Quantcast

Pigesnių Seimo rinkimų bėdos

Šių metų Seimo rinkimams nurėžus milijoną eurų, jų organizatoriai susiduria su lig šiol neregėta problema. Apylinkių komisijų nariai masiškai traukiasi iš komisijų, o iki rinkimų likus vos daugiau kaip savaitei, rasti jiems pamainą ne taip lengva. Žmonės dirbti atsisako dėl, jų manymu, juokingo pusės šimto eurų atlygio.

Išsilakstė darbams neprasidėjus

Uostamiesčio Dviračių treko rinkimų apylinkėje Kretingos gatvėje, kurioje turėtų balsuoti daugiau nei pustrečio tūkstančio klaipėdiečių, vienu metu iš devynių apylinkės komisijos narių buvo belikę du.

Tačiau į komandą pavyko prikalbinti dar keturis asmenis.

Taip "nukraujavusi" rinkimų komisija bandys organizuoti darbą spalio 9-ąją.

Tai tipinė situacija visų Klaipėdos rinkimų apygardų komisijose prieš šių metų Seimo rinkimus.

Vien Danės rinkimų apygardoje, kurios apylinkių komisijose dirba 102 žmonės, penktadalis jų pasikeitė mažiau kaip per mėnesį.

Pradžioje sklido kalbos, kad komisijose darbo atsisako vienos partijos atstovai esą dėl kažko įsižeidę ir todėl boikotuojantys darbą rinkimuose.

Tačiau paaiškėjo, kad šis "išsilakstymas" nesusijęs su būtomis ar nebūtomis nuoskaudomis ir juolab partiškumu.

Darbo komisijose žmonės ėmė atsisakinėti jau pirmojo susirinkimo, suvokę, kad šiemet iš rinkimų neuždirbs.

Dienraščio žiniomis, ši problema palietė ne tik Klaipėdą.

Užgavo žeminantis atlygis

Kone vienintelis motyvas dirbti rinkimuose ir būdavo uždarbis, tačiau šiais metais jis žeminančiai mažas – apie 50 eurų į rankas.

"Šių metų rinkimų biudžetas – baisus, todėl stebiuosi, kad visi žmonės dar neišsilakstė. Aš pati Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) sakiau, jei jie ir toliau taip mažins finansavimą, kitus rinkimus galės organizuoti patys. O jie apeliuoja į pilietiškumą, esą visoje šioje veikloje ne pinigai svarbiausia. Pasakiau, kad nejuokintų pasaulio, juk dirbti per rinkimus žmonės ateina, kad bent kiek prisidurtų prie algos. Apie kokį pilietiškumą jie čia kliedi?" – dienraščiui sakė viešumo nepanorusi vienos apygardos atstovė.

Kai kuriose apygardose pinigai pasibaigė jau išdalijus rinkėjo biuletenius, nes komisijų nariams skaičiuojamas valandinis atlygis.

Dar laukia spalio 9-oji – rinkimų diena, kai reikės dirbti kone visą parą.

"Nesakau, kad reikia tūkstančiais mokėti, bet taip vis tiek negalima. Motyvacijos žmonės neturi, todėl pamatę finansavimo eilutes kai kurie pirmininkai iš pat pradžių ir atsisakė dirbti. Juk dauguma jų turi ir savo tiesioginį darbą", – teigė dar viena dėl suprantamų priežasčių vardo prašiusi neskelbti komisijos narė.

"Kai kurie sako, net mašinos variklio neverta įjungti ir važinėti savo lėšomis. Liūdna. Baisiausia bus per pačius rinkimus ir niekam iš jų negalėsiu įsakinėti, kad dirbtų. Jei atsistos ir išeis, ką reikės daryti? Jie bus pervargę, pikti ir dar sąskaitoje už tą darbą – juokinga suma. Dėl politikos nemanau, kad kas aukotųsi. Bet labai tikiu, kad dabar jau liko tie, kurie atliks tą misiją iki galo", – kalbėjo vienos apygardos atstovė.

Keturiose Klaipėdos rinkimų apygardose – Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių per rinkimus apylinkėse turėtų dirbti per 400 komisijų narių.

Sutaupė milijoną eurų

Iš viso šiems rinkimams VRK skyrė 4,275 mln. eurų, tai yra milijonu mažiau nei pastariesiems rinkimams, vykusiems prieš metus.

Darbo užmokesčiui komisijų nariams (netskaičiavus mokesčių) šiemet skirta 2,533 mln. eurų, tai yra po daugiau nei eurą kiekvienam potencialiam rinkėjui aptarnauti.

VRK Finansų skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Klevinskienė pastebėjo, kad 2015 m. savivaldybių rinkimams buvo skirta 5,367 mln. eurų.

"Finansų ministerija šiems Seimo rinkimams daugiau lėšų neskyrė. Bus gana sudėtinga dirbti. Darbo užmokestis apygardų ir apylinkių komisijų nariams bus milijonu eurų mažesnis nei pernai. Girdėjome, kad komisijų nariai atsisako dirbti. Priežasčių, žinoma, gali būti įvairių, bet finansinis klausimas irgi ne paskutinėje vietoje", – mano J.Klevinskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TI kaip

TI kaip portretas
mieloji,niekas nieko neieskojo tarybiniais metais,nes protokolai jau pries savaite budavo isspausdinti ir parasai surinkti,o balsavimas vyko 99.99 arba kitais metais 99,98 Visa tai ateidavo is auksciau,o tuo jau rupindavosi ir rajono ir partkomo ir saugumo darbuotojai.Niekas nieko neieskojo, pabaigoje sarasuose sudedavo -taip,o biuletenius sumesdavo i urna.Tokie buvo sovietiniai rinkimai.

Rūta Zabielienė

Rūta Zabielienė portretas
Jeigu nėra pinigų rinkimams, tegul būsimi, išrinkti Seimo nariai sumoka solidarumo mokesčius iš savo pirmojo atlyginimo.

O

O portretas
Per rinkimus , visi kas sėdi prie stalų vaizduoja iš saves dirbančius už idėją. 50 eurų jau ir ne pinigai, įdomu kiek darbo valandų.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių