Quantcast

Sunerimo dėl L. Kukuraičio: kaip jaučiatės prižiūrėdamas skęstantį laivą?

„Prižiūrite skęstantį laivą. Kaip jaučiatės?“ Taip Seimo opozicijos susitikime socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio klausė Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Akivaizdu, kad pinigų trūksta visam viešajam sektoriui. Sunku į Vaiko teisių apsaugos sistemą pritraukti darbuotojų, nes nėra pinigų, daug kainuoja darbuotojų kvalifikacijos ugdymas, bendros Vaiko teisių apsaugos sistemos palaikymui taip pat reikalingi didžiuliai pinigai“, - vardijo G. Landsbergis, teiraudamasis, kokius argumentus svarstant biudžetą ministrui išsakė premjeras ir ką pažadėjo, kad buvo pritarta sumažintam biudžetui.

Kaip skelbė ELTA, Vyriausybės patvirtintame kitų metų biudžeto projekte numatoma, kad valstybės biudžeto pajamos kitąmet turėtų siekti 10 mlrd. 587 mln. eurų, o išlaidos - 11 mlrd. 682 mln. eurų. Socialinei apsaugai numatyta 5 mlrd. 472 mln. eurų biudžeto lėšų, švietimui - 1 mlrd. 517 mln. eurų, sveikatos apsaugai - 2 mlrd. 155 mln. eurų, ekonomikai - 2 mlrd. 214 mln. eurų, gynybai - 1 mlrd. 026 mln. eurų.

Numatoma, kad daugiausiai papildomų lėšų kitais metais sulauks sveikatos apsaugos (279 mln. eurų), švietimo (185 mln. eurų) ir socialinės apsaugos (151 mln. eurų) sritys.

Seimo nariui Andriui Kubiliui rūpėjo galimybės didinti atlyginimus socialiniams darbuotojams iki tokio lygio, kad į šį darbą ateitų kvalifikuoti žmonės.

„Norime tiesiogiai iš ministro išgirsti, kodėl tiek problemų iškyla vykdant vaiko teisių apsaugos reformą, kuriai nebuvo tinkamai pasirengta, kokių veiksmų imasi SADM iškilusiai situacijai spręsti. Pagaliau, kokią asmeninę atsakomybę dėl nesklandumų prisiima pats ministras, prieš įsigaliojant naujai Vaiko teisių pasaugos sistemai tikinęs, kad viskam bus spėta pasirengti“, - klausė Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos konservatorių frakcijos narys Jurgis Razma kritikavo L. Kukuraitį už asmeninės lyderystės stygių, kad lemiamais momentais nestoja į pirmas gretas.

Specialistų aprūpinimas specialiomis vaizdo kameromis sudarys sąlygas objektyviai ištirti situacijas, kai šeimos atstovų ir vaiko teisių apsaugos specialistų teiginiai vieni kitiems prieštarauja.

„Yra atvejų, kai aiškios lyderystės reikia“, - pabrėžė J. Razma, pateikdamas konkrečių pavyzdžių, kai tos lyderystės trūko, ir klausdamas ministro, ar rastų savyje resursų imtis lyderio vaidmens, priešingu atveju, kaip kad sakė socialdemokratų senbuvis Algimantas Salamakinas, siūlydamas L. Kukuraičiui atsistatydinti.

Seimo nario Arūno Gelūno nuomone, šaukštas deguto neturėtų sugadinti medaus statinės, turėdamas omenyje Vaiko teisių apsaugos reformą, kuri, jo nuomone, yra reikalinga ir gera, nepaisant įgyvendinimo trukdžių.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Vaiko teisių apsaugos reformą taip pat vadino teigiamu žingsniu, nes pagaliau pradėti spręsti dešimtis metų nejudinti klausimai.

Kaip priminė L. Kukuraitis, smurtas prieš vaikus Lietuvoje uždraustas tik pernai, nors mūsų kaimynai tai yra padarę kur kas anksčiau. „Suprantame, kad smurtauti prieš moteris negalima, prieš gyvūnus - taip pat, o dėl smurto prieš vaikus vis dar diskutuojam“, - apgailestavo ministras.

L. Kukuraičio įsitikinimu, vaiko teisių apsaugos reformos pliusas, kad 60 skirtingų vaiko teisių apsaugos tarnybų šiandien veikia kaip viena. Anksčiau skirtingais principais vadovaujantis būdavo paimami vaikai, sprendžiami kiti klausimai.

„Dabar užtikrinama mobilių komandų institucija, savivaldybės pradėjo esminę šeimai palankią atvejo vadybą. Per 4 tūkst. pradėtų atvejo vadybos procesų reiškia, kad tiek šeimų gauna specialistų komandos pagalbą, kurią anksčiau turėdavo teikti tik socialinis darbuotojas“, - sakė ministras.

Kaip opozicijai priminė L. Kukuraitis, apie galimus sistemos sunkumus buvo kalbama prieš jai įsigaliojant. „Visų pirma tai žmogiškasis faktorius. Taip pat stengiamės kuo labiau sukonkretinti teisinius aktus, kad tie patys dalykai būtų traktuojami vienodai“, - sakė ministras.

Pasak. L. Kukuraičio, darbuotojų stygiaus problema išlieka aktuali, trūksta iki 100 darbuotojų, kad vaiko teisių apsaugos sistema tinkamai funkcionuotų.

„Deja, žmogiškų klaidų padarome, ir tai parodė Kauno atvejis. Tačiau tokie atvejai - išimtiniai, ne masiniai“, - pabrėžė ministras, pridurdamas, kad visiems vaikų teisių apsaugos specialistams labai aiškiai iškomunikuota - vaiko paėmimas yra pati sudėtingiausia situacija vaikui ir šeimai.

Kita vertus, pasitaiko, kad kuo skubiau paimti vaiką iš šeimos - vienintelė išeitis. L. Kukuraičio žodžiais, tokiais atvejais kiekvienas mūsų pasakytų, kad reikia gelbėti vaiką.

Ministro teigimu, paėmimų skaičius penktadaliu sumažėjo lyginant liepą su spalio mėnesiu.

Po rezonansą visuomenėje sukėlusio atvejo Kaune, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija inicijavo vaiko teisių apsaugos sistemos pakeitimus.

Pasak ministro, tikslinamas Atvejo vadybos tvarkos aprašas, kad iš šeimų nebūtų reikalaujama pasirašyti konfidencialumo pasižadėjimų.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba specialistus, kurie atvyksta į vietą siekdami išsiaiškinti pranešimo apie įtariamą smurtą prieš vaiką aplinkybes, aprūpins kompaktiškomis mobiliosiomis vaizdo kameromis ir patvirtins aiškią įrašų saugojimo bei naudojimo tvarką.

„Specialistų aprūpinimas specialiomis vaizdo kameromis sudarys sąlygas objektyviai ištirti situacijas, kai šeimos atstovų ir vaiko teisių apsaugos specialistų teiginiai vieni kitiems prieštarauja. Tokie įrašai galėtų būti naudojami ir teismuose“, - sakė L. Kukuraitis.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyboje planuojama kurti atskirą skyrių, kuris nagrinės šeimų ir atskirų piliečių skundus dėl grėsmės vaikui lygio nustatymo pagrįstumo ir dėl vaiko teisių apsaugos specialistų darbo etikos.

Siūlymai apie poreikį keisti įstatymus arba poįstatyminius teisės aktus apibendrinami Tarpžinybinėje vaiko gerovės taryboje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Tikrai, Landsbergiai yra patys godžiausi iš visos Grybauskaitės aplinkos. Net tarp jų išsiskiria Gabrielius Landsbergis, žmonių vadinamas Broileriu. Broileris sugalvojo idėją. Jei nesumažinti žmonėms mokesčius, tai susidarytų krūva pinigų. Prisidenkime mokytojų šelpimu ir atiduokime tuos pinigus Broilerio žmonai. Ji juk mokytoja, pabuvojusi Stanforde, mokytoja iš didžiosios raidės, pripratusi neuždirbtus pinigus grėbti kastuvais. Gaila tik, kad valstiečiai šiandien valdžioje, o ne Broileris... Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Aš tai kai

Aš tai kai portretas
matai skestantį konslibų laivą tai labai gerai jaučiuosi. Tiesiog džiuginantis pojūtis.

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
Sėkmingo darbo gerb. Kukuraičiui...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių