Quantcast

Lietuva ir Čekija sutarė stiprinti partnerystę

  • Teksto dydis:

Su oficialiu vizitu Čekijoje viešintis Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius šiandien Prahoje susitiko su Čekijos Ministru Pirmininku Bohuslavu Sobotka. Vyriausybių vadovai konstatavo, kad abi šalis sieja geri ilgalaikiai dvišaliai santykiai, tačiau ekonominis bendradarbiavimas galėtų būti aktyvesnis.

Buvo aptartos Vidurio Europos ir Šiaurės bei Baltijos šalių regioninio bendradarbiavimo perspektyvos, artėjančio NATO viršūnių susitikimo, energetikos saugumo klausimai ir kitos tarptautinės politikos aktualijos.

Kalbėdami apie artėjantį NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje, Vyriausybių vadovai pabrėžė būtinybę gebėti reaguoti į kylančias grėsmes ir pagerinti atgrasymo bei gynybos priemones.

Kaip pažymėjo Čekijos premjeras B. Sobotka, Aljansas turi demonstruoti vienybę užtikrinant Baltijos šalių saugumą.

Premjero A. Butkevičiaus teigimu, Lietuva žino ir vertina Čekijos indėlį, stiprinant mūsų apginamumą. „Tai – tikro solidarumo ir pasirengimo kartu įveikti regionines grėsmes atspindys“, – pabrėžė Lietuvos Vyriausybės vadovas ir padėkojo už dalyvavimą oro erdvės patruliavimo misijoje, kariniuose mokymuose ir pratybose.

Lietuvos Vyriausybės vadovas, kaip didelį iššūkį regiono saugumui, įvardijo Baltarusijoje statomą Astravo atominę jėgainę. Nesaugiai pastatyta elektrinė gali turėti pasekmių visai Europai.

Kalbėdamas apie ekonominius ryšius, premjeras A. Butkevičius pabrėžė, kad auga tarpusavio prekybos mastai, tačiau dar yra daug erdvės plėtrai, ypač tokiose srityse kaip investicijos, turizmas.

Pasak premjero A. Butkevičiaus, prie abiejų šalių glaudesnių kontaktų turėtų prisidėti ir Čekijos avialinijų skrydžių į Vilnių atnaujinimas.

Lietuvos premjeras pritarė Čekijos Vyriausybės vadovo iniciatyvai atnaujinti glaudesnį Vyšegrado ir Baltijos šalių bendradarbiavimą rengiant atitinkamo politinio formato (4+3) vyriausybių vadovų susitikimus.

„Raginame Čekijos įmones pasinaudoti palankiomis sąlygomis ir investuoti laisvosios prekybos zonose, inžinerijos, pramonės įrenginių plataus spektro technologijų srityse. Matome didelį bendradarbiavimo potencialą lazerių fizikos ir gyvybės mokslų sferoje“, – sakė A. Butkevičius ir pakvietė Čekijos verslo bei akademinės bendruomenės atstovus dalyvauti rudenį Vilniuje rengiame tarptautiniame gyvybės mokslų forume „Life Sciences Baltics“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių