Quantcast

Liberalai VTEK skundžia VRK pirmininkės pavaduotoją V. Vobolevičių

  • Teksto dydis:

Liberalų sąjūdis kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės pavaduotojo Vincento Vobolevičiaus.

Liberalai tvirtina, kad galimus kampanijų finansavimo pažeidimus tiriančios VRK darbo grupės vadovas V. Vobolevičius turėjo nusišalinti nuo klausimų, susijusių su konservatoriais, nes pats yra buvęs jų renginių lektoriumi.

V. Vobolevičius ketvirtadienį VRK posėdyje patvirtino dalyvavęs konservatorių renginiuose, tačiau sakė, kad tai nėra pagrindas nusišalinti, nes už paskaitas nėra gavęs atlygio, nebuvo pasirašęs sutarčių, o kaip politologas jis yra dalyvavęs daugelyje politinių renginių, turi daug kontaktų su politikais.

„Aš esu politologas ir aš skaitau pranešimus, kur mane kviečia. Taip, aš skaičiau paskaitą Manto Adomėno „jaunųjų vanagų“ mokymuose, už tą paskaitą nesu gavęs jokio atlyginimo, man buvo įdomu susitikti su dešiniosios minties atstovais“, – sakė V. Vobolevičius.

„Manęs nesiejo finansiniai ar sutartiniai įsipareigojimai, todėl nemanau, kad mano kaip politologo ryšiai su politinių partijų atstovais kaip nors mane diskredituoja šio tyrimo atveju“, – teigė VRK pirmininkės pavaduotojas.

VRK ketvirtadienį svarsto konservatorių surengtus mokymus, kuriuos jiems padėjo organizuoti Demokratinės politikos institutas (DPI). V. Vobolevičiaus vadovaujama darbo grupė teikia išvadą, kad „nėra pagrindo konstatuoti, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai nesilaikė ir pažeidė Politinių partijų įstatymo nuostatas dėl politinių partijų finansavimo“.

„Aš irgi manau, kad konservatoriai nieko nepažeidė. Partijų mokymai kartu su NVO yra dešimtmetė partijų tradicija. Tačiau praėjusių metų pabaigoje to paties V. Vobolevičiaus darbo grupė tyrė Taikomosios politikos instituto surengtus mokymus Liberalų sąjūdžio nariams, už kuriuos V. Vobolevičius išvadose pasiūlė 12 mėnesių atimti valstybės dotaciją“, – ketvirtadienį paskelbtame pareiškime situacija piktinasi liberalų vadovas Eugenijus Gentvilas.

„Sunku suprasti tokius dvigubus V. Vobolevičiaus vertinimus, nes nesuprantame, kuo skiriasi liberalams ir konservatoriams surengti mokymai“, – pridūrė jis.

Liberalai teigia, kad VRK pirmininkės pavaduotojas V. Vobolevičius pats dalyvavo projekto „Politinė akademija“ renginiuose 2016 metų vasarį. „Iš viešai prieinamų nuotraukų internete galima spręsti, kad jis buvo lektorius. Konservatorius, DPI steigėjas M. Adomėnas viešino nuotraukas iš renginio su prierašu „Dar vienas savaitgalis, dar viena akademija“. Nuotraukose – V. Vobolevičius, vienoje nuotraukoje matomas ir jis, ir M. Adomėnas“, – savo kreipimąsi į VTEK argumentuoja liberalai.

VRK pirmininkės pavaduotojas taip pat dalyvavo 2016 metų gruodį vykusioje konferencijoje Seime, kurios vienas iš organizatorių buvo tas pats DPI. Konferencijoje V. Vobolevičius skaitė pranešimą „Ar bendrojo gėrio sąvoka grįsta demokratija gali veikti geriau nei liberali demokratija?“.

„Valstybės pareigūnas V. Vobolevičius turėjo deklaruoti savo sąsajas su DPI ir nusišalinti nuo tyrimo bei balsavimų komisijoje. Tokį V. Vobolevičiaus elgesį turėjo užtikrinti ir komisijos pirmininkė L. Matjošaitytė. Todėl dėl šių dviejų pareigūnų liberalai kreipiasi į Vyriausiąją tarnybinę etikos komisiją“, – sako E. Gentvilas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių