Quantcast

Ministras dėl „šiukšlynų milijonierių“ kreipėsi į prokuratūrą

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir paprašė ištirti žiniasklaidoje paskelbtus faktus bei įvertinti, ar plėtojant 127 mln. eurų vertės mechaninio biologinio atliekų (MBA) apdorojimo įrenginių projektus nebuvo įvykdyta galimai nusikalstama veika.

„Viešojoje erdvėje paskelbti faktai verčia ypatingai susirūpinti. Jeigu valstybei buvo padaryta žalos, ir galimai didelės žalos, kaltininkai turi būti įvardinti ir nubausti“, – pranešime spaudai sako Kęstutis Navickas.

Ministras taip pat pavedė Aplinkos projektų valdymo agentūrai patikrinti visus su MBA įrenginių plėtra susijusius projektus, ar laikomasi numatytų finansavimo sąlygų, ir nurodė regioniniams aplinkos apsaugos departamentams skirti papildomai dėmesio aplinkosauginei atliekų apdorojimo įrenginių kontrolei užtikrinti.

Statyti MBA įrenginius planuota 2007–2013 metų laikotarpiu, visi projektai patvirtinti 2010 metais. Šių projektų pagrindinis tikslas – iš mišraus atliekų srauto atskirti ir apdoroti biologiškai skaidžią jų dalį.

Šiuo metu šalyje veikia 10 tokių įrenginių, tačiau dauguma jų neišnaudoja turimų pajėgumų ir neatneša naudos, kurios tikėjosi projektus užsakiusios šalies savivaldybės. Visiems 10 MBA projektų buvo skirta ES parama, siekusi nuo 77 proc. iki 85 proc. jų vertės. Likusias lėšas sudarė regioninių atliekų tvarkymo centrų investicijos.

Portalas 15min.lt savo publikacijose skelbė, kad 93 mln. iš bendros 127 mln. eurų sumos atiteko 8-iems tarpusavyje susijusiems verslininkams. Išaiškinta, kad kad didžiąją dalį konkursų laimėjo susijusios įmonės – su „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderiu Rolandu Paksu siejamo verslininko Vytauto Banio bei jo verslo partnerių bendrovės ir koncernas „Icor“.

Taip pat skelbta, kad abejonių kelia projektų viešieji pirkimai, nes iš konkursų daugeliu atveju buvo išmetinėjamos visos įmonės, išskyrus laimėtojus. Be to, nustatyta, kad beveik visos gamyklos apdoroja mažiau atliekų nei buvo planuota, jos atrenka ir perdirbimui pateikia vos 3 proc. antrinių žaliavų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kur Paxas priėjo - ten ir pritapšnojo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių