Quantcast

Po raginimų R. Paksui leisti dalyvauti rinkimuose sukruto Seimas

  • Teksto dydis:

Europos institucijoms didinant spaudimą Lietuvai leisti per apkaltą iš prezidento pareigų pašalintam Rolandui Paksui dalyvauti Seimo rinkimuose, parlamento Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) planuoja teikti svarstyti praėjusią kadenciją konservatorių parengtą Konstitucijos pataisų variantą, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

TTK pirmininko pavaduotojas konservatorius Stasys Šedbaras sakė, kad komitetas artimiausiu metu Seimui ketina teikti tas su R.Paksu susijusias Konstitucijos pataisas, kurias praėjusią kadenciją blokavo valdančioji dauguma. Šį pataisų variantą kaip alternatyvą tuomet parengė konservatoriai. Pasak S.Šedbaro, ten „sudėti visi saugikliai“. „Manau, kad šias pataisas būtų galima teikti kartu su individualaus skundo į KT įteisinimo projektu, tuomet gal ir pavyktų“, – „Lietuvos žinioms“ sakė TTK vicepirmininkas.

Konservatoriai Konstitucijos pataisų projekte siūlo, kad šiurkščiai Konstituciją pažeidęs arba priesaiką valstybei sulaužęs asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš pareigų ar panaikino Seimo nario mandatą, negalėtų būti renkamas prezidentu. Toks asmuo galėtų būti renkamas Seimo nariu, tačiau ne anksčiau kaip po 10 metų nuo pašalinimo iš pareigų ar Seimo nario mandato panaikinimo. Taip pat siūloma nustatyti, kad toks asmuo negalėtų būti renkamas Seimo pirmininku ir jo pavaduotoju.

Lietuvai niekaip neįgyvendinant Strasbūro teismo sprendimo dėl R.Pakso, papildomas priemones svarsto sprendimo įgyvendinimą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų Komitetas. Vyriausybės atstovė Europos Žmogaus Teisių Teisme KArolina Bubnytė pranešė, kad Lietuvos atžvilgiu pirmą kartą gali būti siūloma priimti Ministrų Komiteto rezoliuciją.

R. Paksas negali dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose nuo 2004 metų, kai per apkaltą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad per apkaltą posto netekęs asmuo iki gyvos galvos negali eiti pareigų, kurioms reikalinga konstitucinė priesaika.

Europos Žmogaus Teisių Teismas 2011 metų sausio 6 dieną konstatavo, kad draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose yra neproporcingas ir pažeidžia Europos žmogaus teisių konvenciją.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad R. Paksui teisė dalyvauti Seimo rinkimuose gali būti atverta tik pakeitus Konstituciją. Seime iki šiol pritrūkdavo balsų priimti tokias pataisas.

Šiuo metu R.Paksas yra Europos Parlamento narys. Pernai spalį jis pasitraukė iš partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko pareigų. Lietuvos prokurorai nori jam pateikti įtarimus korupcijos byloje. Europos Parlamentas šiuo metu svarsto, ar panaikinti politiko neliečiamybę.


Šiame straipsnyje: Rolandas PaksasSeimo rinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lilija

Lilija portretas
seimas svarsto, ar atimti iš Pakso parlamentinę neliečiamybę, O Vakarų superdemokratai, kurie labai rūpinasi neliečiamomis Pakso teisėmis, nurodinėja Lietuvai, kaip būti savarankiškais, kaip kalinius maitinti cinamonu, razinomis ir medumi. kaip laikytis laisvių žmogžudžiams, kurie greitkelyje žudo mergaites, Patys nesusitvarko su teroristais, kurie masiškai žudo jų piliečius, o savo „demokratiją" nori primesti kitiems. Senovės Graikijos demokratija žlugo todėl, kad kad jai buvo leidžiama viskas. „Demokratija" nužudė demokratiją. Truputį baisoka - kad ES save nesusinaikintų. Putinas triumfuotų.

Iš Trakų

Iš Trakų portretas
Girdėjau, kad podpolkovninkas Borisovas skiriasi su lietuve žmona. Borisovas neturi Lietuvos pilietybės,. Tai gal Trakai-čemodan-Maskva ? O gal nakvoti Borisovą priims Paksius už milijoną, paaukotą rinkimams.

Karys

Karys portretas
Į seimą reikėtų leisti ne tik Paksių, bet it Rusijos Federacijos aukštą karinio komplekso karininką Borisovą.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių