Quantcast

Lietuvos ambasadorė ragina Rusiją išvesti karius iš Ukrainos, neaneksuoti Abchazijos

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje Lietuvos ambasadorė penktadienį paragino Rusiją išvesti karius iš Ukrainos ir nesiimti veiksmų, kurie reikštų faktinę nuo Gruzijos atskilusio Abchazijos regiono aneksiją.

Niujorke vykusiame posėdyje ambasadorė Raimonda Murmokaitė pareiškė, kad Rusijos remiami separatistai nesilaiko Ukrainos rytuose paskelbtų paliaubų, kasdien rengia išpuolius prieš Donecko oro uostą, o „Rusijos kariai ir toliau miršta Ukrainos žemėje“.

„Sudėtinga Rusijos karinė įranga, raketų leistuvai, tankai ir amunicija toliau sukelia mirtis ir naikinimą Ukrainos žemėje, o siena lieka atvira vyrų karine apranga atvykimui ir išvykimui“, - teigė diplomatė.

Pasak Lietuvos atstovės, didžiulį susirūpinimą kelia žmogaus teisių pažeidimai Rusijos remiamų kovotojų kontroliuojamose teritorijose ir Kryme, kur pranešama apie nužudymus, kankinimus, pagrobimus, prievartavimus ir prievartinį darbą.

Diplomatės teigimu, Rusija iki šiol atsisako pasmerkti šiuos nusikaltimus, todėl „ironiškai“ atrodo Maskvos cituojami pranešimai, jog Ukraina galėjo naudoti kasetines bombas. Tokius priekaištus Ukrainai pateikė nevyriausybinė organizacija „Human Rights Watch“, tačiau jos atstovai pridūrė, jog šiuos daugelyje šalių draudžiamus ginklus galėjo naudoti ir separatistai bei pati Rusija.

Kartu Lietuvos diplomatė paragino Ukrainą prisijungti prie kasetines bombas draudžiančios Oslo konvencijos, sakydama, kad tai būtų „geriausias priešnuodis nuo tolesnių spekuliacijų“.

Anot Lietuvos ambasadorės, paliaubų Ukrainoje sėkmė labiausiai priklauso nuo Maskvos veiksmų.

„Vienintelis perspektyvus sprendimas yra toks, kuris visiškai gerbia Ukrainos suverenitetą, nepriklausomybę, vienybę, teritorinį vientisumą, su Krymu kaip sudėtine dalimi. Rusija privalo nedelsiant išvesti visus ginkluotus darinius, išvežti karinę ginkluotę ir kovotojus iš Ukrainos teritorijos, liautis rėmus ir ginklavus separatistus ir nedviprasmiškai pasmerkti separatistų vadų planuojamus neteisėtus rinkimus. Turi būti užtikrintas nuolatinis Ukrainos ir Rusijos valstybinės sienos stebėjimas“, - sakė R.Murmokaitė.

Ambasadorė taip pat atkreipė dėmesį į situaciją Gruzijos separatistiniame Abchazijos regione, kuriam Rusija siūlo pasirašyti specialią sutartį.

„Rusija turi liautis eskalavusi įtampą platesniame regione. Neseniai pasiūlytas susitarimas dėl aljanso ir integracijos tarp Rusijos Federacijos ir surogatinės Abchazijos respublikos yra ne kas nors kita kaip de facto integralios Gruzijos dalies aneksija“, - sakė diplomatė.

Lietuva šiemet ir kitąmet yra nenuolatinė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mizantriperiui

mizantriperiui portretas
Jei nebutum girtuokliu-galetum zvalgyboj dirbti Beda-visada girtas ir kvailas

mizantropas

mizantropas portretas
buvo tas ruskių laivas, nes švedai panikos nekeltų. Bet, manau, kad jis, kaip ir Kurskas, nugrimzdo su visais "podvodnikais", juk kremliaus žiurkei nė vienas jo žmogus nėra svarbus. Tad taip tam laivui ir reikia. Kitą vertus, švedai dabar sustiprins savo karinį potencialą, o tai yra labai gerai, tik čia rašantiems kremliaus žiurkės ruporams tokie dalykai nelabai patinka. Bet kas į juos kreipia dėmesį? Ogi niekas.

VYTAUTAS p

VYTAUTAS p portretas
Man atrodo,kad jums po 100 metų.urzgiat ir urzgiat
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių