Quantcast

Ministras: Izraelio ir palestiniečių taikos procesui reikia grąžinti pasitikėjimą

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad pastaruoju metu susvyravusiam Izraelio ir palestiniečių taikos procesui būtina grąžinti tarpusavio pasitikėjimą.

Taip Lietuvos diplomatijos vadovas kalbėjo po Briuselyje vykusio palestiniečių lyderio Mahmudo Abbaso (Mahmudo Abaso) susitikimo su Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrais, kur jis prašė pripažinti Palestiną kaip valstybę.

„Turime visi galvoti, kaip grąžinti dabar dviejų šalių sprendinio procesui ne tik eigą, bet ir dvasią, atmosferą, pasitikėjimą, kadangi dabar viskas yra smarkiai susvyravę“, – BNS telefonu iš Briuselio sakė L. Linkevičius.

Įtampą Artimuosiuose Rytuose gruodį sukėlė Jungtinių Valstijų sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

Po šio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimo palestiniečiai pareiškė, kad Vašingtonas nebegali turėti vaidmens Artimųjų Rytų taikos procese.

Praėjus kelioms savaitėms Lietuva balsavo už Jungtinių Tautų rezoliuciją, kuria minėtas JAV sprendimas pripažintas neteisėtu.

Toks balsavimas buvo netikėtas stebėtojams, nes Lietuva paprastai yra viena didžiausių Izraelio diplomatinių rėmėjų ES, daugiausia dėl Lietuvos žydų istorijos ir siekio gauti JAV palankumą.

L. Linkevičius pirmadienį ragino taikos procese vengti vienašališkų sprendimų ir pareiškimų.

„Kolegoms priminiau, kad kai kurie tokie pareiškimai buvo girdėti ir iš prezidento Abbaso pastaruoju metu“, – sakė ministras.

Pasak jo, Vašingtonas toliau turi būti įtrauktas į derybas.

Pirmadienį Izraelyje JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) pareiškė, jog amerikiečių ambasada bus perkelta iš Tel Avivo į Jeruzalę iki 2019 metų.

Izraelis Jeruzalę laiko nedaloma savo sostine, tuo metu palestiniečiai rytinę miesto dalį laiko savo būsimos valstybės sostine. Rytų Jeruzalę Izraelis okupavo per 1967 metais vykusį karą.

M. Abbaso derybos su ES ministrais vyko po analogiško Izraelio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjaho) vizito į Briuselį gruodį. Pastarąjį susitikimą organizavo Lietuva.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas

Romas portretas
Asile apie koki pasitikejima tarp ju kalbi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių