Quantcast

Partijų lyderiai vieningi dėl 2,5 proc. BVP gynybai 2020-aisiais

  • Teksto dydis:

Parlamentinių partijų lyderiai vieningai sutaria, kad gynybos biudžetas jau 2020-aisiais turėtų pasiekti 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Politikai palaikytų, kad toks siūlymas būtų įtvirtintas partijų susitarime. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) šią savaitę nutarė, kad jį reikia inicijuoti. Nors naujoji valdžia įsipareigojo 2 proc. gynybai pasiekti jau kitąmet, 2014-aisiais priimtame partijų susitarime tai padaryti numatyta iki 2020-ųjų.

Anot Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovo Tomo Tomilino, atsakingo už partijos komunikaciją, partija suteiks sprendimo mandatą Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Vytautui Bakui ir nedarys jokių kliūčių tokiam susitarimui.

„Turi būti rastas politinis sutarimas, bet partija nedarys jokių kliūčių tokiam susitarimui“, – BNS sakė jis.

Siūlymą palaiko ir valdančiųjų Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius. Jis priminė, kad po ankstesnio partijų susitarimo finansavimas buvo didinamas 150 mln. eurų kasmet, o pasiekti 2 proc. gynybai jau kitais metais pakaks papildomų 116 mln. eurų.

„Praktiškai, manau, kad galima pasiekti tokį tikslą, nes ir BVP auga nuolat, ir pajamos biudžeto kasmet geriau surenkamos, ir viršplaninių pajamų yra – tą tikslą įgyvendinti nebūtų problematiška. Taip“, – BNS sakė jis, paklaustas, ar socialdemokratai pritars NKSGK siūlymui.

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų vadovas Gabrielius Landsbergis pripažįsta, kad ir Seimo valdantieji, ir opozicija turi tokį pat požiūrį į nacionalinį saugumą, todėl konservatoriai palaikytų susitarimą.

„Visi klausimai, kurie yra susiję su nacionaliniu saugumu ar su išlikimu, su mūsų žmonių gyvybėmis, nemanau, kad yra kitas kelias, nei tik susitarti visoms partijoms (...). Susitarimas dėl 2,5 proc. būtų dabar ypatingai svarbus dar ir turint galvoje JAV prezidento Donaldo Trumpo žodžius ir galbūt besidėliojančią naują saugumo situaciją pasaulyje“, – BNS kalbėjo konservatorių lyderis.

Liberalai susitarimą palaikytų, tačiau su išlyga, kad į jį būtų įtraukti ir kiti svarbūs krašto apsaugai klausimai, sako Lietuvos liberalų sąjūdžio lyderis Remigijus Šimašius.

„Manau, kad tam reikėtų pritarti, kad būtų logika, bet svarbu, kad būtų ne tik procentai, bet esame pribrendę įvardyti ir kitus dalykus, kurie svarbūs mūsų gynybai. Pavyzdžiui, vienas iš aspektų yra dar tvyrantis kai kurių politikų nepasitikėjimas savo piliečiais dėl teritorinės gynybos, dėl savanoriškumo, dėl Krašto apsaugos savanorių pajėgų, Šaulių sąjungos išplėtimo, ginklų laikymo namuose. Šie dalykai irgi labai akivaizdžiai turi atsispindėti susitarime, kad mes pasitikime savo šalies piliečiais“, – BNS teigė R.Šimašius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaičiai

Skaičiai portretas
2,5 proc. BVP ginklams reiškia apie 10-12 proc. Lietuvos valstybės biudžeto. Kas bus ginama, kai iš tokios valstybės, kur prioritetas ne jos žmonių gerovė, bet ginklai, kurie įsigyjami vis labiau skurdinant žmones, ir šie iš jos masiškai bėga.

...

... portretas
Visame pasauly gerai žinoma - geriausiai 'otkatai' byra nuo ginklų prekybos, tai reikia manyt kad tos 'partijos' JAU draugiškai pinigėlius pasidalijo, nė viena nuskriausta nebuvo, tai dabar ir kelia visus galus 'už'. Tik va koks KLAUSIMĖLIS: kas pas mus pagal Konstituciją tos 'partijos' (pagal BK tai aišku: "Gaujos konkretiems tikslams pasiekti"), tai prie ko čia dabar tų GAUJŲ nuomonės klaust? O kaip Tauta, AR tokia žymi biudžeto dalis (vėl 'auksinėms šakutėms'?) NĖRA tas svarbiausias Šalies klausimas kurį PRIVALU tik Referendumu spęst?

Į

Į portretas
VAIKŲ LAISVALAIKĮ REIKIA INVESTUOTI!
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių