Quantcast

Ministras žada aiškintis, kodėl kai kuriems medikams nepakeltos algos

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žada aiškintis su medikų algų nepakėlusiomis įstaigomis.

„Turint aiškesnį vaizdą, kurios įstaigos nedidina atlyginimų medikams ir ne pagal paskirtį naudoja tam skirtus beveik 100 mln. eurų, ministras A. Veryga ir jo komanda kalbėsis su šių įstaigų vadovais ir steigėjais“, – sako ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Ministerija taip pat kviečia medikų profesines sąjungas stebėti ir kontroliuoti, kaip įstaigos didina medikų atlyginimus, teigiama ministerijos BNS perduotame komentare.

Lietuvos televizija sekmadienį pranešė, kad gavę praėjusio mėnesio algalapius kai kurie medikai neaptiko Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) žadėto atlyginimų padidėjimo. Pasak medikų atstovų, buvo ir tokių, kurie uždirbo mažiau, profesinės sąjungos atstovai kalba apie streiką.

Ministerija pažymi, kad kol kas turi pirminius duomenis iš 41 gydymo įstaigos, iš jų 22 atlyginimus pakėlė, 12 įstaigų nepakėlė, o septynių patiekti duomenys dar vertinami.

„Pagal pirminius vertinimus, kai kurios šalies gydymo įstaigos padidino atlyginimus medicinos darbuotojams, o kai kurios – ne. Iš tų, kurios padidino, matome, kad kai kurios didino pagal rekomendacijas, didžiausią dėmesį skirdami mažiausiai uždirbantiems, pavyzdžiui, Santaros ir Kauno klinikos“, – teigiama komentare.

Medikų sąjūdžio tarybos pirmininkė Živilė Gudlevičienė Lietuvos televizijai teigė, kad atlikus medikų apklausą, kaip pasikeitė jų atlyginimai, iš 1 tūkst. respondentų tik 30 proc. atsakė, kad atlyginimai pasikeitė. Tačiau tik daliai jų atlyginimas didėjo apie 20 proc., kitiems – nuo 5 iki 15 procentų. 

Nuo gegužės 1-osios medikų darbo užmokesčio fondas padidintas penktadaliu, tam skiriant beveik 100 mln. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų.

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga paragino šalies medikus siųsti ministerijai nuasmenintus algalapius taip parodant, kiek kyla jų atlyginimai, įstaigoms neskubat skelbti šių duomenų.

Ministras pažymi, kad algos privalo kilti mažiausiai uždirbantiems specialistams, o medikų algoms kelti skirti pinigai negali būti naudojami jokiems kitiems tikslams ir turi pasiekti medicinos darbuotojus.

Vyriausybė yra paskelbusi, kad nuo gegužės 1-osios medikų atlyginimai vidutiniškai turėtų didėti 20 proc., prioritetą teikiant mažiausiai uždirbantiesiems. Ministerijos duomenimis, praėjusių metų antrą pusmetį gydytojų vidutinis darbo užmokestis siekė 1564, slaugytojų – 793 eurus.


Šiame straipsnyje: Aurelijus Verygamedikaialgos

NAUJAUSI KOMENTARAI

:)

:) portretas
Gal pasidomek kodel mazos algos SAM specialistu....jie irgi medikai bet uzdirba tai blogiausiai lyginant su kitom ministerijom
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių