Quantcast

„Valstiečių“ frakciją paliekantis B. Matelis: monolitinės vienybės nėra

  • Teksto dydis:

Seimo narys Bronius Matelis nutarė palikti valdančiąją Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakciją Seime.

Jis ketvirtadienį BNS sakė išeinantis iš LVŽS frakcijos dėl pastarųjų aktualijų, susijusių su šios partijos pirmininku Ramūnu Karbauskiu ir buvusia jo pavaduotoja Greta Kildišiene.

„Reikia darbus dirbti, o dabar Lietuva turi kalbėti apie jų santykius“, – teigė politikas.

B.Matelis sakė kol kas neketinąs šlietis prie jokios politinės jėgos, todėl dirbsiąs Mišrioje Seimo narių grupėje.

Deklaruojamos monolitinės vienybės nėra

Vadovų deklaruojamos monolitinės vienybės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijoje nėra, sako ją ketvirtadienį palikęs Seimo narys B. Matelis.

Anot jo, frakcijos seniūnas R. Karbauskis šiuo metu „pakabintas“ vienos moters - G. Kildišienės. O kaip galimą išeitį B.Matelis teigė matantis arba R.Karbauskio atvirą pasakojimą ir viešą atsiprašymą, arba pasitraukimą iš Seimo.

„Situacija nėra tokia, kaip vakar pasakyta, kad viskas vieninga, monolitiška. Iš tiesų daug diskutuojame, ir netgi galbūt daugiau nei kitose frakcijose pas mus ta nuomonė skirtinga, galbūt ji mažiau viešinama“, – per spaudos konferenciją Seime ketvirtadienį sakė B.Matelis.

Iš vakar posėdžio, kai R.Karbauskis atsiprašė dėl tos situacijos, vėl praktiškai vyko kalba apie tai, kad jus supa Mordoro valstybė, piktoji dvasia, kuri tik puola jus, būkit pasirengę, apsikaskit apkasuose, tuoj puls, užpuls jus, jūsų vaikus, jūsų šeimą.

Taip pat jis teigė, kad frakcijai iš viso buvo kilusi skilimo grėsmė, gimus iniciatyvai rinkti parašus, kad Greta Kildišienė liktų Seime. Būta sumanymo, kad anksčiau įteikusi Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) prašymą panaikinti mandatą, užuot perskaičiusi per posėdį, kaip reikalauja įstatymas, G.Kildišienė jį atsiimtų ir liktų Seime.

„Prieš keletą dienų frakcijoj buvo atsiradusi tokia iniciatyva, rinkti parašus, prašyti, kad G.Kildišienė nebeskaitytų savo prašymo atvykusi į VRK, atsiimtų jį ir grįžtų į Seimą. Bet to pareiškimo parašų surinkti nepavyko, ar vis tik buvo žmonės, kurie patarė to nedaryti, tuo viskas ir baigėsi“, – sakė B.Matelis.

Tačiau iniciatorių B.Matelis neįvardino sakydamas, kad jam asmeniškai niekas iš frakcijos narių dėl paramos G.Kildišienei neskambino, matyt, žinodami jo nuomonę šiuo klausimu.

Kalbėdamas apie LVŽS vadovo ir frakcijos seniūno R. Karbauskio ryšius su G.Kildišiene, kuriuos abu neigia esant artimais, B.Matelis sakė, kad R.Karbauskis „pasidarė dar labiau pažeidžiamas, todėl negalės adekvačiai vertinti situacijos Seime“.

„Frakcijos seniūnas ir toliau G.Kildišienės pasitraukimą sieja ne su jos pačios problemomis, o su neva tikslingu puolimu prieš visą frakciją ir net apskritai valdžią. Kad viskas taip ir klostosi, patvirtino ir paskutinis Valstiečių ir žaliųjų frakcijos posėdis“, – teigė parlamentaras.

„Iš vakar posėdžio, kai R.Karbauskis atsiprašė dėl tos situacijos, vėl praktiškai vyko kalba apie tai, kad jus supa Mordoro valstybė, piktoji dvasia, kuri tik puola jus, būkit pasirengę, apsikaskit apkasuose, tuoj puls, užpuls jus, jūsų vaikus, jūsų šeimą. Aš visiškai  nejuokauju, taip buvo sakoma. Aš manau, po atsiprašymo tie žodžiai visiškai nedera su tuo, kaip turėtų toliau elgtis frakcijos seniūnas“, – apie trečiadienio frakcijos posėdį pasakojo parlamentaras.

Jis kritikavo sprendimą G.Kildišienę, nors pasitraukusią iš Seimo, palikti partijos vadovybėje. Partijos valdyba suspendavo jos kaip pirmininko pavaduotojo pareigas, tačiau iš jų G.Kildišienė nepasitraukė.

„Šiuo metu Greta Kildišienė yra įžeista ir pažeminta, todėl, jeigu ji pajus nebeturinti absoliučiai jokios globos ir jeigu bus stumiama iš visų partinių postų, ji gali ryžtis viešai papasakoti tokių dalykų, dėl kurių „valstiečiai“ nuolat turės murkdytis komunikacijos krizėse ir nebeturės laiko dirbti rimtų darbų. Visuomenė tokiu atveju labiau tikės buvusia Seimo nare, net jeigu ji kalbės visiškus niekus, atvirą melą, nes R.Karbauskis jau ne kartą blaškėsi, išsisukinėjo ir painiojosi, todėl prarado dalies žmonių pasitikėjimą. Reikia atvirai pripažinti, kad įtakingas valstybės politikas šiuo metu yra „pakabintas“ vienos moters ir todėl yra priverstas toliau ją globoti“, – situaciją vertino „valstiečių“ frakciją palikęs parlamentaras.

Turi dvi išeitis

Anot jo, R.Karbauskis turi dvi išeitis, jei nenori kenkti valstybei: „atvirai papasakoti apie situaciją, atsiprašyti rinkėjų ir išsižadėti šios moters, arba pasitraukti iš Seimo“.

„Tačiau atrodo, kad jis renkasi trečiąjį variantą: siekia Gretą Kildišienę išsaugoti partijoje, o vėliau už tylėjimą galimai sumokėti Europos Sąjungos pinigais – prastumti ją į Europos Parlamentą ar į kitą postą. Tai labai pakenktų valstybės prestižui“, – kalbėjo B.Matelis.

Žurnalistas B.Matelis į Seimą išrinktas vienmandatėje Nevėžio apygardoje, tačiau jis kaip nepartinis kandidatas buvo įrašytas ir į LVŽS kandidatų sąrašą.

Šiam politikui pasitraukus iš LVŽS frakcijos, joje liks 56 nariai.

Šią savaitę frakcija sumažėjo ir parlamentarės mandato atsisakius G.Kildišienei. Ji sulaukė kritikos, kad partijos bendražygiams nepranešė apie prieš dešimtmetį pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl iš darbovietės pasisavintų lėšų. Tyrimas nutrauktas, atlyginus žalą.

G.Kildišienė anksčiau atsidūrė dėmesio centre dėl jos motinos automobilio išperkamosios nuomos sutarties su LVŽS pirmininko R.Karbauskio valdomu „Agrokoncernu“. Šiuo automobiliu naudojosi ir Seimo narė. Be to, didžiulio atgarsio sulaukė kiti kilę klausimai dėl parlamentarės išsilavinimo, biografijos faktų.

Trečiadienį susidariusią padėtį svarstė LVŽS frakcija, po jos posėdžio seniūnas R.Karbauskis žurnalistams pareiškė, kad frakcija vieninga kaip niekada.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sigitas

Sigitas portretas
Na as kai paimciau meita kai deciau per to meito strenas iskarto uzmirstu apie savo esybes buvima. Slykstus padaras daugiau nieko.

Juostas

Juostas portretas
Kodel kauno diena abejingai ziuri kaip jos miesto gyventoja karbauski naglai puola anu nupirkta ir ju interesus atstovaujantis l.rytas.slykstu skaityti kai ne del darbu lietuvai.o kazkokiu eiliniu draugysciu tiek ispusta istorija.tiesiog neranda kaip prikibti .siek tiek nauji vejai papute kad gal kas pasikeis ir tiesiog is proto eina buvusieji.istraukia kazkokius debilelius matelius matyt irgi pazadedami kad priims is provincijos i lietuvos ryta dirbti ir tas putojasi su nesamonem

Anonimas

Anonimas portretas
valstieciai apsiribokite nuo zurnalistu bukite vieningi ir tik vieningi samoningai jus provuokuoja nori suskaldyti nes bijo jusu geru reformu o karbauskiui sveikatos ispute burbula del nieko
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių