Quantcast

D. Grybauskaitė su britų princu kalbėjo ir apie Lietuvos okupaciją

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį su Jungtinės Karalystės (JK) princu Edvardu aptarė dvišalius santykius, kylančias grėsmes ir Europos Sąjungos saugumo stiprinimą.

Su Vesekso grafu ir jo sutuoktine Sofi susitikusi D. Grybauskaitė pabrėžė, jog šaliai nusprendus palikti Europos Sąjungą, Jungtinė Karalystė išlieka ta, be kurios „neįsivaizduojama žemyno saugumo architektūra“, teigia Prezidentūra.

Prezidentės teigimu, dvišaliame susitikime kalbėta ir apie Lietuvos sovietinę okupaciją, Baltijos šalių gyventojų trėmimus.

„Tai dar kartą įrodo, kad tai buvo okupacija, negatyvus požiūris į Baltijos tautas būtent iš Rusijos. Tai buvo žinia, kurios nežinojo mūsų svečiai, kuriems buvo svarbu ir įdomu pamatyti Lietuvą su tokia sudėtinga istorija ir taip išgražėjusią“, – Prezidentūros išplatintame įraše sakė prezidentė.

Pasak Prezidentūros, susitikime taip pat aptarti dvišaliai santykiai, stiprėjantys verslo ryšiai, inovacijų ir aukštųjų technologijų skatinimas. Pabrėžiama, kad JK Lietuvoje yra sukūrusi per 20 tūkst. darbo vietų, o pati šalis daugeliui lietuvių „tapo antraisiais namais“. Prezidentė išreiškė viltį, kad derybose dėl „Brexit“ bus apginti čia gyvenančių Lietuvos ir kitų ES šalių piliečių interesai.

Prezidentūra akcentuoja Didžiosios Britanijos vaidmenį ir atremiant hibridines grėsmes Europoje, indėlį NATO Baltijos šalių gynyboje siunčiant čia savo karius.

Vizito metu princas Edvardas kartu su prezidente Valdovų rūmuose taip pat įteiks Edinburgo hercogo apdovanojimus Lietuvos jaunuoliams. Karališkoji pora dar lankysis Vilniaus universitete, atidarys parodą apie diplomatinius Lietuvos ir Jungtinės Karalystės ryšius tarpukariu, Antakalnio kapinėse pagerbs Laisvės gynėjų atminimą.

Princas Edvardas yra jauniausiasis, trečiasis Jungtinės Karalystės karalienės Elžbietos II-osios sūnus, 10-asis eilėje į Jungtinės Karalystės sostą.

Vesekso grafas globoja socialinius, kultūros projektus, tarp jų – Birmingamo simfoninį orkestrą, kuriam šiuo metu diriguoja Mirga Gražinytė-Tyla, Windsoro (Vindsoro) festivalį ir nacionalinį jaunimo teatrą.

Vesekso grafienė Sofija daug dėmesio skiria neįgaliesiems ir aklumo prevencijai, prisideda skatinant lyčių lygybę darbo rinkoje, globoja apie 70 įvairių organizacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kgb giltine.

o

o portretas
grybauskaitė nepaklausė kiek anglai buvo okupavė šalių o gal jai šeimininkas neleido

juokelis

juokelis portretas
gal kalbejo kaip prazidentei buvo sunku akupacijos metu???
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių