Quantcast

Lietuvos „juodajame sąraše“ – 17 pareigūnų, siejamų su arabų žurnalisto nužudymu

Lietuva įtraukė į „juodąjį sąrašą“ 17 Saudo Arabijos pareigūnų, siejamų su šalies žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymu spalį.

Jų tapatybės viešai paskelbtos Migracijos departamento tinklapyje. Tokiomis sankcijomis uždraudžiama patekti į Lietuvą ir būna įšaldomas čia esantis asmenų turtas.

Pareigūnams sankcijos pritaikytos remiantis pernai priimtu vadinamuoju Magnitskio įstatymu, leidžiančiu į „juodąjį sąrašą“ traukti asmenis už žmogaus teisių pažeidimus.

„Patvirtinu, kad šie asmenys įtraukti į Magnitskio sąrašą, solidarizuojantis su tarptautiniais partneriais“, – BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Sankcijas Saudo Arabijos pareigūnams taip pat yra įvedusi Prancūzija, Vokietija, Jungtinės Valstijos ir Kanada.

Jos paskelbtos įtariamiems nusikaltimą įvykdžiusiems Saudo Arabijos smogikams ir artimiems Saudo Arabijos sosto įpėdinio, princo Mohammedo bin Salmano (Mohamedo Salmano) patarėjams.

Pasak Migracijos departamento direktorės Evelinos Gudzinskaitės, jie į „juodąjį sąrašą“ įtraukti praėjusį trečiadienį.

Sankcijos Saudo Arabijos pareigūnams bus taikomos iki 2023 metų.

Iš pradžių Saudo Arabija tvirtino, kad sosto įpėdinio politikos nevengęs kritikuoti J. Khashoggi spalio 2-ąją dingo išėjęs iš Saudo Arabijos konsulato Turkijoje teritorijos.

Rijadas žurnalisto nužudymo faktą pripažino tik tada, kai Turkijos žiniasklaida, remdamasi nutekinta žvalgybine informacija, atskleidė daugybę šiurpių šio nusikaltimo detalių. 

J. Khashoggi atvyko į konsulatą atsiimti dokumentų, reikalingų santuokai su sužadėtine turke. Jo palaikai iki šiol nerasti.

JAV žvalgybos teigimu, mažai tikėtina, kad žurnalistas galėjo būti nužudytas be sosto įpėdinio žinios. 

Saudo Arabija dėl J. Khashoggi nužudymo yra sulaikiusi 21 asmenį, penkiems iš jų gresia mirties bausmė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
Vaje vaje, tai bent smūgis sauditams- nebegalės į Palangą atskristi ir šviesiaplaukių lietuvaičių paglamžyti. Net už pinigus...tiesiog baisu, kiek negaus biudžetas įplaukų...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių