Quantcast

NATO generolai Vilniuje tariasi dėl Rytų Europos gynybos

  • Teksto dydis:

NATO kariuomenių vadai šeštadienį Vilniuje susirinko tartis dėl Rytų Europos gynybos ir santykių su Rusija, kurią Vakarai kaltina kurstant krizę Rytų Ukrainoje.

NATO karinio komiteto sesijos pradžioje susitikimui pirmininkaujantis Danijos generolas Knudas Bartelsas sakė, kad didelis dėmesys bus skiriamas vadinamajam „pasirengimo veiksmų planui“, kuriuo numatoma atsiųsti daugiau pajėgų ir įrangos į Rytų Europą.

„Apžvelgsime krizę Rytų Ukrainoje ir jos poveikį Aljanso būsimiems santykiams su Rusija bei NATO karinėms pozicijoms (...). Mūsų diskusijų centre bus Aljanso pasirengimo veiksmų plano vystymas ir įgyvendinimas“, - kalbėjo Danijos kariuomenės vadas.

Jis pabrėžė, kad susitikimas Vilniuje vyksta didėjant nestabilumui visame pasaulyje, todėl diskusijos bus „toli gražu ne rutininės“. Pasak generolo, Vilniaus susitikime taip pat bus aptariama situacija Azijos ir Ramiojo vandenyno, Afrikos Sahelio regionuose, Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje, misija Afganistane.

Dėl papildomų saugumo priemonių Rytų Europai NATO valstybių vadovai sutarė anksčiau šį mėnesį vykusiame viršūnių susitikime Velse.

Sesijos pradžioje sveikinimo žodį tarusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė perspėjo, kad NATO yra „ribojama laiko“, nes „saugumo aplinka iš esmės pasikeitė jau prieš pusmetį“.
„Negalime leisti, kad mus nustebintų vėl, nes to kaina bus dar didesnė nei anksčiau“, - sakė prezidentė.

Susitikimo išvakarėse Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas sakė, kad jame turėtų būti kalbama apie planus Baltijos šalyse, Lenkijoje ir Rumunijoje įkurti tarptautinius štabus, kurie kariškių vadinami „vadovavimo ir valdymo elementais“.

Štabai, kuriuose dirbtų iki 120 žmonių, rūpintųsi regione dislokuojamų sąjungininkų karių pratybomis ir būtų tiesiogiai pavaldūs NATO vadovybei.

Šiuo metu Baltijos šalyse ir Lenkijoje yra dislokuota po kuopą amerikiečių karių. Vėliau prie jų turėtų prisidėti ir kitų šalių kariai. Kariuomenės vado atstovas spaudai BNS sakė, kad kitų šalių indėlis gali paaiškėti karinio komiteto konferencijos metu.


Šiame straipsnyje: Knudas BartelsasDalia GrybauskaitėNATOLietuvos gynybakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

RUSAS

RUSAS portretas
Idomu nuo ko gintis si karta ruosiasi grabauskaite?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių