Quantcast

P. Urbšys: konservatoriai nori į intrigas įtraukti prezidentę

  • Teksto dydis:

Dalis konservatorių, nenorintys dalyvauti koalicijoje su „valstiečiais“, su pažymų iš Valstybės saugumo departamento (VSD) reikalavimu bando į politines intrigas įtraukti specialiąsias tarnybas bei šalies vadovę, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) derybininkas Povilas Urbšys.

„Reikalavimas nuskambėjo toks, kad prieš pasirašant sutartį dėl koalicinės sutarties, jie prieš tai anksčiau turi gauti pažymą iš VSD. Mes nedarome problemų, jei reikalinga, ir bus kreiptasi, bet keistas įspūdis susidaro dėl to, kad įstatymiškai lyg ir nėra pagrindo kreiptis dėl pažymų. (...) Tokia išankstinė sąlyga nori nenori perša nuomonę, kad dalis konservatorių, kurie nenori koalicijos su „valstiečiais“, bando įtraukti specialiąsias tarnybas į savo politines intrigas“, – BNS trečiadienį sakė P.Urbšys.

Jis taip pat sakė, jog atsiradus pažymai, kuri pasirodytų nepalanki kuriam nors iš koalicijos partnerių vadovų, būtų „sunku įtikinti politikus, kad ta pažyma nėra atsiradusi su jos (prezidentės) žinia“.

„Anksčiau VSD galėjo žaisti savo savarankiškus žinybinius žaidimus, įtraukiant politikus į juos, dabar prezidentė yra aiškiai reglamentavusi, nubrėžusi raudonas linijas, kurių negali peržengti nei vienos specialiosios tarnybos vadovas. Jeigu tokia pažyma atsiranda, kai formuojama koalicija, kuri neatitinka prezidentės intereso, ar ji mato asmenį premjero poste, kuris nėra jai palankus, ar mažiau palankus, ir tada atsiranda pažyma tokia, tada būtų sunku įtikinti politikus, kad ta pažyma nėra atsiradusi su jos žinia“, – sakė parlamentaras.

Jis taip pat kėlė versiją, kad toks pažymų reikalavimas gali būti siekio išprovokuoti pirmalaikius rinkimus dalis.

„Mes pastebim, kad dalis konservatorių ir socialdemokratų puoselėja planus, kaip kvestionuoti daugumos pasirinkimą. Ir tam, kad jį kompromituotų, konservatorių  gretose dalis žmonių yra tokie, kurie būtent nori įtraukti specialiąsias tarnybas ir pačią prezidentę į tokią politinę intrigą, sudaryti prielaidas politinei krizei – nei konservatoriai, nei socialdemokratai neina į valdančiąją koaliciją, tarsi belieka sukurti mažumos Vyriausybę, tada belieka kurti kritinę aplinką aplink tą mažumos Vyriausybę, plius panaudojant specialiąsias tarnybas jai kompromituoti, ir tokiu būdu iššaukti pirmalaikių rinkimų situaciją“, – kalbėjo P.Urbšys.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Andrius Kubilius tokią versiją nuleido juokais sakydamas, kad pirmalaikiams rinkimams nebeliko lėšų: „Kokie pirmalaikiai rinkimai, mes visus pinigus išleidom“.

Kartu jis kelia klausimą, kodėl „valstiečiams“ patikra VSD kelia nuogąstavimus.

„Aš nesuprantu, kas iš jų bijo praeiti VSD ir kitokį patikrinimą, kuris priklauso normaliai, kai tu eiti tam tikras pareigas, jeigu tu eini į premjerus ar ministrus. Dabar jei kažkas iš atsakingų asmenų neina ar nenori eiti į Vyriausybę, dėl to negauna prievolės pereiti visą patikrinimą, mes sakome, kad nelabai aišku, būtų gerai, jei visi praeitų. Jei pasirašo po koalicijos sutartimi koalicijos lyderiai, ir čia yra visokios publikacijos, iš kur tos trąšos ir taip toliau, tai praeikit patikrinimą, ir bus viskas aišku“, – užuominomis apie LVŽS vadovo Ramūno Karbauskio verslą kalbėjo A.Kubilius.

VSD vadovas Darius Jauniškis BNS į klausimą, ar įstatyminė bazė sudaro galimybes VSD teikti pažymas dėl politikų tokiu atveju, sakė traktuojantis, jog kalbama apie leidimų dirbti su slapta informacija išdavimą, tad, jei tokie prašymai būtų, dėl leidimų būtų sprendžiama.

Kartu jis pridūrė: „Jei nauja valdžia pasakytų, mes turbūt turėtume daryti, jei būtų nurodymas, tai ir darytumėm“.

Antradienį susitikę aptarti galimybių formuoti valdančiąją koaliciją konservatoriai iškėlė reikalavimą, kad visi, kurie dalyvaus pasirašant koalicijos sutartį, būtų patikrinti specialiųjų tarnybų.

„Asmenys, kurie pasirašys būsimąją koalicijos sutartį, turi pereiti Valstybės saugumo departamento patikrą. Mes to prašome, tokia mūsų pozicija. Nes mes manome, kad žmogus, kuris užima premjero, Seimo pirmininko poziciją arba dirba Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, jie yra patikrinami dėl teisės dirbti su slapta informacija. Dabar asmenys, kurie deda savo parašus, neprisiima atsakomybės už būsimas pareigas – galėtų teoriškai būti ir Gabrielius   Landsbergis, kuris irgi lygiai taip pat turėtų būti patikrintas. Lygiai taip pat ir kitų partijų vadovai, kurie pasirašytų, bet neitų į pareigas. Tai yra speciali sąlyga abiems“, – po susitikimo sakė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pritariu

Pritariu portretas
Tipo VYTAS tipiškas pokarinio stribo išpera, kuris bukas, nesiorentuojantis dabartiniame pasaulyje. Tipiškas Anglijoje vištų gaudytojas.

TO: Vytui

TO: Vytui portretas
Tau pačiam reikia savo smegenis patikrinti, o gal nori, kad ta dauguma pakeistų Konstituciją ir prisijungtume prie Maskvos ? Tuomet tokia galimybė reali ir akivaizdi. Esi stribo vaikis.

VYTAS

VYTAS portretas
PAKARTOTINI RINKIMAI,TAI GRABAS,KAIP DARBIEČIAMS.EISIM TADA MASIŠKAI BALSUOTI,KAD DĖDULĖS-ANŪKĖLIO PARTIJA BŪTU MINIMALIAI IŠPIRDOLINTA IŠ SEIMO.TAI JŲ KRACHAS.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių