Quantcast

Partijos susikibo dėl tiesioginių seniūnų rinkimų

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministerija (VRM) parengė išvadas, kad vyriausybė turi nepritarti Tėvynės sąjungos parengtoms Konstitucijos pataisoms, kurios įteisintų tiesioginius seniūnų rinkimus ir savarankiškus seniūnijų biudžetus. Darbo partijos į vyriausybę deleguoti ministrai tokiai išvadai pasipriešino ir šį klausimą teko atidėti kitai savaitei.

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai yra pateikę Konstitucijos pataisas, kurios įteisintų tiesioginius seniūnų rinkimus ir savarankiškus seniūnijų biudžetus.

„Daugiau negu 80 procentų Lietuvos visuomenės mano, kad šaliai reikia tiesiogiai renkamų seniūnų. Tai būtų reali savivalda, kurios mes šiuo metu neturime“, – teigė Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos narė Agnė Bilotaitė.

Trečiadienį nuomonę apie projektą turėjo paskelbti vyriausybė, tačiau VRM parengė išvadas, siūlydama vyriausybei nepritarti tiesioginiams seniūnų rinkimams.

„Tokių rinkimų paprasčiausiai būtų per daug. Rinkti 559 seniūnus Lietuvai kainuotų tikrai nemažai. Kita vertus, tai vėl padidintų valdininkų armiją, išdidintų administracinį aparatą, tad mes tokiam siūlymui tikrai negalime pritarti“, – VRM poziciją išreiškė viceministras Elvinas Jankevičius.

Tokiam ministerijos siūlymui pasipriešino Darbo partijos, kuri pasisako už tiesioginius seniūnų rinkimus, ministrai.

„Aš matau baimę, kad seniūnai nebebus priklausomi nuo valdžios. Žinome, kad labai daug partijos narių tiesiogiai vykdo vienos ar kitos politinės jėgos nurodymus. Tad mes norime, kad žmonių renkami seniūnai labiau atstovautų žmones“, – teigė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Žmonės pritaria

Kol partijos pešasi, LRT TELEVIZIJOS kalbinti žmonės teigė pritariantys tiesioginiams seniūnų rinkimams.

„Geriau būtų ,kad žmonės patys rinktų seniūną. Jie juos pažįsta, o jei atsiųstų iš kitur, tai nei pats seniūnas žmonių nepažinotų, nei žmonės bėdai ištikus ir po darbo valandų galėtų pas jį nueiti“, – teigė toliausiai nuo Šiaulių nutolusio Raudėnų miestelio gyventoja Sandra Eigirdienė.

„Jeigu jau mes renkame aukščiausią valdžią, kuri yra lyg ir toliausiai nuo to paprasto, kaimo žmogaus, tai seniūnas – arčiausiai susijęs su tuo kaimo žmogumi“, – antrino miestelio bendruomenės pirmininkė Jovita Lubienė.

Raudėnų seniūnijos reikalais jau daugiau nei 15 metų rūpinasi tas pats seniūnas – Antanas Venckus. Jo teigimu, seniūnija iš rajono savivaldybės per metus gauna apie 17 tūkstančių eurų keliams ir gatvėms remontuoti. Turėdamas žmonių pasitikėjimą, didesnius įgaliojimus ir bent tris kartus daugiau pinigų, galėtų daugiau ir nuveikti, todėl neabejoja dalyvausiantis seniūnų rinkimuose, jei tokie įvyktų.

„Gana ilgokai dirbu, tad būtų kažkokia negarbė nedalyvauti , o rinkimų kampaniją, aš įsivaizduoju, vykdau jau 15 metų. Jeigu būtų seniūnų rinkimai, tai gyventojai, ko gero, atsižvelgtų į tuos darbus, kuriuos dariau ir su pačiais gyventojais aptartume, ką galėtume padaryti ateityje“, – mintimis dalinosi Šiaulių r. Raudėnų seniūnas Antanas Venckus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gediminas

gediminas portretas
Tik tiesioginiai seniūnų rinkimai. Gyventojai gerai dirbančius seniūnus žino-juos ir rinks,o tie,kurie šildė kėdes nebus renkami.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių