Quantcast

Po kritikos Neringos valdžiai – persekiojimas?

Neringos tarybos nariai Dovydas Mikelis ir Andrius Bagdonas dėl viešai išsakytos kritikos Neringos valdžiai sulaukė skundo savivaldybės Etikos komisijai. Komisijai politikus įskundė Neringos savivaldybės administracijos direktorius Algimantas Vyšniauskas.

Politiką išteisino teismas

Savivaldybės administracijos direktoriui A.Vyšniauskui nepatiko dienraštyje "Klaipėda" publikacijoje "Dėl eurų – politikų schema" (2018 09 28) išspausdinti A.Bagdono ir D.Mikelio pasisakymai.

Politikai kritiškai įvertino Neringos savivaldybės biudžetinės įstaigos "Paslaugos Neringai" įsteigimo ir veiklos peripetijas bei šimto etatų šiai įstaigai būtinybę.

Po kelių dienų administracijos direktorius ant tarnybinio Neringos savivaldybės administracijos blanko suraitė kreipimąsi į Neringos savivaldybės tarybos Etikos komisiją. Skundą A.Vyšniauskas pasirašė įvardindamas savo pareigas.

Abu dienraščio "Klaipėda" kalbinti politikai, pelnę administracijos direktoriaus įsiūtį, patikino, jog tokį žingsnį jie vertina kaip politinį persekiojimą už kritiką.

"Tai ne pirmas A.Vyšniausko skundas Etikos komisijai. Dėl šio asmens skundų aš nuėjau ilgą kelią, kol apsigyniau savo garbę ir orumą. 2014 metais spalį, prieš savivaldos rinkimus, A.Vyšniauskas kreipėsi į Etikos komisiją. Kandidatuodamas į Neringos merus aš viešai įvardijau, jog viena problemų šioje savivaldybėje yra ta, jog Neringoje įsivyravo liūdna tendencija – pareigas dalinti pagal partinę priklausomybę. Dėl šios citatos, tas pats administracijos direktorius, kuris ir šį kartą kreipėsi į Etikos komisiją, kuris taip pat buvo kandidatas į savivaldybės tarybą socialdemokratų sąraše, tą kartą taip pat rašė skundą Etikos komisijai", – įvykius prisiminė liberalas A.Bagdonas.

Kokiu būdu galėjo pažeisti etiką, A.Bagdonas tikina nesuvokiantis tiek tą kartą, tiek ir dabar.

"Tuo metu Neringos Etikos komisiją sudarė vien socialdemokratai. Vienintelis anuomet valdančiajai daugumai oponavęs komisijos narys Arūnas Burkšas posėdžio metu taip pat patvirtino, jog partinės priklausomybės ir lojalumo valdžiai problema yra visoje Lietuvoje. Komisija tą kartą pripažino mane pažeidus etiką, įvardijo mane pažeidėju, tačiau po kelis metus trukusio bylinėjimosi proceso, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas mane išteisino", – tikino A.Bagdonas.

Įžvelgia kerštą

Šį kartą ir vėl sulaukęs skundo etikos sargams A.Bagdonas pastebėjo, jog etikos komisijos neturėtų tapti politinių kovų įrankiais.

"Anuomet skundas buvo rašomas kaip tik tuo metu, kai vos tik buvau viešai deklaravęs, jog keliu savo kandidatūrą į Neringos mero postą. Manau, jog tai buvo būdas mane sumenkinti kaip kandidatą rinkėjų akyse. Visiems buvo pranešinėjama, jog esu pažeidėjas, nusižengęs etikai. Gaila, jog išteisinantis teismo sprendimas buvo priimtas jau vėliau, pasibaigus rinkimams. Negali taip būti, jog tiesą pasakęs žmogus turi visam gyvenimui įgyti įrašą, jog pažeidė politiko elgesio normas. Už tiesos sakymą neturi būti persekiojama. Tačiau manęs niekas neatsiprašė, o su manimi juk negarbingai buvo pasielgta", – stebėjosi A.Bagdonas.

Beje, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paliko galioti Klaipėdos apygardos administracinio teismo nutartį, kuri taip pat buvo palanki A.Bagdonui.

Ir abu teismai nutartyje mini ne vieną Neringos savivaldybės padarytą procesinį pažeidimą.

Procesas – visų sąskaita?

Tačiau įdomiausia tai, jog po šio bylinėjimosi proceso, kuriame atsakovė buvo Neringos savivaldybė, Klaipėdos apygardos administracinis teismas, spręsdamas bylinėjimosi išlaidų klausimą, konstatavo, jog neteisėtai apkaltintam A.Bagdonui privalu atlyginti bylinėjimosi išlaidas.

Už tam tikrų politikų neteisingus žingsnius turi mokėti visi mokesčių mokėtojai.

"Teismas, spręsdamas bylinėjimosi išlaidų klausimą, konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracija turi sumokėti už jas. Tačiau ką tai reiškia? Už tam tikrų politikų neteisingus žingsnius turi mokėti visi mokesčių mokėtojai. Bet ir po to niekas nepasimoko, antrą kartą lipama ant to paties grėblio, ir vėl viskas pradedama iš naujo. Panašu, jog Neringos savivaldybėje valdančioji dauguma kritikos net negali pakęsti. Mane vėl tas pats žmogus, turbūt vėl kandidatuosiantis į Neringos tarybą, vėl skundžia Etikos komisijai. Šiuo metu šios savivaldybės Etikos komisija yra sudaryta iš penkių socialdemokratų ir trijų seniūnaičių. Drįstu abejoti dėl tokios komisijos sudėties objektyvumo", – pastebėjo A.Bagdonas.

Paaiškėjo, jog iš tiesų už bylinėjimąsi 480 eurų teko mokėti Neringos savivaldybės administracijai.

"Tačiau tą kartą aš neprašau nė cento už garbės ir orumo įžeidimą", – pastebėjo A.Bagdonas.

Už save susimoka

Pats Neringos savivaldybės administracijos direktorius A.Vyšniauskas, dienraščio paklaustas, ar susimokėjo iš savo kišenės už A.Bagdonui mestus kaltinimus ar vis tik už bylinėjimąsi mokėjo savivaldybė, atrėžė, jog jis už save visada moka.

"Jei reikėtų mokėti, aš ir sumokėčiau. Nežinau, gal ten savivaldybė mokėjo", – rėžė A.Vyšniauskas.

Paklaustas, kuo tiksliai kaltina oponentus, A.Vyšniauskas netvardė emocijų.

"Kaip jie gali viešai tokius dalykus kalbėti? Aš Etikos komisijai pateikiau visų komitetų ir komisijų posėdžių protokolus. Ar šie abu politikai nežinojo kas vyksta?" – klausė A.Vyšniauskas.

Paklaustas, ar, jo nuomone, Neringos politikai neturi teisės viešai abejoti, klausti, kelti diskusijas ir kritikuoti valdžios sprendimų, A.Vyšniauskas tiesiai šviesiai išrėžė manąs kitaip.

"Per spaudą? Ne, neturi jie tokios teisės. Jei jie dalyvavo komitetų posėdžiuose, balsavo taryboje už sutarties su įmone "Neringos komunalininkas" pratęsimą, o paskui viešai per žiniasklaidą klausti jie neturėtų", – pabrėžė A.Vyšniauskas.

Į tai A.Bagdonas replikavo, jog tikrasis administracijos vadovo įniršis yra kilęs tik dėl to, jog apie Neringos problemas prabilta viešai.

"Komitetuose oponavau ne kartą ir klausiau ne kartą, tačiau visiems buvo tas pats. Didžiausias pyktis kilo todėl, jog prabilta per spaudą. Štai kur atsakymas. Tačiau normaliose valstybėse opozicijų niekas nepersekioja, o panašu, jog šiuo atveju yra būtent taip", – A.Vyšniausko žodžius atrėmė A.Bagdonas.

Jaučiasi įžeistas

Tačiau A.Vyšniauskas neatlyžo ir net ėmė mėtyti opozicionieriams kaltinimus šmeižtu.

"Čia yra tiesioginis šmeižtas man. Nepasirašinėjau aš su įmonės "Neringos komunalininkas" direktore Danguole Seselskyte sutarties tyliai, lyg kavinėje, viešbutyje ar krūmuose. Ar galima taip politikui kalbėti?" – piktinosi A.Vyšniauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

neringiškiai balsuos nors ir už kiemo katiną,

neringiškiai balsuos nors ir už kiemo katiną, portretas
kad tik į merus nepatektų tas iniciatyvus durnius 777

Anonimas

Anonimas portretas
Žmonės atsimerkit... klanai Neringoje klesti , pačio Višnisusko dukra socialiniam būste gyvena, komunistai sau viska i dešinę į kairę dalina...

Algeliui

Algeliui portretas
Na ir pasiūlymas garbaus amžiaus žmogui... Gal geriau prieš išeinant rastų savyje jėgų ir papasakotų kas liepė pasirašyti skundą etikos komisijai o dabar kaip Vėsaitė slepias po medžiu :)))
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių