Quantcast

Paslaptingos pažymos istorija: J. Sabatauskas turi veiksmų planą

Aistros dėl slaptos anoniminės pažymos, kurią esą turi prezidentūra apie gal menamą, o gal realią Seimo narių Juliaus Sabatausko, Broniaus Bradausko ir Vytauto Gapšio veiklą, nuslūgo. Bet ar ši istorija iš tiesų baigėsi? B. Bradauskas ir V. Gapšys toliau į ją gilintis nebeketina. Tuo metu J. Sabatauskas šio reikalo žada taip nepalikti.

Kai visos Seimo valdybos akivaizdoje šalies vadovė Dalia Grybauskaitė metė šešėlį socialdemokratams J. Sabatauskui ir B. Bradauskui bei „darbiečiui“ V. Gapšiui, esą šie dar birželį Kaišiadoryse ar Aukštadvaryje buvo susitikę su kažkokiu buvusiu teisėju, o gal ir šešėlino pasaulio atstovais aptarti į generalinio prokuroro postą pasiūlytos Nerijaus Meilučio kandidatūros, atrodė, kad prezidentė užsimojo iš peties ir tuoj paaiškės dar kažkokie negražūs, „juodi“ minėtų Seimo narių darbai.

Bet bepakylanti audra atslūgo. Tiesa, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto, kuriam vadovauja J. Sabatauskas, susitikimo su prezidente teko palaukti, o pačiam komiteto pirmininkui pasikalbėti su D. Grybauskaite akis į akį apie jam mestus įtarimus iš viso nepavyko.

Po susitikimo su komitetu paaiškėjo, kad V. Gapšys apskritai nieko dėtas, nes jo pavardės toje paslaptingoje pažymoje iš viso nėra. Kuo dėti J. Sabatauskas ir B. Bradauskas, prezidentė nepaaiškino, nors prieš susitikimą tiek Seimo vadovė Loreta Graužinienė, tiek J. Sabatauskas iš specialiųjų tarnybų gavo atsakymus raštu, jog jokių pažymų apie šiuos parlamentarus nėra rašyta, taip pat nebuvo rinkta informacijos, susijusios su galimai neteisėta jų veikla.

Kas toliau? Laukti iš prezidentūros naujos „pažymų“ ar „juodųjų sąrašų“ istorijos? Ir kodėl nei J. Sabatauskas, nei jo kolegos nieko nedaro, kodėl nesigina?

Savo istoriją laiko baigta

„Darbietis“ V. Gapšys po susitikimo su prezidente, kuris įvyko lapkričio 19 d., nurimo ir nutarė daugiau nebesiaiškinti, kokiomis aplinkybės ir kodėl jo pavardė kelias savaitės šmėžavo kažkokių paslaptingų pažymų kontekste.

„Mano atveju ta istorija baigta, nes mano pavardės nėra jokioje pažymoje. Kas susipainiojo ar kažką supainiojo – neaišku. Gal Seimo valdybos nariai ne taip suprato, ką pasakė prezidentė, gal ji ne taip kažką pasakė.

Kai vyko susitikimas su Teisės ir teisėtvarkos komitetu, tiesaus atsakymo ar atsiprašymo neišgirdau, tik buvo pasakyta, kad dėl mano pavardės suklysta. Natūralu, kad šalies vadovai apie viską žino kur kas daugiau, tik jiems su tam tikra informacija reikėtų elgtis atsargiau“, – bendraudamas su LRT.lt sakė V. Gapšys.

B. Bradauskas irgi tik numojo ranka – aiškinti, anot jo, kažkokių pasakų nebenorįs.

J. Sabatauskas yra numatęs veiksmų planą

Paklaustas, ar dar ketina aiškintis, kodėl atsidūrė prezidentės nemalonėje bei kodėl jo pavardė minima kažkokių pažymų istorijoje, J. Sabatauskas teigė manąs, kad jokių pažymų iš tikrųjų nebuvo.

„Ką žadu daryti? Žadu. Bet, jei paskelbsiu – ką, tuomet jau nebus prasmės tiems mano veiksmams. Išėjęs iš prezidentūros lapkričio 19 d., šiek tiek pasikarščiavau pasakęs, kad, jei Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) manęs neapklaus, aš pats nueisiu į apklausą. Iš tiktųjų manęs STT neturi apklausti, nes nėra ką tirti. Be to, esu gavęs aštuonių specialiųjų tarnybų atsakymus raštu, kad dėl manęs nebuvo imtasi jokių veiksmų. Vadinasi, nėra ir jokių pažymų“, – teigė J. Sabatauskas.

Jis taip pat prisipažino turįs įtarimų, kad jo atžvilgiu prezidentūra yra gavusi kažkokių anoniminių pranešimų ar skundų, ir apgailestavo, kad to neišsiaiškino su STT vadovybe: „Bet aš ir pats žinau, kad jokio susitikimo su B. Bradausku, V. Gapšiu ar dar kažkuo aš neturėjau. Tai – visiška kūryba tuščioje vietoje. Mane tiesiog reikėjo kažkaip sukompromituoti. Nes, matyt, atrodė, kad aš kaip nevidonas gviešiuosi šventų galių.“

J. Sabatauskas teigė manąs, jog bent kažkokį šešėlį jam mesti arba net sukompromituoti jį reikėję dėl to, kad jo ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto iniciatyva buvo siūloma pakeisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką, kuriai praėjusį antradienį Seimas po pateikimo nepritarė: „Labiausiai mane nustebino mano pavaduotojo konservatoriaus Stasio Šedbaro elgesys – jis pasirašė po įstatymo pataisomis, kad būtų keičiama prokuroro skyrimo tvarka, o per balsavimą jau tos pataisos nebepalaikė. Matyt, konservatorių frakcija paspaudė.“

Prokuratūros įstatymo pataisoms, kad generalinio prokuroro kandidatūrą siūlytų ne šalies vadovas, o teisingumo ministras arba Aukščiausiojo Teismo vadovas, ministras pirmininkas ją pateiktų Seimui, o prezidentas naują prokurorą tik paskirtų, nepritarė ir D. Grybauskaitė.

Socialdemokratų kantrybė jau trūkinėja

Socialdemokratų ir Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas paneigė Seime ir už jo ribų girdimas kalbas, kad ir šiuo atveju prieš prezidentūrą bus nuleistos visų politikų ir kitų šalies vadovų galvos, kaip ir dėl iki šiol neatskleistų „juodųjų“ buvusių viceministrų sąrašų bei dėl paslaptingų pažymų apie „darbietį“, pirmąjį Seimo pirmininko pavaduotoją Vydą Gedvilą.

„Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui yra suteiktas specialiosios komisijos statusas, nes jis tiria kontržvalgybos veiklą. Todėl tuo pačiu galės pasiaiškinti, ir kaip atsiranda tos anoniminės ar dar kažkokios pažymos, kas jas kuria ir pateikia prezidentūrai. Surinkęs tokią informaciją, komitetas turėtų padaryti griežtas išvadas, o medžiagą pateikti specialiosioms tarnyboms, kad ji būtų įvertinta“, – kalbėjo A. Sysas.

Svarstydamas, kas lemia, kad paskutinės pažymų istorijos atveju iš prezidentūros pasigirdo net dviejų socialdemokratų pavardės, A. Sysas teigė manąs, jog dabartinė valdančioji dauguma, kurios branduolį ir sudaro socialdemokratai, nepatinka šalies vadovei D. Grybauskaitei.

„Tos pažymos ir kiti dalykai – nemeilės išraiška valdantiesiems. Mano įsitikinimu, prezidentė po Seimo rinkimų kitais metais norėtų, kad būtų kita valdančioji dauguma. Be to, ir ją, ir opoziciją nervina aukšti socialdemokratų reitingai, o ypač mūsų lyderio ir premjero Algirdo Butkevičiaus populiarumas, kuris kartais aplenkia ir pačią D. Grybauskaitę. Juk būdamas premjeru tuometinis konservatorių lyderis Andrius Kubilius dažniausiai atsidurdavo reitingų lentelės apačioje“, – mano A. Sysas. 

Žmonės išteplioti, o apsiginti negali

Pasak konstitucinės teisės žinovo Vytauto Sinkevičiaus, prezidentė, kaip valstybės vadovė, visada gali turėti daugiau informacijos apie tai, kas vyksta šalyje, tačiau jai pateikiama informacija turėtų būti labai profesionaliai patikrinta ir įvertinta.

„Priešingu atveju, patekusi į viešumą, nepagrįsta informacija gali mesti nepagrįstą šešėlį vieniems ar kitiems asmenims, ir kaip tuomet jiems apginti savo garbę ir orumą?“ – klausė V. Sinkevičius.

Pasak jo, paskutinis atvejis, kuomet prezidentūra iš pradžių metė šešėlį trims Seimo nariams, o po to pripažino, jog vadovavosi nepagrįsta informacija, akivaizdžiai iškėlė šią problemą.

„Kol šalies vadovas eina savo pareigas, jis negali būti apklaustas baudžiamojoje byloje. Vadinasi, Seimo nariai galėtų gintis tik civiline tvarka, tačiau toks kelias nebūtų vaisingas. Žmonės pusiau ištepti, o realiai apsiginti negali“, – situaciją vertino V. Sinkevičius.

Viską lemia kova dėl naujo prokuroro

Politologo Lauro Bielinio manymu, prezidentūra neturi realių argumentų, o veikti prieš valdančiąją daugumą jai reikia, todėl fantazuojama.

„Veikti šalies vadovei prieš valdančiuosius šiuo metu reikia pirmiausiai dėl to, kad generaliniu prokuroru būtų paskirtas jos pasirinktas kandidatas. Bet „juodųjų sąrašų“ sudarymas ar mojavimas kažkokiomis pažymomis – silpnumo, o ne praktiškų manevrų požymiai“, – įsitikinęs L. Bielinis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į prezidentės D. Grybauskaitės patarėjo Valdemaro Sarapino žodžius, esą dar yra ir 10 bylų, kurios susijusios su valdančiųjų veikla.

„Seimo dauguma privalėtų pareikalauti, kad būtų kuo skubiau pateikti įrodymai, kurie galėtų pagrįsti šiuos prezidentės patarėjo žodžius. Bet abejoju, ar prezidentūra tai galėtų įrodyti. Būtų labai gėdinga, jei ir vėl reikėtų remtis kokiais nors anoniminiais laiškais arba pripažinti, kad remiamasi niekuo“, – svarstė L. Bielinis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sigitas

Sigitas portretas
O kad iš prezidentūros nebūtų tų vadinamų tualetinio lygio pažymų, reikia iš ten išvyti tuos patarėjus. Todėl ir nebus kam nešioti tuos gando lygio pažymas.

vartotojas

vartotojas portretas
man atrodo tiems seimo nariams J.Sabatauskui, B.Bradauskui ir V.Gapšiui tikrai seniai reikia eiti į "pavėsį". Bet mūsų liaudis juos renka pagal jų auksinį balselį, o ne už atliktus darbus.

Jonas

Jonas portretas
Tai gal ne tik išsiterlinę, o lig ausų paskendę mėšle?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių