Quantcast

Lietuva stiprina bendradarbiavimą su Vietnamu

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Vietnamo viceprezidente Dang Thi Ngoc Thinh.

Susitikime aptarti dvišaliai santykiai, ekonominiai ryšiai, ES ir Vietnamo bendradarbiavimas, globalaus saugumo užtikrinimas ir kiti Jungtinių Tautų darbotvarkės klausimai, tokie kaip lygių galimybių ir moterų aktyvumo politiniame ir ekonominiame gyvenime skatinimas.

Viena pagrindinių susitikimo temų buvo kova su neteisėta migracija. Šalies vadovė pabrėžė, kad bendromis pastangomis pavyko sumažinti nelegalių migrantų iš Vietnamo į Lietuvą srautą. Užmegztas konstruktyvus dialogas su šios šalies institucijomis, veikia tiesioginė karštoji linija. Prezidentės teigimu, kad bendradarbiavimas šioje srityje būtų dar sklandesnis, būtina kuo greičiau pasirašyti dvišalę readmisijos sutartį.

Susitikime daug kalbėta ir apie ekonominio bendradarbiavimo perspektyvas. Lietuviškos produkcijos eksporto galimybės į beveik 100 milijonų siekiančią Vietnamo rinką domina mūsų šalies maisto, ypač pieno, grūdų produktų gamintojus. Kiti perspektyvūs sektoriai yra alternatyvioji energetika, inovacijos informacinės technologijos, lazeriai.

Lietuvos vadovės teigimu, šiuo metu rengiamos dvišalės sutartys dėl ekonominio bendradarbiavimo bei dvigubo apmokestinimo išvengimo paskatins ekonominių ir verslo santykių tarp šalių plėtrą.

Pasak šalies vadovės, kitąmet įsigaliosianti ES ir Vietnamo laisvosios prekybos sutartis, kuri panaikins 99 proc. importo muitų, atvers naujų galimybių ir Lietuvos verslininkams.

Prezidentės teigimu, Lietuva nuosekliai remia ES ir ASEAN valstybių dialogą, kuriuo siekiama skatinti tvarią Pietryčių Azijos ekonominę ir socialinę raidą, stabilumą, moterų aktyvumą ir lygias galimybes gauti išsilavinimą, siekti karjeros, dalyvauti priimant sprendimus, aktyviai reikštis politiniame, socialiniame ir kultūriniame gyvenime.

Moterų ekonominio įgalinimo tema šiemet pavasarį Vilniuje buvo surengta Prezidentės globojama ASEM konferencija, kurioje daugiau nei šimtas atstovų iš Europos ir Azijos aptarė lyčių lygybės skatinimą ir dalijosi gerųjų praktikų pavyzdžiais. Šią konferenciją rėmė bei joje dalyvavo ir Vietnamas.

Susitikime taip pat aptarti globalaus saugumo klausimai. Lietuva ir Vietnamas palaiko JT sankcijas Šiaurės Korėjai, pasisako, kad ginčai dėl Pietų Kinijos jūros turi būti sprendžiami vadovaujantis tarptautine teise, užtikrinant joje navigavimo saugumą ir laisvę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių