Quantcast

Ministerijoje – sportiškai apsirengusi J. Petrauskienė

Penktadienį Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pasitiko sportiškai.

Seimui priėmus Sporto įstatymą, valstybinę sporto politiką nuo šiol formuos, koordinuos ir įgyvendins būtent ŠMM. Šia proga feisbuke sportiškai apsirengę ministrė Jurgita Petrauskienė ir ŠMM kancleris Tomas Daukantas siuntė visiems linkėjimų, primindami sportuoti ir judėti.

Kaip skelbė ELTA, Seimas ketvirtadienį priėmė Sporto įstatymą, kuriame valstybės sporto politikos formavimas, koordinavimas ir įgyvendinimas pavestas Švietimo ir mokslo ministerija. Nuo 2019 metų sausio 1 dienos ji taps Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Naujame įstatyme numatyta trigubai padidinti finansavimą sporto projektams, daugiau dėmesio skirti visuomenės fizinio aktyvumo skatinimui, aukšto meistriškumo sportui.

Valstybės rūpinimasis nuosekliai apims tiek vaikus, jaunimą, tiek profesionalius sportininkus ir suaugusius sportuojančius žmones.

Numatyta, kad sporto projektai bus finansuojami per Sporto rėmimo fondą - lėšos bus skiriamos didesniam visuomenės fiziniam aktyvumui skatinti, įsigyti sporto inventoriui ir įrangai, kvalifikacijai kelti, sporto renginiams, esamų sporto bazių plėtrai, priežiūrai ir remontui. Sporto projektams skiriamos lėšos, gaunamos iš akcizo pajamų už alkoholinius gėrimus ir apdorotą tabaką, išaugs nuo 1 iki 3 proc. palaipsniui per trejus metus ir 2021 metais sieks apie 20 mln. eurų (2018 m. skiriama 6,6 mln. eurų).

„Fizinis visuomenės aktyvumas ir profesionalusis sportas - neturėtų būti du nesusisiekiantys indai. Tai vientisa sporto sistema. Ir reikalinga viena valstybės politika sporto srityje. Įstatyme numatytas didesnis sporto finansavimas leis nuosekliai rūpintis tiek vaikais, tiek jaunimu, auginant profesionalius sportininkus, taip pat skatinti suaugusių žmonių fizinį aktyvumą“, - sako švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė.

Ne mažiau kaip 10 proc. Sporto rėmimo fondo lėšų bus skiriama neįgaliųjų sporto plėtrą skatinantiems projektams įgyvendinti. Sporto projektams, kaip ir dabar, bus skiriamos ir savivaldybių biudžetų lėšos.

Pagal šiuo metu galiojantį Kūno kultūros ir sporto įstatymą dėl kūno kultūros ir sporto projektų finansavimo dabar gali kreiptis tik nevyriausybinės organizacijos. Naujajame Sporto įstatyme numatyta, kad dėl finansavimo biudžeto lėšomis gali kreiptis ir kiti juridiniai asmenys ar organizacijos. Išplėtus galimų sporto projektų rengėjų grupę, atsiras daugiau ir įvairesnių visuomenei skirtų fizinio aktyvumo renginių ar paslaugų, o padidinus finansavimą tikimasi pagerės Lietuvos žmonių fizinis aktyvumas, o kartu ir sveikata.

Įstatyme numatyta padidinti fizinio aktyvumo užsiėmimų skaičių patiems mažiausiesiems - ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikams sudaryti galimybes užsiimti fiziškai aktyvia veikla ne po valandą, kaip dabar, bet po 2 valandas per dieną.

Įstatyme įteisintos sporto renginių žiūrovų saugumo užtikrinimo priemonės, taip pat priemonės prieš dopingo vartojimą, manipuliavimą aukšto meistriškumo sporto varžybomis.

Taip pat įstatyme numatyta, kad sporto srities prioritetai, tikslai, turinio kaitos kryptys bus nustatytos Valstybinėje sporto strategijoje, kurią rengs Vyriausybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
JI išeina.

septyni

septyni portretas
marozaut ruosias ar kaip?

duke2

duke2 portretas
ir kam cia idomu?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių