Quantcast

Lietuva sulaukė Vokietijos ministro pagyrų dėl pabėgėlių

  • Teksto dydis:

Į Vilnių atvykęs Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) ketvirtadienį pagyrė Lietuvos „atvirumo politiką“, Europos Sąjungai (ES) sprendžiant didžiausią nuo Antrojo pasaulinio karo pabėgėlių krizę.Vokietijos ministro teigimu, Lietuvos pozicija yra ypač svarbi atsižvelgiant į tai, kad kai kurie kitų šalių politikai „visiškai atsiriboja nuo bendro europietiško sprendimo“.

„Linai, noriu labai padėkoti už tavo indėlį vienuose iš tikriausiai sudėtingiausių debatų Europoje, kuriuos mes vedame ir kuriuos tikriausiai vesime artimiausius kelerius metus - tai yra migracijos klausimas“, - spaudos konferencijoje sakė F.W.Steinmeieris, kreipdamasis į Lietuvos užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių.

„Nei Vokietijoje, nei Lietuvoje nėra paslaptis, kad labai sunku surasti bendrą susitarimą šiuo klausimu. Yra nuomonių, kurios visiškai atsiriboja nuo bendro europietiško sprendimo. Man visada buvo aišku, kad Lietuva laikosi atvirumo politikos ir tai yra labai svarbu šiuo laikmečiu, kai derėtis yra taip sunku“, - kalbėjo Vokietijos diplomatijos vadovas.

Lietuvos vyriausybė sutiko dalyvauti ES pabėgėlių perskirstymo programoje ir per dvejus metus priimti per tūkstantį pabėgėlių iš tokių šalių kaip Sirija ir Irakas, tačiau kol kas nepritaria Briuselio raginimams ateityje nustatyti privalomas kvotas.

Kaimyninės Lenkijos valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačinskis) savo ruožtu pareiškė, kad jo šalis nepriims nė vieno pabėgėlio dėl saugumo grėsmių.

Be to, F. W. Steinmeieris sako, kad Berlynas vykdys savo įsipareigojimus dėl saugumo stiprinimo NATO rytiniame pakraštyje. Ministras susilaikė nuo detalių komentarų apie Vokietijos planus vadovauti tarptautiniam NATO batalionui Lietuvoje, bet pabrėžė, kad visi sprendimai „bus priimti laiku“ iki NATO viršūnių susitikimo Varšuvoje liepos mėnesį.

„Mes laikomės, visada laikėmės savo įsipareigojimų ir savo pažadų. Šiuo klausimu Varšuvoje per NATO viršūnių susitikimą taip pat bus priimti susitarimai“, - sakė ministras, žurnalistų paklaustas apie galimą Vokietijos vadovavimą NATO batalionui Lietuvoje.

„Mes prisiimsime atsakomybę - tai yra lūkesčiai, kurie mums keliami, ir mes nebandysime išvengti tų lūkesčių. Dabar Vokietijoje dar nėra galutinių sprendimų, iki NATO susitikimo Varšuvoje dar yra šešios savaitės, bet jie bus laiku priimti“, - pridūrė F.W.Steinmeieris bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi.

Vokietijos ministras taip pat pabrėžė, kad Vakarai privalo tęsti dialogą su Maskva, nepaisant nuomonių skirtumų dėl Ukrainos, o Europos Sąjungos (ES) sankcijas Rusijai pavadino tik priemone susitarimams dėl paliaubų Rytų Ukrainoje įgyvendinti.

Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas balandžio pabaigoje pranešė sulaukęs Vokietijos gynybos ministrės patvirtinimo, kad Vokietija planuoja imtis vadovavimo formuojant NATO bataliono kovinę grupę Lietuvoje. Vokietijos vyriausybė detaliau šių planų kol kas nekomentavo.

Pagal NATO svarstomus planus, po tarptautinį batalioną, kurį sudaro iki tūkstančio karių, būtų įkurta kiekvienoje iš Baltijos šalių. Šiuo metu Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje yra dislokuota po kuopą - apie du šimtus - JAV karių, kiti sąjungininkai karius į pratybas siunčia nereguliariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o tai

o tai portretas
rado, kuo dziaugtis

hmm

hmm portretas
Atrado kuom didžiuotis ,jis pasijuokė pasityčiojo iš durnelių, o tie ,o pagyrė, durnių laivas,asilgalviai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių