad nėra dvigubų standartų, kad Vyriausybė bando išlaikyti prestižą, netoleruoja korupcijos savo viduje", – sakė T.Janeliūnas.

Politologas L.Bielinis nemano, kad ministro nenoras atsistatydinti kyla dėl to, kad jis jaustų rimtą premjero palaikymą. "Premjeras bando išsiaiškinti situaciją savo Vyriausybėje objektyviai. Manau, kad D.A.Barakausko vengimas atsistatydinti susijęs su jo iki galo nesuvokta politine situacija. Jis pats, manau, laimėtų daugiau atsistatydindamas ir taip pademonstruodamas atsakingą požiūrį į savo, kaip ministro, postą. Jo neatsistatydinimas reiškia, kad jis yra valdomas savo ambicijų arba iki galo nesuvokia situacijos, ir likimas artimiausiomis dienomis jam dar parūpins naujų problemų", – įspėjo L.Bielinis.

Tik besimezganti tradicija

"Jeigu iki šio, D.A.Barakausko atvejo, būtų labai aiškiai susiformavusi tendencija, kad ministrai prisiima atsakomybę už savo komandos narius, buvusius patarėjus, natūralu, kad dabartiniam ministrui viskas būtų aiškiau, – pastebėjo T.Janeliūnas ir pridūrė: – Vis dėlto anksčiau ar vėliau tai turi tapti norma. Jeigu tikimės, kad mūsų politinis skaidrumas didės, korupcijos galimybių mažės, tai tolerancija tokioms veikloms irgi menks, o ministrai turės priimti šias taisykles."

L.Bielinio manymu, politikų gebėjimo prisiimti atsakomybę tradicija Lietuvoje dar menka, tačiau po truputį vis dėlto įsitvirtina. "Buvo keletas atvejų, kai politikai pademonstravo gana aukštą politinę kultūrą ir pamatę, kad jų pavaldiniai padarė klaidų, atsistatydino. Nuojauta sako, kad po truputį tobulėjame", – pažymėjo L.Bielinis.

Irgi neatsistatydino iš karto

Praėjusioje Vyriausybėje irgi ne kartą buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl viceministrų veikų, tačiau ministrai taip pat neskubėdavo prisiimti asmeninės atsakomybės. Bene tik Algis Čaplikas atsistatydino iš sveikatos apsaugos ministro pareigų, bet tik tuomet, kai viceministras Artūras Skikas buvo pripažintas kaltu dėl kyšio ėmimo. Tiesa, jis taip pat atsistatydino ne iš karto, o po kelių savaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TAIP

TAIP portretas
Per 25 metus visiskai isgarovo tisingumas,sązingumas ir pagarba zmogui IS SITO SEKA tik pasekmes,kurios ne uz kalnu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių