Quantcast

Parlamentarai prašo KT išaiškinimo dėl merų atlyginimų

Seimo narių grupė, kuriai atstovauja parlamentaras Kęstutis Masiulis, kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), prašydami išaiškinti, kaip ir kokiais kriterijais remiantis gali būti nustatomi merų ir jų pavaduotojų atlyginimai.

Dabar atlyginimai nustatomi pagal savivaldybės gyventojų skaičių, jas skirstant į tas, kuriose gyvena 100 tūkst. gyventojų, ir tas, kuriose ne.

„Atlyginimų skirstymas pagal gyventojų skaičių yra neadekvatus ir sunkiai paaiškinamas. Dabar merai ir jų pavaduotojai yra visiškai nesuinteresuoti vadovaujamos institucijos gerais rezultatais, nes jų atlyginimai yra fiksuoti. Didžiausius atlyginimus gauna Vilniaus rajono, Utenos ir Šalčininkų savivaldybių vadovai, nors būtent šios savivaldybės pagal daugumą parametrų yra atsiliekančios, o merai, kuriems sekasi, uždirba bent keletą kartų mažiau nei net nedidelių įmonių direktoriai. Esant tokiai neteisybei neįmanoma motyvuoti geriausių kandidatų dalyvauti merų rinkimuose“, - sako K. Masiulis.

2014 m. Seime buvo registruotas siūlymas merų ir jų pavaduotojų algas susieti su vidutiniu atlyginimu toje savivaldybėje, tačiau Seimo Teisės departamentas tokį siūlymą įvertino kaip prieštaraujantį Konstitucijai. Pagal pataisas, mero ir pavaduotojų pareiginę algą būtų tvirtinusi savivaldybės taryba, ji nebūtų galėjusi viršyti 2,5, o vicemero - 2 vidutinių tos savivaldybės mėnesinių darbo užmokesčių. K. Masiulio teigimu, pusei vadovų atlyginimai būtų galėję didėti, pusei mažėti.

„Kreipėmės į Konstitucinį Teismą, kad būtų atlaisvintas kelias merų atlyginimus susieti su rezultatais ir ekonomine regiono situacija. Normaliose įstaigose atlyginimas priklauso nuo darbo pasiekimų, todėl merai neturėtų būti išimtis. Jeigu savivaldybės vadovai pritraukia investicijų, gražinama aplinka, gyventojai patenkinti, tai negaila ir mokėti daugiau, tačiau jei savivaldybė degraduoja, klesti šešėlinė ekonomika, visi emigruoja, o lobsta tik vienas meras, tai taip negali būti“, - teigia Seimo narių grupės atstovas K. Masiulis.

Europos vietos savivaldos chartijoje, kurią yra ratifikavusi Lietuva, rekomenduojama sudaryti tokias darbo sąlygas savivaldybėse, kurios leistų samdyti aukštos kvalifikacijos personalą, atsižvelgiant į jų nuopelnus ir kompetenciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai POLITINIS klausimas, prie ko čia KT.

dabar visi persidirbę

dabar visi persidirbę portretas
Dabartiniu metu savivaldybese sedi tiek daug nieko neveikianciu valstybes tarnautoju,o gyventoju miestuose yra labai didelis sumazėjimas.Rajonu centrai merdėja,taciau merai puciasi - dirbi ar zvalgaisi pro masiniuko /naujo modelio/ langus o pinigėliai byra.Masina tarnauja visas 7 dienas.Etatu sociai,o darbo nematyti.Seniuniju kaip senais laikais,kai gyventoju skaicius buvo didelis ir darbu labai daug-sesijos,deputatai,komisijos posėdziai- ir visam tam sprendimai o darbo irankis parkeris ir rasomoji masinėlė ,nei masinu,nei verkslenimo buvo, kad daug darbo.Pasai,registracija,metrikacija,mokesciu rinkimas ir t.t.kasdienis darbas.

ALGIS

ALGIS portretas
Man susidaro įspūdis , kad seimas tai konstitucijos ir kitų įstatymų debilai , nes bet kokiu mažiausiu klausimu kreipiasi į Konstitucinį Teismą
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių