Quantcast

Nevyriausybininkai Seimo narių fonduose pasigedo skaidrumo

  • Teksto dydis:

Dauguma Seimo narių neviešina su jais susijusių labdaros ir paramos fondų veiklos, nurodo nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyrius.

Aštuoni iš 14-os su Seimo nariais susijusių labdaros ir paramos fondų neturi nei interneto svetainės, nei yra užsiregistravę neseniai šios organizacijos įkurtame nevyriausybininkų registre „NVO Atlasas“.

Tarp tokių fondų - „tvarkiečio“ Remigijaus Ačo Šiluvos piligrimų kryžių kelio paramos fondas ir Remigijaus Ačo labdaros ir paramos fondas, „darbiečio“ Valentino Bukausko, premjero socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus labdaros ir paramos fondai.

Duomenų apie veiklą nepateikia ir „darbiečio“ Vydo Gedvilo labdaros ir paramos fondas, „Tvarkos ir teisingumo“ nario Remigijaus Žemaitaičio labdaros ir paramos fondas. Viešai detalesnė informacija neprieinama ir apie labdaros ir paramos fondą „Mes drauge“, kurio narė yra konservatoriaus Andriaus Kubiliaus žmona Rasa Kubilienė, bei Lietuvos žydų kultūros palikimo paramos fondas, kurio vienas iš dalininkų yra konservatorius Emanuelis Zingeris.

„Nė vienas iš šių fondų nėra pasinaudojęs galimybe nemokamai papasakoti apie savo veiklą ir finansavimo šaltinius. Tad drąsiai galime teigti, jog pagal XXI amžiaus standartus jie veikia neskaidriai“, – BNS sakė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas.

Anot jo, politikų labdaros ir paramos fondų skaidrumas yra ypač svarbus, turint omenyje pastarąjį teisėsaugos tyrimą dėl politinės korupcijos, kuriame buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis įtariamas apie 100 tūkst. eurų vertės kyšio paėmimu iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio.

Vykdant tą patį tyrimą kratos atliktos Kauno miesto tarybos nario Rimanto Mikaičio namuose Kaune, taip pat – Seimo nario, Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojo Gintaro Steponavičiaus paramos fondo vadovo Vytauto Toleikio namuose.

„Jau dabar aišku, kad dauguma fondų turi geriau atsiskaityti už savo veiklą“, – sakė S.Muravjovas.

„Tikiuosi, kad politinės partijos parodys gerąjį pavyzdį ir paragins savo narius užtikrinti, kad su jais susijos organizacijos viešai teiktų veiklos ir finansines ataskaitas ir išsklaidytų abejones dėl jų veiklos skaidrumo“, – pridūrė jis.

„Darbietis“ V.Bukauskas BNS žadėjo nuo šiol viešinti daugiau informacijos apie savo vardo labdaros ir paramos fondą. Tai jis ketina padaryti informaciją apie fondą pateikdamas prie Seimo nario veiklos.

„Interneto puslapio kūrimas papildomai kainuotų, bet aš neabejoju, kad jie turi būti vieši. Perduosiu tarybai, kad tą dalyką jie pateiktų, kad jie įkeltų tuos duomenis į Seimo nario veiklą“, – teigė parlamentaras.

Pasak V.Bukausko, fondo pajamos per metus siekia apie tūkstantį eurų, didžiąją dalį šių lėšų sudaro jo paties pinigai ir gyventojų pervestos pajamų mokesčio dalys.

Ministro pirmininko atstovė spaudai Evelina Butkutė Lazdauskienė sakė, kad A.Butkevičiaus fondo veikla yra sustabdyta.

„Premjero fondo veikla sustabdyta nuo 2012 metų, kai jis tapo ministru pirmininku“, - BNS teigė ji.

E.Zingeris BNS taip pat tvirtino, kad su juo susijęs fondas aktyvios veiklos nevykdo apie dešimtmetį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių