Quantcast

Neatsisako idėjos Lietuvoje įsteigti seksualinių nusikaltėlių registrą

Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos narė, Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė neatsisako idėjos įsteigti Lietuvoje seksualinių nusikaltėlių registro, tačiau sako, kad pirmiausia bus bandoma pataisyti dabar galiojančius įstatymus, spręsti dėl esamų registrų sąsajos, nusikaltusių asmenų priežiūros ir kontrolės sustiprinimo.

„Pradedame tuos darbus, kurie būtini, bet šiandien nesakome „ne“ registrui. (...) Pirmiausiai reikia įvertinti tas problemas, galimybes - nuo esamų registrų sąsajų ir nusikaltusių asmenų priežiūros ir kontrolės. Jeigu tai neveiks ar blogai veiks ir situacija nepagerės, o ji Lietuvoje nėra viena iš geriausių, kad galėtume pasigirti, tada reikėtų pratęsti diskusijas apie registro steigimą“, - pirmadienį spaudos konferencijoje Seime sakė R. Šalaševičiūtė.

Pasak jos, taip pat bus stebima, kaip veikia Lenkijoje pernai spalį įsteigtas toks registras. „Mūsų kaimynai lenkai turi registrą, kuriame dedamos nuotraukos, vardai ir pavardės, už ką konkrečiai, už kokį seksualinį nusikaltimą baustas asmuo. Žiūrėsime, kaip seksis mūsų kaimynams su turimu registru“, - sakė R. Šalaševičiūtė.

Teisingumo viceministras Ernestas Jurkonis sakė, kad bet kokio įstatymo pagrindinė funkcija nėra bausti, pagrindinė funkcija - pažeidimų prevencija.

Dabar siūloma įstatymo pataisa, kad darbdavys turėtų prievolę patikrinti ne rečiau kaip du kartus per metus, nes tie duomenys gali keistis.

Pasak jo, siūloma sugriežtinti ir praplėsti administracinę atsakomybę darbdaviams, tikrinant darbuotojus, kurie priimami į darbą dirbti tiesiogiai su vaikais.

„Buvo rastas optimalus sprendimas. Darbo grupė priėjo prie nuomonės, kad į subjektus, kurie turi teisę tikrinti šitą klausimą, sąrašą būtų įtraukta Darbo inspekcija“, - sakė viceministras. Jo teigimu, jau Seimo rudens sesijoje planuojama pateikti tai numatančias Administracinių nusižengimų kodekso pataisas.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė aiškino, kad Seimo pavasario sesijoje bus siūloma priimti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimus.

„Dabar numatyta darbdavio atsakomybė prieš priimant darbuotoją į darbą patikrinti registre, ar nėra teistumo, tačiau nebuvo numatyta periodiškumo. Dabar siūloma įstatymo pataisa, kad darbdavys turėtų prievolę patikrinti ne rečiau kaip du kartus per metus, nes tie duomenys gali keistis. Tas periodiškumas siaurintų galimybę tokiems asmenims turėti kontaktą su vaikais“, - spaudos konferencijoje Seime pažymėjo viceministrė.

Pasak jos, įstatyme bus taip pat siūloma numatyti, kad pareiga patikrinti įdarbinamą asmenį būtų numatyta ne tik biudžetinių įstaigų vadovams, bet ir kitų įstaigų, įmonių ir organizacijų vadovams ir paslaugų gavėjams, sudarantiems sutartis dėl paslaugų teikimo vaikui su asmeniu, vykdančiu individualią veiklą.

Pasak V. Augienės, planuojama numatyti galimybę Valstybinei mokesčių inspekcijai neišduoti nusikaltimus padariusiems asmenims verslo liudijimo darbui su vaikais.

„Reikėtų laipsniškai siaurinti sritis ir vietas, kur tie žmonės galėtų tuos nusikaltimus pakartotinai įgyvendinti“, - sakė viceministrė V. Augienė.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė apgailestavo, kad šiandien neturime apsaugos vaikams nuo lytinių nusikaltimų artimoje aplinkoje. Jos duomenimis, iš 10 tokių nusikaltimų 7 yra padaromi artimoje aplinkoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gėjus,lezbijietes nereikėtų iš vis priimti į bet kokį darbą,nes tai kelia šleikštulį.Jau ką kalbėti apie prileidimą prie vaikų.O jie kaip parazytai lenda.Registruoti būtų šaunu visus tuos iškrypėlius,gal mūsų vaikams bus saugiau.O ir ne pro šal juos izoliuoti nuo visuomenės.

manau ja reiketu

manau  ja  reiketu   portretas
pirmoj vietoj to saraso ir yrasyt....

...

... portretas
Didžiausią GRĖSMĘ Tautos išlikimui kelia gėjai ir lesbietės, pirma jas reikia suregistruot, jų prie vaikų neprileist! Nes jų įtaka - SIAUBINGA, tai - it maras.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių