Quantcast

Opozicija kritikuoja URM dėl santykių su komunistine Kuba

  • Teksto dydis:

Lietuvos diplomatijos siekis plėtoti glaudesnius santykius su komunistine Kuba sulaukė opozicijos kritikos - buvęs užsienio reikalų ministras konservatorius Audronius Ažubalis teigia, kad Užsienio reikalų ministerija demonstruoja dvigubus standartus ir rodo esanti nenuoširdi kalbose apie demokratijos vertybes.

Lietuvos diplomatijos vadovas socialdemokratas Linas Linkevičius kritiką atmeta ir pabrėžia, kad Kubai atsiveria visas Vakarų pasaulis.

Lietuvos ir Kubos užsienio reikalų ministrai šią savaitę Niujorke pasirašė memorandumą dėl dvišalių konsultacinių mechanizmų, juo numatoma skatinti politinį dialogą ir abipusį bendradarbiavimą. Tą pačią dieną L. Linkevičius susitiko su Etiopijos kolega ir aptarė veiksmus dvišaliams santykiams stiprinti.

Šie susitikimai surengti, ministrams atvykus į Jungtinių Tautų Generalinės Asamnlėjos sesiją.

Dialogas su diktatoriais?

A.Ažubalis atkreipė dėmesį, kad tiek Kuba, tiek Etiopija nepriklausomų tarptautinių žmogaus teisių organizacijų yra pripažįstamos kaip nelaisvos ir nedemokratinės valstybės, kuriose veikia represiniai režimai.

„Kyla klausimas, kas bendro tarp Lietuvos ir šių valstybių ir ko siekia užsienio reikalų ministras, kalbėdamas apie dvišalių santykių gilinimą su šiais egzotiniais režimais“, - BNS teigė A.Ažubalis.

Jo teigimu, šie susitikimai atskleidžia, jog „Lietuvos vyriausybės užsienio politika yra pasiklydusi dvigubuose standartuose, neskiria prioritetų, o valdančiųjų pareiškimai apie demokratijos vertybes yra nenuoširdūs bei apsimestiniai“.

„Galbūt kažkas mano, kad su diktatoriais reikia kalbėtis, siekti „dialogo“ ar netgi pataikauti. Tačiau norėčiau priminti: istoriškai nėra atvejų, kad dialogas diktatorių pataisytų ir atvestų į demokratijos kelią“, - teigė A.Ažubalis.

Vakarai atsiveria Kubai

L.Linkevičius savo pirmtako kritika stebisi - pasak ministro, glaudesnius santykius su Kuba mezga visos Vakarų šalys. Ministras atkreipė dėmesį, Lietuva buvo paskutinė ES šalis, užmezgusi diplomatinius santykius su Kuba, ir tai kėlė grėsmę nesulaukti Karibų jūros regiono šalių paramos Lietuvos narystei Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje.

Ministro teigimu, susitarimas dėl reguliarių diplomatinių kontaktų padės vystyti ekonominius ryšius, turizmą, atstovauti piliečių interesams.

„Negalime nematyti, kad Jungtinės Valstijos, ES šildo santykius. Nekalbame apie kažkokias strategines partnerystes, kalbame apie santykius, ekonominius ryšius, turizmą. Taip pat atstovauti mūsų piliečiams lengviau, jei yra užmegzti oficialūs santykiai“, - BNS sakė L.Linkevičius.

Kubos prezidentas Raulis Castro pastaraisiais metais didina ekonomikos ir užsienio politikos atvirumą. Šių metų kovą Kuboje apsilankė JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), neseniai atidarytos abiejų valstybių ambasados. ES šį pavasarį parafavo ES-Kubos Politinio dialogo ir bendradarbiavimo susitarimą.

Anot Lietuvos URM, Etiopijos vaidmuo šiuo metu ypač auga ES migracijos darbotvarkės kontekste. Be to, anot ministerijos, ši Rytų Afrikos šalis gali tapti rinka Lietuvos verslui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Matosi ,kad Azubalis -prasmirdes konservas, kodel nekritikuoja AMERIKOS ,KURI PLETOJA SANTYKIUS SU KUBA.

Kęstas

Kęstas portretas
Kodėl Lietuvoje net konservatoriai slapta dievina komunistinę tvarką? Ar galime mes pasivyti Kiniją, pavirsdami mažąja Kinija? Kinija yra paremta komunistų diktatūra. Žmonės spaudžiami, elitas daro, ką nori, todėl ten žemos kainos. Ką daro Lietuvos elitas? Bando pakartoti vyresniųjų brolių kinų metodą. Įveda cenzūrą (pirmiausia visuotinis sekimas, cenzūra azartinių lošimų bendrovėms, apsikeitimo informacija bendrovėms, interneto komentarams, bet gera pradžia - pusė darbo, bus ir daugiau). Lietuvos elitas taip pat įveda vieną nuomonę visoje šalyje (Grybauskaitė sako, kad visa Rusija yra teroristai, nuomonių įvairovė įmanoma, tik sakant, kad visi Rusijos gyventojai ateina iš pragaro dėl jų požiūrio į Putiną ir jo veiksmus Kryme, švelnesni pasisakymai traktuojami, kaip Tėvynės išdavimas). Iš čia šovinių dalinimas visiems, kas šaudo rusus. Lietuvos elitas visiškai sunaikina saugumą (apvagia Sodrą (per antrąją pensijų pakopą išsidalindami mūsų pinigus,

Kęstas

Kęstas portretas
linksmai kartodami, kad sakė daug kartų, jog mums čia nieko neliks), net bedarbių trupinius dalina kruopomis, gynybai skirtus pinigus išsidalina auksinėmis šakutėmis, kursto karą Ukrainoje). Elitas įveda lankstumą darbdaviams daryti, ką tie nori, laisviausiai pasaulyje. Lietuvos elitas visiškai sutapatina savo kišenę su valstybės kišene, surašydamas tokius griežtus reikalavimus valstybiniams pirkimams, jog tik savi laimi konkursus (iš čia atsiranda perskirstymas ir auksinių šakučių nauda visam elitui). Ar gali tokia mažoji komunistinė Kinija Lietuvoje egzistuoti, neturėdama geležinės uždangos nuo laisvųjų Vakarų? Ne. Net musulmoniškieji emigrantai bėga iš Lietuvos į Švediją. Konservatorių ir socdemų kuriamas komunistinis rojus Lietuvoje pasmerktas žlugti greičiau, negu žlugo rusų komunistinis rojus. Blogai, kad Lietuvos elitas atiminėja pasus iš į laisvę bėgančių lietuvių, todėl kartu su tokiu nevykusiu elitu išnyksta ir valstybė bei tauta. (mokslas-studijos-ekonomika)
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių