Quantcast

Lietuva siunčia sveikinimus Ukrainai, mininčiai Nepriklausomybės dieną

  • Teksto dydis:

Lietuvos vadovai žada tęsti paramą Ukrainai, penktadienį mininčiai Nepriklausomybės dieną.

„Lietuvoje su pasididžiavimu prisimename savo draugų laisvės kovą ir vienybę. Nuoširdžiai linkiu ją saugoti, nestokoti ryžto einant sunkiu, bet būtinu reformų keliu. Lietuvos žmonės ir toliau išliks ištikimi jūsų draugai ir rėmėjai, įtvirtinant žemyne Jūsų šalį kaip sėkmingą, nepriklausomą, europietišką ir demokratišką valstybę“, – rašoma prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinime.

Pasak jos, tiek prieš 27-ius metus, tiek pastaraisiais iššūkių kupinais metais Ukrainos žmonės visam pasauliui parodė, kad brangina laisvę ir yra pasirengę už ją kovoti, taip pat prisiimti atsakomybę už savo ateitį ir kurti valstybę patys.

Šalies vadovė taip pat pabrėžė, kad Ukrainai svarbu nesustoti ir telkti visą visuomenę būtiniems darbams, užtikrinant ekonomikos atsigavimą, visų gyventojų gerovę ir saugumą.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad draugiškas ir konstruktyvus Lietuvos ir Ukrainos žmonių ryšys nuolat stiprėja.

„Šiuo ryšiu yra pagrįsta ir ryžtinga Lietuvos pozicija dėl Ukrainos teisės laisvai rinktis savo ateitį kartu su kitomis laisvomis ir demokratinėmis valstybėmis. Lietuva palaiko ir palaikys šį Ukrainos siekį bei šalies suverenitetą ir teritorijos vientisumą“, – sveikinime teigė parlamento vadovas.

Premjero Sauliaus Skvernelio sveikinime rašoma, kad „alternatyvos Ukrainos keliui į Vakarus nėra ir Lietuva šį jūsų žmonių pasirinkimą toliau tvirtai remia ir rems“.

Žlugus Sovietų Sąjungai, 1991-ųjų rugpjūčio 24 dieną Ukrainos parlamentas priėmė šalies nepriklausomybės deklaraciją. Ji po savaitės buvo patvirtinta referendumu.

Ukrainos pajėgos daugiau nei ketverius metus šalies rytuose kovoja su Rusijos remiamais separatistais. Šis konfliktas nusinešė 10 tūkst. gyvybių, o ketvirtadienį vykusių susirėmimų metu žuvo penki Ukrainos kariai.

Rusija 2014 metų kovą aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį, praėjus maždaug mėnesiui po to, kai Kijeve buvo nuverstas prorusiškas šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius. Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga dėl to paskelbė sankcijas Rusijai.


Šiame straipsnyje: Ukrainanepriklausomybės diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gggg

Gggg portretas
Kokie sveikinimai fasistiniai banderiniai hohlendijai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių