Quantcast

Ministrė Seime aiškinosi dėl medikamentinio aborto

  • Teksto dydis:

Medikamentinis abortas Lietuvoje būtų įteisintas tik įstatyme numačius nėštumo nutraukimą, sako sveikatos apsaugos ministrė socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė.

„Šiandien sakyti, kad yra parengtas įsakymas dėl nėštumo nutraukimo aprašo tvarkos patvirtinimo ir bus tuoj pasirašytas - tikrai yra ne taip. Lietuvoje galioja 1994 metais patvirtinta nėštumo nutraukimo aprašo tvarka, kuri visapusiškai pasenusi, tačiau šio aprašo rengimo tikslas yra truputį kitas - tai poįstatyminis aktas, kuris manau, gali būti pasirašytas ir priimtas tada, kai Seimas baigs Gyvybės apsaugos prenatalinėje fazėje ir Reprodukcinės sveikatos įstatymo projektų svarstymą. Įsakymo šiandien, po savaitės ar mėnesio pasirašyti neplanuoju, mūsų tikslas buvo su projektu supažindinti visuomenę, ką ir padarėme“, - antradienį atsakydama į Seimo narių klausimus sakė R.Šalaševičiūtė.

Iki šiol Lietuvoje nėštumo nutraukimas nėra reglamentuotas įstatymu, o patvirtintas sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Seimas po pateikimo yra pritaręs grupės parlamentarų, kurių daugiausiai - Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai, inicijuotam Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektui, kuriuo abortai būtų draudžiami išskyrus retus atvejus - išprievartavimą, pavojų moters gyvybei. Taip pat Seime yra įregistruotas socialdemokratų inicijuojamas Reprodukcinės sveikatos įstatymo projektas, kuris įtvirtintų moters teisę į abortą.

Grupė Seimo narių ministrei pateikė klausimus apie medikamentinio aborto įteisinimo galimybę. R.Šalaševičiūtės prašyta paaiškinti, kodėl medikamentiniam abortui skirtas preparatas „Mifepristone“ pernai registruotas Lietuvoje, nors šalyje nėra registruotas kitas preparatas, kurį būtina naudoti kartu.

Ministrė sakė, jog vaistą buvo privalu registruoti dėl tarptautinių reikalavimų.

„Atsisakyti, nepriimti vaisto Lietuva kaip valstybė galėjo tik tuo atveju, jeigu būtų įrodytas rimtas pavojus visuomenės sveikatai. Iš tikrųjų Lietuvoje nėra įregistruotas antras vaistas, jeigu reikėtų atlikti medikamentinį nėštumo nutraukimą, - sakė ministrė. - Kol nebus pasirašytas įsakymas, preparatų Lietuvoje nebus, nes medikamentinis nėštumo nutraukimas, nesant aprašo nustatytos tvarkos, gali būti traktuojamas kaip nelegalus nėštumo nutraukimas.“

Klausiama jos pačios pozicijos dėl medikamentinio nėštumo nutraukimo, palyginti su chirurginiu, ministrė sakė tarp jų nematanti didelio skirtumo, galbūt medikamentinis nėštumo nutraukimas psichologiškai lengvesnis moteriai. Seimo nariai jos klausė, kodėl „nepaisoma mokslinių duomenų, rodančių, kad medikamentinio aborto atveju žalingas poveikis sveikatai yra keturis kartus dažnesnis, o su juo susijusi moterų mirties rizika – dešimt kartų didesnė“. Ministrė sakė tokių duomenų neturinti.

„Ypatingo skirtumo tarp medikamentinio ir chirurginio nėštumo nutraukimo, ypač medikamentinio nėštumo nutraukimo ankstyvojoj stadijoj, nematyčiau. Iki susipažinimo su aprašu aš turėjau daugiau neigiamą nuomonę dėl medikamentinio nėštumo nutraukimo negu dabar, o kadangi susipažinau su daug daugiau informacijos, aš manau, kad tinkamai atliktas vienas ar kitas nėštumo nutraukimas, jei toks moters apsisprendimas, jis būtų tolygus, galbūt moteriai psichologiškai lengvesnis (medikamentinis - BNS)“, - sakė ministrė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

abortas yra didziausias blogis,kas ka besakytu,tai blogis.

abortas yra didziausias blogis,kas ka besakytu,tai blogis. portretas
moterys susimastykit,abortas ne iseitis tai siaubingas poelgis,tik sazines neturintis zmogus gali toki blogoi daryti.nera didesnio dziaugsmo ,ir sviesesniu akimirku uz kudikio gimima,ir jo juoka,tai didziausia dovana,branginkime ja.

votis

votis portretas
visas problemas issprendzia kriminaliniai abortai, o pajamos nueina ne i valstybes biudzeta.gal ministre nezino apie juodaja medicina?

tik pačios

tik pačios  portretas
moters apsisprendimas turi lemti pasiryžimą abortui, ir niekas negali jai uždrausti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių